FOTO Ilustrativ
Ritmic Suceava

La data de 13 martie 2023, în jurul orei 01.00, polițiștii au fost sesizaţi telefonic de către un paznic de vânătoare, cu privire la faptul că este posibil ca mai multe persoane, cu o mașină să fi braconat pe raza satului Udești.

În zona indicată au fost direcționate mai multe echipaje de poliție, fiind inițiate căutări și verificări și stabilindu-se că apelantul, paznic de vânătoare pe fondul cinegetic de pe raza comunei Udești, efectua activități de patrulare în fondul de vânătoare și a observat un autoturism pe raza fondului cinegetic, iar din interiorul autoturismului erau proiectate lumini pe câmp.

Întrucât a suspectat că persoanele din autoturism săvârșeau activități ilegale de braconaj, a sesizat polițiștii.

Pe raza satului Racova, comuna Udești, autoturismul a fost identificat abandonat în câmp. Polițiștii au procedat la verificarea împrejurimilor, ocazie cu care la o distanță de aproximativ 1,5 kilometri de autoturism, în intravilanul satului cu ajutorul unei camere cu termoviziune, a fost identificat un bărbat și un câine ogar. S-a procedat la urmărirea acestora, ocazie cu care persoana a reușit să sară un gard, fără a putea fi ajunsă, iar câinele posibil rasă ogar sau metis al acestuia, a fost prins.

Procedându-se la verificarea autoturismului, în compartimentul motor a fost identificat cadavrul unui iepure, prezentând leziuni în zona capului (posibil prin mușcare).

În acest caz a fost întocmit un dosar penal față de autori necunoscuți  pentru  comiterea infracțiunilor de „braconaj” și „transportul vânatului  dobândit  în condițiile art. 42  sau găsit împușcat ori tranșat  în teren, comercializarea, naturalizarea  și  orice operațiuni  privind vânatul  sau părți ori produse ușor identificabile provenite de la acesta, dobândite fără respectarea condițiilor legii”.

Cu  ocazia  activităților investigativ-operative și de cercetare penală  desfășurate, au  fost  obținute date din care a rezultat suspiciunea rezonabilă  că  doi tineri de 19 și respectiv de 20 de ani, ambii domiciliați în localitatea Dumbrăveni, sunt autorii faptelor. 

La aceeași dată, prin ordonanța organelor de cercetare penală  ale poliției judiciare din cadrul  SAESP  Suceava a fost  continuată  urmărirea penală față de cei doi  suspecți, fiind emise mandate de aducere pe numele acestora, în vederea audierii.  

Autovehiculul identificat abandonat, aparținând tânărului de 20 de ani a fost  indisponibilizat, iar câinele din rasa ogar, care nu era microcipat (activitatea de verificare fiind efectuată  de către polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor cu  aparatură  din dotarea acestora), a fost  lăsat în custodia medicului veterinar pentru efectuarea analizelor medicale, urmând a fi depus de unitatea medicală la adăpostul  aparținând Asociației Casa lui Patrocle. De asemenea, leșul iepurelui de câmp a fost depus la DSVSA Suceava în vederea examinării  anatomopatologice.

În cursul zilei de 14 martie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase – IPJ Suceava, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au continuat cercetările în vederea probării  întregii  activități  infracționale a celor doi tineri, existând suspiciunea implicării a altor două persoane.

Astfel, în urma  probatoriului  administrat, la data de 14 martie 2023, organele de cercetare penală  ale poliției  judiciare din cadrul SAESP – IPJ Suceava au  dispus reținerea preventivă pentru 24 de ore față de trei dintre cele 4 persoane implicate.  Cei trei  suspecți  au  fost  introduși  în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Suceava.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase – IPJ Suceava, sub coordonarea Parchetului de pe lângă  Judecătoria Suceava în vederea probării  întregii  activități  infracționale ale autorilor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here