În perioada 15 – 25 noiembrie 2022, Direcția Sanitar Veterinară Suceava a raportat apariția a 4 cazuri de rabie la câini – animale de curte, pe raza județului Suceava, preponderent în zona Siret.
Rabia este o boală infecțioasă acută, determinată de virusul rabic, care se transmite la om prin mușcătură sau prin contactul cu plăgi, având o evoluție rapidă și, în final, mortală.
Întrucât, singura metoda de prevenire a bolii este prevenția, prin vaccinarea cu ser antirabic, DSP Suceava a solicitat DSV Suceava întocmirea unei liste teritorializate de persoane vulnerabile (cadre medicale veterinare) care doresc să fie vaccinate împotriva rabiei. Conform evidenței primite de la DSV Suceava un număr de aproximativ 80 de cadre medicale veterinare și-au exprimat dorința de a fi vaccinate gratuit împotriva rabiei.
În același timp, DSP Suceava a contact și Casa de Asigurări de Sănătate Suceava pentru a stabili care sunt unitățile sanitare aflate în contract cu CAS, unde vaccinarea antirabie poate fi efectuată gratuit. Organizând în timp cât mai scurt activitatea de vaccinare din județ, DSP Suceava împreună cu spitalele, într-o strânsă colaborare, au agreat modul de organizare al activității de vaccinare, în funcție de arondarea teritorială a solicitanților, astfel :
- Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava – 50 de persoane
- Spitalul Municipal „Sf. Doctori Cozma și Damian” Rădăuți – 10 persoane
- Spitalul Municipal Fălticeni – 10 persoane
- Spitalul Municipal Vatra Dornei – 14 persoane
- Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc – 3 persoane
In caz de nevoie, aceste cifre se pot suplimenta.
Pentru a evita contactul cu virusul rabic, se recomandă :
- Vaccinarea împotriva virusului rabic a animalelor de companie (câini și pisici);
- Evitarea contactului cu animale sălbatice (vulpi, ratoni, coioți); copiii trebuie instruiți să evite contactul cu animalele sălbatice;
- Depozitarea gunoiului trebuie să se facă în containere special amenajate, astfel încât să nu atragă animalele sălbatice;
- Evitarea contactului cu cadavrele animalelor.
Este posibil ca un animal să aibă rabie, dacă prezintă următoarele semne:
- Lipsa fricii de oameni, mai ales la animalele sălbatice;
- Atitudine timidă la un animal de casă, care de obicei era prietenos;
- Neliniște, agresiune sau schimbări bruște de comportament;
- Salivare în exces.