Ritmic Suceava

Administrația locală a orașului Vicovu de Sus, condusă de primarul Vasile Iliuț, continuă să demonstreze că pune un accent deosebit pe păstrarea tradițiilor pentru ca cei mai tineri dintre vicoveni să-și cunoască rădăcinile, cultura și obiceiurile vechi, păstrate din generație în generație.

Deși este mediu urban în plină ascensiune, edilul Vasile Iliuț nu-i lasă pe vicoveni să se desprindă de ceea ce îi definește ca oameni ale acestor locuri și împreună cu Școlile Gimnaziale din Vicovu de Sus și Asociația Culturală „Flori Vicovene”, Primăria orașului Vicovu de Sus organizează a II-a ediție a Șezătorii Vicovenilor, eveniment care, anul trecut, la prima ediție, s-a bucurat de un succes extraordinar.

Evenimentul din acest an va debuta marți, 7 februarie 2022, la Casa de Cultură Vicovu de Sus, derulându-se pe parcursul a patru zile, care se doresc a fi memorabile. Închiderea oficială a șezătorii este programată pentru seara de vineri, 10 februarie.

„Este un proiect dorit de întreaga comunitate vicoveană și nu numai. Proiectul nostru are în vedere crearea unei memorii culturale comune, transferul tradițiilor către tânăra generație, educarea în spiritul păstrării acestor valori a publicului vizat, urmărind să propagăm, către beneficiarii direcți și indirecți ai proiectului, schimbarea percepției asupra folclorului și cât de important este el pentru omul modern.  Astfel, proiectul de față nu este adresat doar nostalgicilor, iubitorilor de frumos sau specialiștilor în domeniu etnografiei, ci este adresat nouă, tuturor românilor”, au transmis reprezentanții Asociației Culturale „Flori Vicovene”.

Vicovencele care doresc să participe și să împărtășeaacă cu ceilalți din experiența lor și din tainele lucrului manual, se pot înscrie, locurile fiind limitate. Activitățile vor începe în fiecare zi, de la orele 15.00, participanții urmând să aibă parte și de adevărate spectacole de folclor și de multă voie bună.  Vizitatorii vor putea să-și achiziționeze diferite obiecte tradiționale care vor fi puse la vânzare de gospodinele pricepute.

„Acest eveniment nu s-ar fi putut desfășura fără sprijinul conducerii orașului Vicovu de Sus. Mulțumim și pe această cale domnului primar, Vasile Iliuț, pentru sprijinul și încrederea acordată”, au completat reprezentanții Asociației Culturale „Flori Vicovene”.

Pe scena Casei de Cultură din Vicovu de Sus vor urca artiști consacrați dar și tinere talente locale, copii talentați de la unitățile de învățământ din localitate cât și gospodari din comunele învecinate. Pe lista invitaților speciali se află interpretele de muzică populară Raluca Radu, Gabriela Teișanu, Liliana Ursachi și Ancuța Corlățan. La reușita celor patru zile de petrecere tradițional românească vor contribui și grupurile folclorice „Fetele din Botoșani”, Taraful „Florin Mucea”, Taraful „Alexandru Cozaciuc”, Grupul Rădăcinilor Străbune împreună cu Măriuca Verdeș cât și îndrăgitul interpret Călin Brăteanu împreună cu invitații săi.

„Șezătoarea Vicovenilor” a devenit tradiție iar edilul Vasile Iliuț promite că va organiza acest eveniment an de an.

„Și în acest an vom avea invitați speciali din străinătate. Dacă anul trecut ne-au vizitat oaspeți din Coreea de Sud, anul acesta așteptăm un grup din Columbia. Prima ediție s-a bucurat de un succes extraordinar și din acest motiv ne dorim ca Șezătoarea Vicovenilor să devină tradiție și să fie organizată an de an”, a menționat Vasile Iliuț, primarul orașului Vicovu de Sus.

Acesta continuă și în acest an dezvoltarea accelerată a orașului, fiind semnate doar de la începutul acestui an, șapte proiecte prin care se va schimba fața Vicovului de Sus, în zonă fiind peste 40 de proiecte în implementare. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here