Comuna Ciprian Porumbescu a îmbrăcat sâmbătă straie de sărbătoare și întreaga suflare a celebrat viața și opera marelui compozitor Ciprian Porumbescu, marcând 170 de ani de la nașterea acestuia dar au păstrat și un moment de reculegere în memoria lui Ciprian Porumbescu la Slujba religioasă de pomenire, la 140 de ani de la moartea acestui mare artist.
Pentru ca acest moment să aibă o însemnătate și mai mare pentru întreaga comunitate din Stupca, administrația locală a organizat și sfințirea Centrului Cultural din localitate, edificiu cultural închinat actorului Vlad Rădescu, cel care în urmă cu 40 de ani a interpretat rolul lui Ciprian Porumbescu în filmul și care astăzi îi poartă numele.
Slujba religioasă de sfințire a Centrului Cultural „Vlad Rădescu” a fost oficiată de cei doi preoți parohi din comună, iar invitați speciali la eveniment au fost fii ai satului, care chiar dacă au plecat prin țară, nu au uitat niciodată că s-au născut la Stupca lui Ciprian Porumbescu și au făcut cinste acestor locuri.
„Aș dori să dau slavă bunului Dumnezeu că am ajuns această zi să ne bucurăm de sfințirea acestui așezământ cultural, respectiv Cămin Cultural care s-a săvârșit iată prin osteneala domnului primar Dumitru Nimițean, a domnului viceprimar Ciprian Hancean și a celor care conduc alături de domnii consilieri ai primăriei noastre, care vor binele acestei localități. Sunt foarte bucuros personal că avem acest cămin atât pe frumos, pe care Stupca nu l-a avut. Aveam acel cămin care este în sediul primăriei, dar era atât de necesar să avem acest cămin cultural pentru că aici este marele compozitor Ciprian Porumbescu, alături este casa memorială, Sfânta Biserică și cetățenii comunii noastre aveau mare nevoie de acest așezământ. Mulțumim bunului Dumnezeu și la toți cei care s-au ostenit să ne vedem astăzi, să ne bucurăm cu toții de acest eveniment și de aceasta clădire atât de frumoasă, care de acum în colo va fi de folos oștii noastre. Să dea Dumnezeu să ne bucurăm cu toții și să avem parte cu toții de zile frumoase în acest așezământ local, unde copiii si cetățenii vor avea bucuria să participe la multe si numeroase evenimente culturale”, a transmis, cu mari emoții, părintele Leonte din satul Ciprian Porumbescu.
Edilul Dumitru Nimițean a organizat un eveniment cultural demn de memoria marelui compozitor și în același timp a dat dovadă de o simplitate și o modestie cum rar se întâlnește în zilele noastre, chiar dacă a reușit să adune pe scena proaspătului sfințit Centru Cultural, nume grele ale culturii românești.
„Am ajuns o zi frumoasă de iunie în care vedeți și dumneavoastră că cu multă trudă, s-a putut face acest centru cultural în comuna noastră și i s-a pus denumirea de Vlad Rădescu. Domnul Vlad Rădescu a fost actorul care a jucat rolul lui Ciprian Porumbescu în filmul Ciprian Porumbescu, acum 50 de ani și ca un omagiu am consultat și consiliul local și toți angajații și am considerat că ar fi bine să punem numele de Vlad Rădescu. Ne dorim ca generația tânără să știe cine este Vlad Rădescu și să nu se piardă nimic din istoria noastră. Eu vă mulțumesc tuturor. Fiecare am avut contribuție, oricât de mică, atât din cadrul consiliului local, angajații primăriei, cât și din localnici, și nu putem uita un singur lucru, acest loc, unde ne aflăm, a fost familia Olteanu și ca să putem cumpăra acest teren, am avut un sprijin foarte mare de la profesorul Dumitru Olteanu și mulțumim și acum. Ne-am dorit acest teren pentru construcția Centrului Cultural pentru a fi aproape de Casa Memorială cât și de Sfânta Biserică”, a declarat edilul Dumitru Nimițean.
Vizibil emoționat de onoarea care i s-a făcut, actorul Vlad Rădescu s-a declarant copleșit, menționând că acesta este cel mai frumos dar pe care i l-a făcut viața.
