Primarul comunei Valea Moldovei, Romică Floriștean, a anunțat că a fost semnat contractul de finanțare pentru înființarea rețelei de gaz metan, comuna pe care o administrează fiind una dintre cele 22 de localități din județ care au obținut finanțare la mijlocul lunii septembrie. Primăria Valea Moldovei și Primăria Capu Câmpului au înființat o asociație de dezvoltare intercomunitară și în acest mod gazul metan este tot mai aproape de locuitorii acestor două unități teritorial administrative.
„O veste foarte bună pentru județul Suceava este aprobarea proiectelor rețelelor de gaz metan pentru 22 de primarii din județul Suceava, pe lângă celelalte 37 de primării care au primit aprobarea încă de anul trecut. S-a semnat Ordinul de ministru comun de către Ministerul Dezvoltării prin ministrul Adrian Ioan Veștea și Ministerul Energiei, prin ministrul Sebastian Burduja, aprobându-se o valoare de circa 235 milioane de lei pentru următoare localității Vicovu de Sus, Dolhasca, Dumbrăveni, Șcheia, Forăști, Baia, Todirești, Zamostea, Zvoriștea, Stroiești, Ilișești, Voitinel, Capu Câmpului, Valea Moldovei, Bilca, Pătrăuți, Râșca, Mușenița, Bălăceana, Vicovu de Jos, Dolhești și Drăgușeni”, a declarat în urmă cu câteva zile Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava.
Edilul comunei Valea Moldovei, Romică Floriștean, a subliniat faptul că investiția în noile rețele de distribuție a gazului metan va aduce beneficii semnificative în comunitatea pe care o conduce, oferind atât condiții de viață mai bune cât și crearea unui mediu propice dezvoltării economice.
„Aducerea gazului metan în comuna noastră va contribui la îmbunătățirea calității vieții oamenilor, rețelele de apă, canalizare și gaz metan fiind principalele condiții pentru un trai decent. Încercăm să accesăm în continuare diferite fonduri pentru ca locuitorii din Valea Moldovei și Mironu să beneficieze de cele mai bune condiții și sunt convins că se vor dezvolta și mai multe afaceri locale, oamenii având motive să rămână aici și să își pună pe picioare diferite afaceri. Această investiție va moderniza și va dezvolta în același timp, aducțiunea de gaz metan urmând să ușureze viața de zi cu zi a locuitorilor”, a declarat edilul Romică Floriștean.
Utilizarea gazului metan are o serie de avantaje. Pentru a încălzi casa, dacă folosiţi un alt combustibil decât gaz metan, sunteţi obligat să folosiţi rezervoare sau recipiente, riscând să rămâneţi „pe uscat” tocmai când frigul este mai puternic. Gazul metan în schimb, datorită uşurinţei cu care este controlat, permite o automatizare completă a instalaţiilor şi folosirea aparatelor economice si sigure. Gazul metan este unul dintre combustibilii cei mai ecologici, pentru că arderea sa nu produce substanţe corozive şi poluante. Costurile de întreţinere ale arzătoarelor de gaz metan sunt modeste faţă de cele ale arzătoarelor ce funcţionează cu alţi combustibili şi cerul rămâne curat. Gazul metan, prin ardere, dezvoltă o căldură uniformă în mediu, conform temperaturii dorite, cu silenţiozitate maximă.
Un alt proiect care își va pune puternic amprenta asupra calității vieții locuitorilor, este construcția unui centru medical modern, complet dotat și utilat. Este vorba despre noul dispensar din satul Mironu. Proiectul, în valoare de aproximativ un milion de euro, este realizat prin Compania Națională de Investiții și va avea cabinet pentru medicul de familie, cabinet de pediatrie, de cardiologie, medicină internă, cabinet stomatologic și farmacie. Săptămâna viitoare va avea loc licitația pentru desemnarea constructorului.
„Mai avem un proiect important în implementare și anume dispensarul uman din Mironu. Proiectul în valoare de un milion de euro este prin CNI și cuprinde dotare completă, cu stomatologie și farmacie. Astfel, locuitorii din satul Mironu vor beneficia de o clinică modernă, clădirea urmând să fie construită pe două niveluri, cu o suprafață de peste 300 de metri pătrați, pe nivel. Clinica va avea farmacie și cabinete de pediatrie, cardiologie, medicină internă. Valoarea totală nerambursabilă a proiectului este de 911.524 de lei, iar zilele următoare va avea loc licitația pentru desemnarea constructorului”, a mai explicat edilul Romică Floriștean.
De asemenea, comuna Valea Moldovei, condusă de primarul Romică Floriștean, va beneficia de peste 6 milioane de lei, bani obținuți prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, pentru modernizarea unor tronsoane de drum. La aceste fonduri, se adaugă și suma de peste 16 milioane de lei, pentru extinderea sistemului de canalizare și a sistemului de alimentare cu apă.