More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    Secția de Pneumologie a Spitalului Județean Suceava a redevenit nonCovid după doi ani: „A fost o perioadă foarte grea, mai ales pentru pacienți și din păcate nu doar pentru pacienții Covid”

    Medicii pneumologi din cadrul Spitalului Județean Suceava sunt încântați că în ciuda tuturor problemelor întâmpinate în ultimii doi ani, au revenit la activitatea normală de dinaintea pandemiei de Covid 19, secția de Pneumologie redevenind nonCovid, din această lună.

    Amintirile din ultima perioadă sunt multe și dureroase, lăsând răni adânci în sufletele medicilor care s-au luptat cu moartea, la propriu.

    „Începutul pandemiei a fost greu, ca pentru toată lumea. Debutul a fost particular pentru că au fost atât de multe cazuri în zona noastră, au fost mulți tineri care s-au întors din zone cu incidențe mari de Covid, mulți nu recunoșteau că au fost. La început nu existau nici măcar măști. Îmi amintesc că în perioada aceea am umblat într-o zi, în trei orașe din jur și nu am găsit la nicio farmacie, ca să protejez personalul. Apoi nu a mai durat mult și s-a îmbolnăvit tot personalul, apoi a venit conducerea militară și pe secție a mai lucrat cine a mai fost. Până s-a reîntors personalul, a fost foarte greu. Aici au lucrat asistente și infirmiere de la secția de Îngrijiri Paliative, iar în ceea ce privește medicii pneumologi, am fost doi. Eu am fost singurul medic din secție, care nu s-a infectat în prima tură. La testarea DSP din primele zile, am fost singurul negativ, în rest toate colegele mele s-au infectat, iar două dintre ele au avut forme serioase de Covid. Eu m-am infectat după aproape zece zile, când deja purtam echipament de protecție. Nu am avut o formă gravă dar nu am putut să vin la muncă, iar activitatea s-a derulat foarte greu. După ce ne-am organizat, am început să oferim consultații prin telefon, a început să funcționeze telemedicina. Ambulatoriul nu a fost deschis fizic iar pacienții noștri cronici care aveau nevoie de reînnoirea prescripțiilor, ne contactau telefonic”, a povestit medicul Sorin Nicolae, șeful secției de Penumologie din cadrul spitalului sucevean.

    Cadrele medicale au luptat nu doar cu acest virus care ne-a dat tuturor viețile peste cap, ci și cu mentalități și opinii de tot felul. Circulau, în acele perioade, tot felul de „povești” cum că doctorii omoară pacienții în spital, iar cei care intră, nu mai ies pe picioare, iar aceste fantezii au avut efecte devastatoare, pacienții solicitând ajutor, când era prea târziu.

    „Primul val a fost cu foarte multe cazuri dar nu toate erau foarte severe, dar în următoarele valuri am avut foarte multe cazuri severe. Pacienții s-au speriat, nu voiau să vină la spital că mor în spital, după cum se tot vorbea, și veneau când nu mai puteau și de multe ori era prea târziu. Tratamentul antiviral are eficiență în primele zile, dacă nu este administrat, nu mai are niciun efect mai târziu și apar o serie de complicații care foarte greu sunt tratabile. Așa s-a întâmplat și foarte mulți pacienți au ajuns la ATI intubați iar locurile la Terapie Intensivă erau limitate și s-au făcut transferuri prin alte județe. A fost o perioadă foarte grea, mai ales pentru pacienți și din păcate nu doar pentru pacienții Covid. Au suferit și pacienții nonCovid pentru că nu s-au mai putut adresa specialităților de care aveau nevoie. În acest ultim val nu au mai fost foarte multe cazuri cu insuficiență respiratorie severă dar s-au infectat mulți pacienți cu alte afecțiuni. Erau cazuri de Covid și la Cardiologie și la Neurologie, la pacienți cu AVC, ei nu erau severi prin insuficiența respiratorie dată de Covid cât prin celelalte afecțiuni severe pe care le aveau”, a completat medicul pneumolog Sorin Nicolae.

    Secția și-a reluat activitatea și dispune de aparatura necesară pentru tratarea tuturor patologiilor pneumologice, pacienții putându-se adresa cu încredere medicilor suceveni fără a fi nevoiți să se deplaseze în clinici din Iași sau Cluj.

    „Județul Suceava a început primul și se pare că a ieșit tot primul. Scăderea a început prima dată la noi. Așa se face că noi nu mai suntem Covid, de la 1 martie, Pneumologia nu mai este Covid și încet, încet încercăm să revenim la activitatea normală de Pneumologie. Secția este bine dotată ca mijloace de diagnostic. De curând am primit pe partea de bronhologie, de explorare bronhologică, un videoendoscop care este foarte util, este deja un medic care îl folosește și vrem să mai trimitem două colege să dea competențele de bronhologie pentru că sunt esențiale pentru specialitatea noastră. În rest, avem platforma imagistică a spitalului cu tomograf, deci cu investigații de înaltă performanță, laboratorul, practic tot ce trebuie pentru a face penumologie cum trebuie, la Suceava. În plus, avem și Chirurgie Toracică, iar cazurile care nu mai pot fi rezolvate medical, se adresează chirurgului”, a mai adăugat medicul pneumolog Sorin Nicolae.

    În secția de Pneumologie a Spitalului Județean Suceava lucrează în prezent opt medici, unul este în concediu pentru creșterea copilului iar secția mai are un post vacant.

    Ca element de noutate pentru această zonă, secția de Pneumologie Suceava va fi prima și singura din zona Moldovei care va trata sindromul de apnee în somn, la Suceava urmând să se dezvolte un laborator de polisonografie.

    „S-a eliberat un post de medic primar, printr-o pensionare dar la solicitarea noastră, s-a schimbat cu un post de medic specialist pentru a putea veni un medic tânăr care să vrea să lucreze mulți ani de acum încolo, la Suceava. Ceea ce vrem să deschidem nou, pentru că avem și medic specializat, este partea de sonografie, adică medicina somnului, pentru sindromul de apnee în somn. Vom face un laborator de polisonografie și ne putem ocupa și de această patologie, mai ales că și România se va alinia la legislația europeană care spune că orice șofer profesionist trebuie să aibă această investigație, la anumite intervale de timp. Sindromul de apnee în somn este o boală în care oamenii nu dorm foarte bine noaptea și toată ziua sunt obosiți și adorm la volan și așa se produc accidente. Cea mai mare parte a patologiei de Pneumologie și de Chirurgie Toracică se poate rezolva la Suceava, pacienții nefiind nevoiți să plece la alte spitale din țară”, a încheiat medicul Sorin Nicolae, șeful secției de Pneumologie a Spitalului Județean Suceava.

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava

    Related articles