„Viața, Domnul, hazardul ne încearcă cu lucruri bune, mai puțin bune, cu daruri, cu necazuri. Unele ne copleșesc, altele mai puțin. Pot spune că acest dar pe care mi l-ați făcut dumneavoastră domnule primar este un dar care mă copleșește și care m-a surprins încă din prima clipă că v-ați gândit să-l omagiați pe Ciprian și implicit și pe noi care am făcut filmul acum 51 de ani, vorbim deja de jumătăți de secol și e o clipă sau mai mult decât o clipă în care mă întorc cu mintea și cu sufletul înapoi alături de toți cei cu care am lucrat, care nu mai sunt din păcate în momentul de față, care împânzesc lumea umbrelor și care l-au iubit pe Ciprian și dacă nu au fi lucrat cu atâta dragoste, nu ar fi putut să impresioneze și astăzi pe spectatori, telespectatori și așa mai departe. Noi ne-am făcut datoria, prin a-l omagia prin munca noastră, poate chiar prin talentul nostru și faptul că un film făcut acum jumătate de secol are reververații până în ziua de astăzi când lucrurile s-au schimbat atât de mult, rămâne ceva cu totul și cu totul deosebit. Vă mulțumesc și pentru Ciprian și familia lui. A avut un tată preot, iar biserica este prezentă în film, aducând credința, religia și temele religiei în prim plan. Din păcate destinul lui Ciprian a fost foarte scurt. S-a frânt la nici 29 de ani. Despre Eminescu se spune că a trăit foarte puțin, a trăit 39 ani. Să ne imaginăm ce ar mai fi făcut, ce ar mai fi creat, ce muzică și ce alte poziționări în societatea din istoria vremii ar fi avut Ciprian dacă ar mai fi trăit măcar 10 ani. Cu gândul acesta rămân alături de dumneavoastră și vă mulțumesc că m-ați onorat”, a declarat la Stupca, actorul Vlad Rădescu.
Dezbaterile despre opera lui Ciprian Porumbescu au debutat la Stupca cu o interpretare impecabilă a Baladei lui Ciprian Porumbescu, de către violonistul Răzvan Mitoceanu, acompaniat la pian de către renumitul profesor Johannes Raimund Onesciuc.
În cadrul acestui eveniment, administrația locală reprezentată de primarul Dumitru Nimițean, a marcat activitatea unui fiu al satului, declarându-l cetățean de onoare al comunei Ciprian Porumbescu. Este vorba despre Constantin Logigan, născut la Stupca, într-o familie cu șapte copii. Acest mare om de cultură este promotorul Festivalului „Toamnă la Voroneț”, care a debutat în anul 1981, și al Festivalului ”Umor la Gura Humorului”, care încântă publicul încă din anul 1991.
„Nu am făcut nimic deosebit, doar am pus în practică ceea ce am învățat la școală și la facultate. La 27 de ani am fost director coordonator pentru toată comuna la școlile din Slătioara. Ce vreau să vă spun este că sunt foarte emoționat. Vreau să le mulțumesc din inimă stupcanilor, Consiliului local, domnului primar. Le promit că voi plăti toate impozitele. Locul pe care ne aflăm a fost stăpânit de sora bunicului, care era mama lui Ion Olteanu și mă aflu pe teritoriu propriu. Mulțumesc încă o dată. Mă bucur că sunt astăzi aici. Sincer vă spun că nu mă așteptam, dar daca așa s-a întâmplat, așa a fost să fie, vă mulțumesc încă o dată. Vreau să vă spun că hazardul joacă întotdeauna un rol deosebit în viața oamenilor. Cu acceptul domnului Rădescu, vreau să vă spun un lucru, din ceea ce am citit, filmul Ciprian Porumbescu a fost scris înainte și trebuia să îi fie atribuit lui Florin Piersic, care are și el numele unui cămin, dar pentru că n-au fost fonduri la vremea respectivă, s-a amânat filmarea filmului cu zece ani iar Florin Piersic deja depășise vârsta și norocul a făcut să cadă pe domnul Vlad, care a interpretat minunat acest rol”, a subliniat Constantin Logigan.
În acest cadru festiv, de mare sărbătoare, primarul Dumitru Nimițean a felicitat zece cupluri de aur ale comunei, care cu dragoste și respect au ajuns să sărbătorească 50 de ani de căsătorie, dăruindu-le diplome de recunoștință și câte o sticlă de vin care imita vioara lui Ciprian Porumbescu.
„Ne bucurăm de prezența actorului Vlad Rădescu, cetățean de onoare al comunei noastre, cel care a interpretat rolul lui Ciprian Porumbescu în filmul cu același nume. Nu m-am născut aici, dar după 34 ani în slujba școlii și încă alți 14 ani ca pensionar, trăiesc si locuiesc aici din anul 1983, deci mă pot considera fiică a acestei comune. Localitatea noastră este o binecuvântare, o gură de rai care l-a inspirat și pe Ciprian Porumbescu în cântecele sale atât de frumoase și atât de pline de sensibilitate, de altfel, în cântecele sale vibrează trăirile și viața oamenilor de pe aceste meleaguri. După cum bine știm Ciprian Porumbescu a fost și el foarte îndrăgostit de aceste locuri. Atunci când se afla în Italia pentru tratament spunea că este minunat acolo, peisajele sunt magnifice, dar toate astea nu fac o ceapă friptă dacă aici peste gard nu mă pot sui la Stupca mea dragă. Dacă am privi imaginele filmului, vom vedea că au filmați acolo bătrâni ai satului, care desigur nu mai sunt, dar pe fețele cărora se poate citi sensibilitatea, bucuria și decența oamenilor simpli de la țară. Ne mândrim cu această comună care a devenit din ce în ce mai înfloritoare, datorită si domnului primar. Avem un primar destoinic care s-a străduit să ofere acestei comune condiții cât mai apropiate cu cele de la oraș. De asemenea ne mândrim cu elevii care au plecat de pe băncile școlii noastre, avem reprezentanți în toate domeniile de activitate, avem ingineri, profesori, medici, pictori, sculptori, absolut în toate domeniile de activitate și referitor la activitatea de față vă asigur că întrebarea care stă pe buzele tuturor este «Care este secretul longevității căsniciei?» răspunsurile sunt multiple, dar eu aș fixa pe primul plan sinceritatea, deci într-un cuplu nu trebuie să existe minciuna, niciunul nu trebuie să ia hotărâri de unul singur, să existe respect, înțelegere, fidelitate pentru că acolo unde nu mai e fidelitate nu mai e respect, nu mai e iubire. Închei prin a vă transmite din parte francezilor care știți că sunt înfrățiți cu noi, dar din păcate vârsta nu le mai permite să facă unele călătorii atât de lungi, dar vor să fie la curent cu tot ceea ce se petrece aici și m-au rugat să felicit cuplurile care sărbătoresc 50 ani de căsnicie”, a transmis profesoara pensionară Stanca Moldovan, în numele cuplurilor de aur ale comunei Ciprian Porumbescu.
