Consiliul Județean (CJ) Suceava continuă investițiile masive de la Spitalul Județean. La începutul lunii iunie 2021, vor fi organizate licitațiile pentru proiectele privind proiectarea Spitalului de Copii și a Spitalului de Boli Infecțioase, construcții ce vor fi amplasate în curtea Spitalului Vechi.

Spitalul de Copii va fi o construcție cu subsol, parter și șase etaje pe 32.000 de metri pătrați, dotat cu 446 de paturi din care 88 cu însoțitor. Valoarea totală se ridică la aproximativ 95 de milioane de euro. Spitalul de Boli Infecțioase va fi o construcție cu subsol, parter, patru etaje, pe 11.000 de metri pătrați, cu 92 de paturi, dintre care 11 cu însoțitor. Valoarea proiectului este de circa 32 de milioane de euro.

„Încă de anul trecut am anunțat intenția și am primit și aprobarea de la Ministerul Sănătății de a construi un Spital de Copii și un Spital de Boli Infecțioase la Suceava. Cel mai greu lucru a fost să obținem aprobarea Ministerului Sănătății. Ani la rând am cerut acest lucru și nu s-a dat în guvernarea PSD, nu mi s-a dat un acord. L-am primit anul trecut, m-am bucurat și am început demersurile pentru a cere Companiei Naționale de Investiții fonduri pentru aceste spitale. Din fericire, pe data de 5 mai anul acesta, s-a scos pe SEAP, pentru licitație, proiectarea Spitalului de Copii și a Spitalului de Boli Infecțioase. Pe 10 iunie se deschid ofertele la licitație și trei luni au la dispoziție pentru întocmirea proiectului, după care să intrăm în procedură de scoatere la licitație a construcției propriu – zise. Clădirea monobloc de pediatrie și obstretică ginecologie, pentru că așa se cheamă, are un regim de înălțime subsol, parter și șase etaje, suprafața desfășurată – 32.000 de metri pătrați. Numărul total de paturi este de 446, deoarece este un spital mare, din care 88 cu însoțitor, pentru că e vorba de copii și foarte mulți copii au nevoie de aparținători, de părinți în general. Valoarea estimată de noi este de 95 de milioane de euro. Noi am depus documentația la Compania Națională de Investiții. Trebuie să vă spun că amplasamentul este undeva în curtea Spitalului Vechi, acolo unde facem acel bloc de locuințe, cu 30 de apartamente. Acest spital de copii are zonă de acces, pentru că a contat amplasamentul lui, ca să vedem pe unde trecem cu pasajul subteran dintre Spitalul Nou și Vechi, să iasă în apropiere de acest Spital de Copii. Acest Spital de Copii are triaj, ambulatoriu, internare de zi și internare continuă. De asemenea, va avea platformă de imagistică pentru că au nevoie de computer tomograf, pentru fel de fel de urgențe, zonă de fiziokinetoterapie, bloc operator și ATI. Necesitatea construirii la Suceava a unui Spital de Copii a apărut în urma mai multor discuții avute cu medicii, dar și cu familiile, cu părinții, pentru că mulți oameni din zone îndepărtate, din zona Rădăuțiului, din zona Vicov, din zona Vatra Dornei au peste 200 de kilometri până la Iași unde este primul spital de copii specializat și noi socotim că este nevoie de așa ceva. Ne-am uitat și cazurile din urgență. În 2019, la 300 de cazuri care veneau în Unitatea de Primiri Urgențe circa 100 erau copii. Asta arată că este nevoie să se bucure de un tratament de specialitate specific. Noi avem Pediatrie la Suceava, dar nu este atât de dezvoltată. Județul Suceava este un județ mare ca număr de populație. Aici va putea deservi și zona Botoșani, și zona Neamț, va putea avea un caracter regional. Am insistat foarte mult pentru construcția acestui spital ca să acoperim nevoile oamenilor”, a declarat Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava.

Pe lângă cele două noi spitale, Consiliul Județean Suceava își dorește și extinderea Secției de Oncologie, pentru ca sucevenii să nu mai aștepte luni în șir pentru o programare la Târgu Mureș sau București.

„Spitalul de Boli Infecțioase, noi l-am cerut după episodul pandemiei de coronavirus, pentru că, Doamne ferește dacă va mai fi vreodată nevoie, să avem unde să internăm pacienții, izolați de Spitalul Nou, să nu amestecăm pacienții, să securizăm și mai mult circulația lor și toată experiența asta tristă din pandemie ne-a învățat să cerem un Spital de Boli Infecțioase. Nu ne-am oprit aici. Avem un proiect și pentru un pavilion de oncologie. N-am trimis proiectul la Compania Națională de Investiții, dar ne pregătim să-l facem din surse proprii pentru că este nevoie la bolnavii de la Oncologie de un tratament aparte. Pavilionul va fi format dintr-o zonă de primire, cabinete mai bine dotate pentru consultări și tratamente, precum și locuri de cazare pe care să le aibă pacienții care au nevoie de un tratament de mai lungă durată. Pavilionul va fi construit tot în curtea spitalului, lângă actualul corp de Oncologie. Este foarte important că acolo avem și Radioterapia și actuala secție de Oncologie, avem Imagistica și Medicina Nucleară, care ne stau la dispoziție, și în special ultimele dotări făcute de noi PET – CT și SPECT – CT sunt două aparate care nu se găsesc oriunde în țară și se programau suceveni de-ai noștri șase luni ca să aștepte la Târgu Mureș sau București, și nu e în regulă. Acum, le avem, din fericire, noi, și pot fi tratați acești pacienți aici. Sunt câteva dintre investițiile curajoase pe care noi le avem”, a arătat Gheorghe Flutur.

Președintele CJ Suceava a mai menționat că una dintre dorințele sale este ca Spitalul Județean Suceava să devină Spital Clinic Universitar și de aceea susține construirea Facultății de Medicină chiar în curtea unității medicale.

„Spitalul Județean, care a avut foarte multe modernizări în ultimii ani, merită să fie spital clinic. De aceea, am fost cel care am susținut construirea unei Facultăți de Medicină în proximitatea Spitalului Județean și sunt convins că foarte mulți medici de la noi vor putea fi și cadre universitare. Aceasta este condiția ca să devii spital clinic universitar, să ai o Facultate de Medicină. În întâmpinarea acestei idei, pe care eu o am, de vreo 10 ani, a venit și Universitatea, care a aprobat să-și facă Facultate de Medicină, iar noi am pus la dispoziție un spațiu, în curtea Spitalului Nou, în apropiere de Secția de Ambulanță”, a concluzionat Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here