Alexandru Huțuleac, cunoscut sub numele de „Duțu”, din municipiul Rădăuți, se află în urmărire națională, fiind condamnat la 12 ani și 8 luni de închisoare pentru tentativă de omor. Huțuleac a devenit cunoscut în decembrie 2017, când l-a atacat cu o sabie pe polițistul Ciprian Sfichi, rănindu-l grav într-o percheziție organizată de DIICOT și SAS Suceava.
După ce autoritățile nu l-au mai găsit pentru punerea într-un final în executare a pedepsei, reporterii Glasul Sucevei au reușit să ia legătura cu el. Huțuleac susține că nu a părăsit România și că se află în Bucovina, ascunzându-se de teama autorităților. Acesta susține că în timpul petrecut în penitenciar a primit amenințări cu moartea de la mascații SAS și că percheziția din 2017, în urma căreia l-a rănit pe polițistul Sfichi, a fost ilegală, fiind efectuată într-un interval orar interzis de lege.
„Sunt nevinovat și nu mă voi preda”
Huțuleac susține că este victima unui abuz judiciar și că procesul său nu a fost echitabil. El afirmă că nu a avut parte de o apărare corectă și că DIICOT, poliția și instanțele au manipulat probele pentru a obține condamnarea sa.
„Condamnarea mea este ilegală. DIICOT și SAS au intrat ilegal într-o percheziție făcută noaptea, încălcând Constituția și Codul de Procedură Penală. Filmările originale demonstrează acest lucru, dar instanțele au ales să le ignore. Mi s-au fabricat probe, martorii au fost influențați, iar eu am fost condamnat doar pentru că am avut curajul să contest sistemul. Eu nu mă predau pentru că sunt nevinovat. Mă voi apăra până la capăt”, a transmis Huțuleac.
Acesta mai susține că a fost amenințat de mascații SAS chiar în centrul Rădăuțiului, când se afla sub control judiciar, fiindu-i transmis că, odată condamnat, nu va ajunge niciodată în penitenciar pentru că va fi „eliminat înainte”.
Percheziția și atacul asupra polițistului Ciprian Sfichi
Incidentul care l-a făcut celebru pe Huțuleac a avut loc pe 5 decembrie 2017, când mascații SAS și procurorii DIICOT Suceava au descins la domiciliul său din Rădăuți, în cadrul unui dosar de trafic de droguri. Potrivit autorităților, în momentul în care trupele speciale au intrat în casă, Huțuleac a lovit violent cu o sabie în cap un polițist, rănindu-l grav. Ciprian Sfichi a suferit leziuni cerebrale severe și a avut nevoie de o lungă perioadă de recuperare.
Huțuleac contestă versiunea autorităților, susținând că nu a avut intenția de a ataca polițistul și că a reacționat din frică, crezând că este victima unui atac mafiot.
„Erau înarmați și au intrat pe întuneric, fără să se prezinte clar. M-am speriat, mi-am apărat viața. Nu am știut cine este și nu am intenționat să rănesc pe nimeni. Dacă percheziția s-ar fi făcut legal, ziua, cu respectarea procedurilor, nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat”, susține Huțuleac.
Un fugar cu planuri de viitor
Deși condamnat definitiv, Alexandru Huțuleac refuză să se predea și spune că se află ascuns în Bucovina, de unde intenționează să lupte pentru dreptatea sa. Acesta afirmă că în momentul în care justiția românească va redeveni „corectă” și un nou președinte va conduce țara, va cere rejudecarea cazului său.
„Eu sunt în munți, ca haiducii, pentru că nu pot accepta o sentință nedreaptă. Când statul român va reveni la legalitate, voi cere să mi se facă dreptate. Până atunci, voi rămâne aici, apărându-mi viața și adevărul”, a declarat Huțuleac pentru Glasul Sucevei.
Cazul lui Alexandru Huțuleac rămâne unul controversat, atât prin prisma condamnării sale, cât și a circumstanțelor în care acesta a ajuns un fugar. Autoritățile sunt în continuare pe urmele sale, iar rămâne de văzut dacă și când se va face capturarea lui.