Profesorul universitar Radu Pentiuc, originar din Stupca, a fost prezent pe scena Centrului Cultural „Vlad Rădescu” și a rememorat cu emoție, clipe din copilăria sa.
„M-am întors în Suceava, după facultate. În clasa a VIII-a pe terenul IRE, Mihai Pînzaru juca tenis de câmp, iar eu atunci strângeam mingi. Am dat la facultate, la electrotehnică, m-am întors în Suceava și acum sunt cadru didactic la Universitatea «Ștefan cel Mare» Suceava, conduc departamentul de electrotehnică. Sunt aici în calitate de consilier județean și vreau să vă spun că voi promova dacă mi se mai dă cuvântul, știința, Universitatea si profesia de inginer, pentru că cei care sunt acum lângă mine actori, artiști literari, vreau să vă spun că inginerii sunt intelectuali, așadar promovăm să continuați studiile”, a transmis profesorul Radu Pentiuc, celor mai tineri din sală.
Lista personalităților culturale prezente la Ciprian Porumbescu a continuat cu epigramista Maria Sturza Clopotaru.
„Fac parte din neamul stupcanilor. Am constatat că domnul primar a invitat atâtea personalități culturale, printre care mă bucur în mod deosebit că îl văd pe actorul Vlad Rădescu în carne și oase, nu numai în acel film în care ne-a furat inimile tuturor femeilor și încă ne mai încântă prezența lui”, a completat cu emoție Maria Sturza Clopotaru.
Cultura și geniul lui Ciprian Porumbescu a reunit la Stupca o parte dintre oamenii de valoare care au plecat de pe aceste meleaguri, întorcându-se sâmbătă, cu respect și dragoste pentru locurile natale. Lista personalitărților a continuat cu scriitorul Viorel Martin, preotul Liviu Mihăilă, artistul plastic Mihai Vărzar, înfiat la Stupca, scriitorul Adrian Lesenciuc, caricaturistul Mihai Pânzaru Pim, scriitoarea Gabriela Gîrmacea și omul de radio Mihai Pohoață.
În acest cadru, scriitorul Adrian Lesenciuc și-a prezentat două cărți, despre viața și opera lui Ciprian Porumbescu, care au văzut de curând lumina tiparului., dar a ținut să precizeze că personajul principal al zilei este actorul Vlad Rădescu, care prin talentul său l-a readus la viață pe Ciprian Porumbescu.
„Mă aflu aici pentru a spune două cuvinte despre două cărți pe care le-am scris și publicat de curând. Este vorba despre romanul Balada apărut în 2020, care este povestea romanțată a Porumbeștilor, plecând de la nașterea Baladei ca promisiune din perioada în care părintele Ieraclie Porumbescu era copil la mănăstirea Putna și apoi ducând mai departe povestea până într-o zi de 6 iunie când Ciprian Porumbescu pleca în nemurire, și a doua carte, o poveste a celui care a făcut posibil totul, inclusiv faptul ca Ciprian Porumbescu să existe, inclusiv ca Ciprian Porumbescu să poată să-și manifeste patriotismul său. În foarte mare măsură, opera lui Ciprian Porumbescu este cunoscută deoarece acest preot a știut să renunțe la sine pentru ca opera fiului său să devină cunoscută. Însă motivul principal și tema pe marginea căreia voi insista astăzi este alta, lucrurile acestea sunt posibile pentru că suntem într-un spațiu, aceste care poartă numele de Vlad Rădescu, pe care îl aveți alături de dumneavoastră si domnia sa merită un mic laudatio”, a subliniat scriitorul Adrian Lesenciuc.
Sărbătoarea a continuat la Stupca cu un adevărat spectacol susținut de elevii unităților de învățământ din comună, după care scena a aparținut Grupului folcloric „Obcina Stânișoarei” din Mălini. Cântecul, jocul și voia bună nu s-au încheiat înainte de miezul nopții, atmosfera fiind întreținută de Fanfara din Sfântu Ilie.