Cel mai mare șantier din orașul Vicovu de Sus se va deschide în aproximativ o lună și va schimba în totalitate standardul de viață al locuitorilor săi. Mai precis se va implementa cel mai mare proiect al județului Suceava care vizează „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din Județul Suceava în perioada 2014 – 2020”. Achiziția se referă la Programul Operațional Infrastructura Mare – POIM 2014-2020, Axa prioritara 3, iar finanțarea provine din Fondul de Coeziune în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.
La nivelul județului, pe componenta de apă potabilă prin proiect se vor construi trei noi surse de apă la Vicovu de Sus, Marginea și Putna, se vor reabilita cinci surse de apă existente, se vor construi cinci rezervoare de apă noi cu capacități între 500 și 3000 de mc, se vor reabilita 13 rezervoare, se vor construi 25 de stații de pompare a apei potabile și se vor reabilita alte patru stații existente. În ceea ce privește distribuția apei potabile vor fi montate conducte noi pe o lungime de 295 de kilometri și se vor reabilita 19 kilometri de rețea. În ceea ce privește apa uzată va fi extinsă rețeaua de conducte cu 321 de kilometri și se vor reabilita 4,6 kilometri. De asemenea, se vor construi și 107 stații de pompare a apei uzate.
Cea mai mare licitație organizată de furnizorul regional de apă și canal ACET, a fost câștigată de asocierea firmelor sucevene CON Bucovina, lider de asociere, împreună cu firmele TOP Scav, Loial Impex și SUMEC.
Valoarea contractului estimată la 100.425.453 de lei fără TVA include și rezerva de implementare, sume previzionate, respectiv 513.394 de lei, dar nu include cheltuieli diverse și neprevăzute.
„Avem un câștigător al licitației pentru implementarea proiectului de apă și canal, prin firma suceveană CON Bucovina. Este un proiect în valoare de aproximativ 35 de milioane de euro și este cu certitudine, cel mai mare proiect implementat în orașul Vicovu de Sus în ultimii ani. Sperăm că lucrările vor începe în cel mult o lună”, a declarat Vasile Iliuț, primarul orașului Vicovu de Sus.
Extinderea rețelelor de apă și construcția rețelelor de apă uzată nu se face doar în localitatea Vicovu de Sus, ci și în localitatea Bivolărie, care aparține de orașul menționat. Proiectul „Extinderea rețelelor de apă și construcția rețelelor de apă uzată localitatea Vicovu de Sus” cuprinde atât partea de „SISTEM DE ALIMENTARE CU APĂ” – având două obiecte distincte – cât și partea de SISTEM DE CANALIZARE – de asemenea, cu două obiecte distincte.
În cazul alimentării cu apă, obiectul principal îl reprezintă rețeaua ca atare de distribuție apă potabilă și anume 45.503 metri de conducte polietilenă de înaltă densitate (PEID) din Vicovu de Sus cu diametru exterior (De) între 110 și 200 mm și rețeaua de distribuție apă potabilă din Bivolărie pe o lungime de 21.816 metri de conducte PEID având De de la 63 mm la 200 mm.
Al doilea obiect în cazul rețețelor de alimentare cu apă este reprezentat de stațiile de pompare apă potabilă (SPAP), două în Vicovu de Sus și una în Bivolărie. În cazul sistemului de canalizare, există un obiect privind rețeaua de canalizare menajeră care în Vicovu de Sus are o lungime de 44.632 de metri, conductele fiind PEID Corugat și PEID PE100 RC/PP având De între 250 și 500 mm, în timp ce la Bivolărie canalizarea menajeră are o lungime de 14.324 de metri, cu un PEID Corugat având De între 250 și 400 mm.
Cel de-al patrulea obiect privește stațiile de pompare apă uzată (SPAU) – cinci în Vicovu de Sus și trei în Bivolărie – și conducte de refulare aferente.
„O dată încheiat acest șantier, ne vom concentra pe lucrări de asfaltare și modernizare a infrastructurii rutiere. Avem depuse o serie de proiecte, în acest sens, dar pentru drumurile pentru care nu vom obține finanțări nerambursabile, vom asfalta din fondurile proprii ale primăriei. Ne propunem să avem toată rețeaua de drumuri, modernizată integral”, a completat edilul Vasile Iliuț.
Acestea nu sunt singurele proiecte al primarului gospodar de la Vicovu de Sus, întregul oraș urmând să se transforme într-un imens șantier, pe parcursul acestei veri. Remiza de pompieri, amplasată în imediata apropiere a primăriei Vicovu de Sus va fi relocată lângă campusul școlar, într-un spațiu mult mai generos, fiind de asemenea dotat cu mașini noi și moderne.
Reamintim că Vasile Iliuț, primarul orașului Vicovu de Sus, a fost desemnat reprezentant legal al liderului de asociere și al proiectului prin care va aduce gazul metan în localitate, fiind împuternicit să reprezinte interesele asociației în relația cu finanțatorul, cât și în relația cu terții. Acordul de parteneriat s-a încheiat între orașul Vicovu de Sus, ca și lider, și comunele Vicovu de Jos, Bilca și Mușenița.
În orașul Vicovu de Sus vor fi implementate în următoarele luni, mai multe proiecte decât au fost finalizate în ultimii 20 de ani, pentru primarul Vasile Iliuț dezvoltarea zonei fiind prioritatea numărul unu.