Festivalul Național de Poezie „Nicolae Labiș”, cel mai longeviv festival de poezie din țară a ajuns la cea de-a 55-a ediție iar miercuri după-amiază, într-un cadru feeric de toamnă, chiar în curtea Casei Memoriale a poetului, acasă, la Mălini, laureații acestei ediții au fost premiați de către organizatori.
Administrația locală a comunei Mălini împreună cu unitățile de învățământ din localitate au pregătit un spectacol pentru participanții la acest eveniment cultural deosebit care a pus încă o dată, Măliniul, pe harta culturală a țării.
Este al doilea an, când în cadrul acestui Festival organizatorii au înscris secțiunea de Carte de poezie, fiind jurizate 26 de cărți. Din juriu au făcut parte nume mari ale literaturii românești, președinte fiind Adrian Dinu Rachieru, alături Mircea A Diaconu, Vasile Spiridon și Savu Popa.
„Festivalul «Nicolae Labiș» a ajuns la cea de-a 55-a ediție iar acesta este un semn de vitalitate și mă bucur că interesul pentru această manifestare nu s-a stins”, a menționat președintele juriului Adrian Dinu Rachieru.

Ioana Miruna Aldea din Dâmbovița a câștigat premiul Centrului Cultural „Florin Piersic” din Corlata, Berchișești. Lista premiilor a continuat cu Andreea Duduman din Suceava, Amalia Maier din Fălticeni. Premiul „Carmen Veronica Steiciuc” a fost obținut de către Alexia Plăcintă. Premiul III a fost acordat de către juriu, Antoniei Atudose din Suceava, premiul II a ajuns la Ana Maria Morariu din Fălticeni iar premiul I a plecat la Bacău, fiind obținut de Bogdan Napa, premiu oferit de către Muzeul Național al Bucovinei, în valoare de 1.500 de lei.
Marele premiu a fost înmânat câștigătoarei de către vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă, prezent la prestigiosul eveniment de la Mălini.
„Vă mulțumesc tuturor celor care sunteți astăzi prezenți aici. Mulțumiri deosebite vreau să transmit membrilor juriului și deopotrivă concurenților. Am ajuns la ediția 55 și dacă ne gândim prin ce vremuri a trecut România, faptul că acest festival a fost ținut în viață, este un lucru extraordinar. Este de așteptat ca acest festival să nu moară, iar aici în primul rând este obligația organizatorilor. Consiliul Județean prin Centrul Cultural organizează acest Festival și o spun foarte răspicat, de aici, de la Mălini, din fața Casei Memoriale, în apropierea bustului lui Nicolae Labiș, că acest festival nu va muri, trebuie să continue. Fiind și Ziua Educației, vreau să felicit dascălii și vreau să fac legătura și cu anul Ciprian Porumbescu. La Gala Națională a Festivalului de pe data de 19 octombrie, recitalul de gală va fi susținut de un mălinar, un artist de talie mondială, Teodor Ilincăi, unul dintre cei mai mari tenori ai lumii. De mâine de pregătim pentru ediția 56 și trebuie să ținem cont de tot ceea ce s-a discutat în aceste zile”, a transmis Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava.

Marele premiu al Festivalului „Nicolae Labiș”, ediția 55 a fost câștigat de Ana Daria Maruseac din Suceava, medic de profesie.
De anul viitor, acest festival va deveni unul internațional prin participarea reprezentanților din Basarabia și Nordul Bucovinei, iar Universitatea „Ștefan cel Mare” va fi gazdă pentru derularea unor secțiuni din cadrul evenimentului.
Premiul I pentru secțiunea „Cea mai bună carte de poezie” a fost adjudecat de Claudiu Comartin din București. Valoarea acestui premiu a fost de 10.000 de lei și a fost oferit de Primăria municipiului Suceava.
„Anul trecut, premiul în valoare de 10.000 de lei a fost câștigat de un poet din Constanța, anul acesta pleacă la București. Vreau să-i mulțumesc poetului Ioan Manole pentru întreaga sa zbatere în organizarea acestui Festival. Vreau să mulțumesc public primarului Ion Lungu și Consiliului Local Suceava care au înțeles că acest festival are nevoie de nume și de renume”, a declarat Ovidiu Milici, consilierul edilului Ion Lungu.

Sărbătoarea a continuat la Mălini cu adevărate recitaluri susținute de poeții laureați ai Festivalului și cu un spectacol folcloric prezentat de Ansamblul „Flori de Mălin” din Mălini.













