Ritmic Suceava

Sute de turiști din toată țara au participat alături de localnici, la cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Național al Păstrăvului de la Ciocănești, un eveniment cu tradiție, așteptat de toată lumea.

Evenimentul a debutat sâmbătă, începând cu ora 09.00 cu o coborâre cu pluta pe Bistrița Aurie, iar la ora 12.00, Rapsozii Muntelui au prezentat o incursiune în Munții Suhard, alături de grupul folcloric „Flori Dumitrene” din Bistrița, buciumașii din Câmpulung Moldovenesc, taraful Obcina și Călin Brăteanu. Începând cu ora 17.30, a avut loc un altfel de spectacol de muzică clasică, cu tenorul Sorin Ursan Delaclit, iar după ora 18.30, publicul s-a delectat cu un spectacol susținut de Vali Doagă, Cooperativa 9, urmat, la ora 20.30, de concertul susținut de Liviu Teodorescu Band.

Ziua de astăzi a fost una de-a dreptul memorabilă pentru toți cei prezenți, administrația locală condusă de primarul Radu Ciocan, pregătind surprize pe toate gusturile, atât culinare cât și muzicale. Turiștii veniți din toate colțurile țării, au urcat încă de dimineață la Mina turistică Oița, iar după ce au vizitat interiorul, gazdele i-au pus la masă, la o ciorbă ciocăneșteană, cu păstrăv afumat și hribi. Pentru ca masa să fie completă, organizatorii au oferit și câte un pahar de pălincă, iar atmosfera de voie bună a fost întreținută de Călin Brăteanu, o adevărată emblemă a folclorului bucovinean.

Centrul comunei a fost „inundat” de meșteri populari, care îmbiau cu tot felul de costume populare dar și cu bunătăți tradiționale. Grătarele sfârâiau, dar „vedeta” gastronomică a fost păstrăvul prăjit cu mămăligă.

Începând cu ora 13.00, pe Strada Principală din Ciocănești, a avut loc Parada portului popular, paradă admirată de sute de oameni, care a fost deschisă de călăreți îmbrăcați în straie tradiționale, trăsuri dar și căruțe, pregătite de sărbătoare. Flăcăii și fetele locului și-au prezentat cu mândrie costumele populare iar la sfârșit, s-au prins într-o horă, în centrul comunei.

Invitatul special al spectacolului folcloric a fost îndrăgitul Cristian Pomohaci, primit cu aplauze, flori și tradiționala afinată de Ciocănești. Pe lângă talentul muzical, acesta a dat dovadă și de un extraordinar simț al umorului, spre deliciul publicului, dar nu înainte de a-i adresa mulțumiri omului care a făcut ca acest eveniment să fie posibil, edilului Radu Ciocan.

„Vă mulțumim mult că ați acceptat invitația noastră și ați revenit la Ciocănești. Nu am vrut să urc pe scenă și să țin discursuri, este sărbătoarea oamenilor și vrem să-i lăsăm să se bucure, dar a trebuit să vin lângă dumneavoastră”, a menționat Radu Ciocan, primarul comunei Ciocănești, vizibil emoționat la cuvintele preotului și interpretului Cristian Pomohaci.

Pe scena amplasată lângă Căminul Cultural din Ciocănești au urcat și David și Miruna Țăran, Ana Maria Chiloti, Pamfil Roată, Daria Bodnar, Ansamblul „Ca la noi” Bacău, Gabriela Teișanu, Brândușa Covalciuc Ciobanu, Suzana și Daciana Vlad, Elisa Hechelciuc, Doina și Ciprian Petroaie, Ansamblul „Mugurașii Poienarilor” din Poienarii Burchii, Prahova. După ora 18.00, iubitorii de muzică folk s-au delectat cu artiștii Andrei Păunescu, Vanghele Gogu, Magda Pușkaș, Cristian Buică, Ștefania Iacob, Sorin Poclitaru și Grupul folk Ciocănești. Seara s-a încheiat cu coborârea plăieșilor cu făclii.

De la eveniment nu au lipsit nici reprezentanții administrației județene, Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Suceava, lăudând modul în care a fost organizat acest festival atât de deosebit.

„Festivalul Național al Păstrăvului de la Ciocănești a ajuns la majorat: Ediția a XVIII-a. La mulți ani! Felicitări domnului primar Radu Ciocan și echipei sale. În aceste zile sunt foarte mulți turiști veniți la Ciocănești, gradul de ocupare fiind de 100%”, a transmis Niculai Barbă.

Festivalul Național al Păstrăvului va continua mâine, când se vor sărbători 25 de ani de la resfințirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Ciocănești, și începând cu ora 16.00, Ansamblul „Ciprian Porumbescu” Suceava și Ansamblul „Bistrița Aurie” Ciocănești, vor marca Hramul localității printr-un deosebit spectacol folcloric. Voia bună va continua și după ora 18.00, cu Vasile Muraru și Valentina Fătu, pentru ca la ora 20.30 să înceapă concertul susținut de Grigore Gherman, Păvăluc din Bucovina și Nord Band.

Muzeul Satului Ciocănești va organiza, în toate cele trei zile ale festivalului, Târgul meșterilor populari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here