FOTO Facebook/ Sorin Chiriac
Ritmic Suceava

Suceavanca Ionela Cozmiuc, originară din Câmpulung Moldovenesc, a fost nevoită să treacă în proba de simplu, categorie ușoară, după ce colega sa de barcă, Gianina Beleagă a decis să treacă în Open. Cuplul Cozmiuc/Beleagă cucerise de două ori aurul mondial la dublu vâsle categorie ușoară (2017 și 2018), mai luase un bronz la Europene, în 2020, dar a clacat la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Deși erau cotate printre favorite, barca României a terminat doar pe locul 6. Gianina Beleagă făcea din ce în ce mai greu categoria (maximum 57 kg trebuie să aibă o sportivă de categorie ușoară), iar atunci a decis să treacă la Open, unde nu există limită de greutate.

Cea mai ambițioasă canotoare

Ionela Cozmiuc a decis atunci că va trece în simplu, neavând o altă colegă care să o înlocuiască pe Gianina. Și rezultatele nu au întârziat să apară. A câștigat titlul european acum o lună, la Munchen, pentru ca vineri să devină și cea mai bună sportivă din lume, la această probă, la Racice (Cehia).

Toată lumea canotajului o cunoaște pe Ionela ca fiind una dintre cele mai ambițioase sportive, care nu renunță niciodată. O canotoare care atunci când și-a propus ceva, nu se lasă până nu duce la capăt obiectivul propus.

A câștigat toate cursele în Cehia

La Mondialul de la Racice, Ionela Cozmiuc a câștigat toate cele trei curse la care a luat startul. Mai întâi în serii, a terminat cu 17 secunde avans față de a doua clasată, sportiva din Elveția. A acces direct în semifinale. Și acolo, „tricolora” a dominat cursa. A depășit-o pe olandeza Martine Velduis, cea cu care avea să se dueleze și în marea finală.

Pornită de pe culoarul 4, Ionela nu s-a luat după neo-zeelandeza Jackie Kiddle, care pusese mai bine de 10 metri avans după primii 500 de metri. Românca a păstrat ritmul constant, cu un stroc în jurul valorii de 40 de lovituri. La jumătatea cursei era deja a doua, dar marja față de neo-zeelandeză se micșorase considerabil.

Kiddle s-a sufocat pe a doua parte a cursei, dar în bătălia pentru aur rămăsese cu olandeza Velduis. Sportiva din Țara Lalelelor nu a putut ține însă față frecvenței incredibile impusă de româncă. Ionela a trecut prima linia de sosire, a ridicat brațele în semn de fericire, și-a făcut semnul crucii, mulțumind Divinității și s-a bătut în piept cu pumnul drept.

Soția vicecampionului olimpic Marius Cozmiuc

Ionela Cozmiuc este nimeni alta decât soția vicecampionului olimpic Marius Cozmiuc, în proba de dublu rame. Marius a cucerit și el aurul european, în acest an, alături de Sergiu Bejan, la Munchen, și este calificat și în finala mondială de la Racice, tot la dublu rame.

O adevărată competiție de la distanță între soț și soție, doi sportivi model ai canotajului românesc.

CLASAMENT CURSĂ

1. ROMÂNIA / Ionela Cozmiuc 7:42.59

2. OLANDA / Martine Veldhuis 7:44.48

3. NOUA ZEELANDĂ / Jackie Kiddle 7:44.98

4. AFRICA DE SUD / Kirsten Mccann 7:48.59

5. GRECIA / Zoi Fitsiou 7:54.21

6. ITALIA / Stefania Buttignon 8:04.26

Sursa: Eurosport

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here