More
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava

  Șefi din Jandarmerie trimiși în judecată pentru cămătărie (NAȚIONAL)

  Prin rechizitoriul din data de 15.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaților CORCODEL MARIAN, PREOTEASA IANCU DANIEL, BĂBĂNĂU GEORGICĂ ADRIAN și CRISTESCU OCTAVIAN pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, complicitate la camătă, delapidare în formă continuată și complicitate la delapidare în formă continuată.

  Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că, începând cu anul 2011, inculpatul CORCODEL MARIAN, comandantul U.M. 0260 – Baza de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cu gradul de colonel, folosindu-se de influența pe care o exercita asupra unor subordonați, uzând în mod nelegal de prerogativele funcției sale, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat persoane aflate în subordinea sa directă, şi anume inculpaţii PREOTEASA IANCU DANIEL şi BĂBĂNĂU GEORGICĂ ADRIAN, scopul constituirii acestui grup fiind săvârşirea în mod repetat, printre altele, a unor infracţiuni de camătă, dar și delapidare.

  ”Beneficiarii” împrumuturilor cu dobândă, acordate în afara cadrului legal erau, în general, subordonați ai inculpatului CORCODEL MARIAN sau persoane din cercul său relațional, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro și câteva mii, uneori chiar și zeci de mii, dobânda impusă fiind între 10 și 20%, în funcție de sumă.

  De multe ori, dobânzile achitate de debitori erau remise inculpaţilor PREOTEASA IANCU DANIEL, BĂBĂNĂU GEORGICĂ ADRIAN sau unor martori (persoane care nu cunoșteau sursa ilicită a provenienței sumelor), care predau ulterior sumele de bani lui CORCODEL MARIAN.

  De asemenea, inculpatul CORCODEL MARIAN, în calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în mod repetat a dispus unor subordonați care au aderat la grupul infracțional organizat pe care l-a inițiat/constituit, persoane ce aveau ca atribuții gestionarea și administrarea unor bunuri, să-și însușească importante cantități de combustibil (în principal, motorină) de la stația de carburant a parcului auto al unității, combustibil scos ilegal din unitate și transportat în alte locații, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infracțional.

  Deşi existenţa acestui grup infracţional organizat, cât şi faptele săvârşite de membrii acestuia, au fost aduse de mai mulți lucrători ai Jandarmeriei şi la cunoştinţa inculpatului CRISTESCU OCTAVIAN, cu gradul profesional de comisar şef, angajat al fostului Departament de Informaţii şi Protecţie Internă – în prezent Direcția Generală de Protecție Internă a M.A.I., acesta având ca obligaţii profesionale să raporteze conducerii acestei structuri şi, totodată, să sesizeze organele de urmărire penală, nu şi-a îndeplinit aceste obligaţii. Mai mult decât atât, acesta a sprijinit în mod constant şi conştient activităţile infracţionale derulate de către inculpatul CORCODEL MARIAN, acordându-i atât protecţia necesară, cât şi consilierea în unele situaţii.

  Inculpatul PREOTEASA IANCU DANIEL era perceput ca fiind unul din oamenii de încredere ai inculpatului CORCODEL MARIAN, căruia îi acorda sprijin necondiționat în orice situaţie, beneficiind în schimb de ajutorul inculpatulului CORCODEL MARIAN pentru accederea facilă pe treptele ierarhiei militare şi ale funcţiilor din cadrul B.A.D. – U.M. 0260. Pentru serviciile prestate, inculpatul PREOTEASA IANCU DANIEL a fost recompensat de către inculpatul Corcodel Marian prin facilitarea înaintării la gradul de locotenent-colonel şi împuternicirii ca prim-adjunct al comandantului unităţii.

  Inculpatul BĂBĂNĂU GEORGICĂ ADRIAN este o altă persoană de încredere a inculpatului CORCODEL MARIAN, acesta fiind subofiţer în cadrul Jandarmeriei Române, cu gradul de plutonier adjutant, ce îndeplinea atât sarcini de conducător auto al comandantului (al inculpatului CORCODEL MARIAN), cât şi de secretariat, la cabinetul acestuia din incinta Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei- U.M. 0260 Bucureşti.

  Totodată, prin prisma funcţiei deţinute, de comandant al U.M. 0260 Bucureşti – Baza de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei, inculpatul CORCODEL MARIAN deținea în fapt şi calitatea de administrator al bunurilor şi resurselor materiale aflate în gestiunea acestei unităţi, chiar dacă această calitate nu este în mod explicit menţionată în fişa postului. În această calitate inculpatul exercita efectiv, în mod direct sau prin persoane interpuse, atribuţiile funcției de administrare a bunurilor și valorilor gestionate la nivelul unității pe care o conducea, având din această perspectivă calitatea de subiect activ al infracţiunii de delapidare.

  La momentul constituirii, scopul grupului infracțional organizat a fost acela de săvârșire a unor infracțiuni de camătă, pentru ca, ulterior, începând cu anul 2015, acesta să cunoască o diversificare a sferei ariei de preocupare prin extinderea acesteia în direcția săvârșirii unor infracțiuni de delapidare, în formă continuată, activitate derulată în perioada noiembrie 2015 – iulie 2017.

  Inculpatul CORCODEL MARIAN, prin stilul propriu, dar și prin abilități native sau cultivate de-a lungul vieții și evoluției profesionale, a reușit să obțină ”simpatie” din partea superiorilor ierarhici, la aceasta contribuind uneori și diverse forme de îndatorare, în general morală, pe care inculpatul reușea să și le atragă în mod discret, prin prestarea unor servicii aparent neînsemnate, furnizarea unor bunuri de valoare relativ redusă, respectiv facilitarea unor relaționări în mediul de afaceri sau în alte structuri din M.A.I.

  Activitățile infracționale derulate de către inculpații CORCODEL MARIAN, PREOTEASA IANCU DANIEL și BĂBĂNĂU GEORGICĂ ADRIAN, focalizate în principal pe comiterea infracțiunilor de camătă și delapidare, erau de notorietate în colectivul Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei, printre cadrele militare fiind chiar uzitată expresia ,,ai cardul la Corcodel” atunci când se dorea a fi ilustra situația persoanei, provenind din rândul subordonaților, care ajungea să fie îndatorată/debitoare inculpatului, cu sau fără dobândă (au existat situații în care, pentru a-și dovedi mărinimia și generozitatea, inculpatul nu pretindea dobânzi pentru sumele acordate), situație în care cardul debitorului era predat la cerere inculpatului cu titlu de garanție.

  Expresie a unei mentalități de ”vătaf”, în calitatea deținută inculpatul CORCODEL MARIAN a dispus în interes propriu de bunurile instituției publice pe care o conducea și care prin statutul de unitate militară ar fi trebuit, cel puțin teoretic, să genereze sentimente de încredere/siguranță/securitate sporite nu doar pentru personalul angajat, cât mai ales pentru societate. În realitate, comportamentul inculpatului a fost perceput de subordonați ca fiind unul discreționar, beneficiind de dotarea și logistica Bazei de Administrare și Deservire în mod nelimitat pentru satisfacerea intereselor personale sau ale grupului de apropiați, în detrimentul și în paguba instituției Jandarmeriei Române.

  În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

  Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului București.

  Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

  Articole recente

  Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello Euro Fratello

  Related articles