Ritmic Suceava

După o lună de agonie, preotul Cătălin Moroșan (30 de ani) a murit în Spitalul Județean Constanța. A fost internat la terapie intensivă deoarece a înghițit o substanță toxică. În acest caz, ÎPS Teodosie a fost acuzat de tentativă de omor, dar procurorii au clasat dosarul.

Vineri, 27 ianuarie, preotul constănțean Cătălin Moroșan era internat în stare gravă la Spitalul Județean Constanța. După o lună de suferință, părintele a murit în dimineața zilei de miercuri, 1 martie.

„Pacientul beneficiază de tratament maximal în cadrul secţiei de terapie intensivă, este în stare foarte gravă în continuare, iar medicii sunt rezervaţi în ceea ce priveşte prognosticul”, a declarat, pe 3 februarie, Crina Kibedi, purtător de cuvânt Spitalul Județean Constanța.

Mihaela Moroşan, soţia preotului, a declarat încă de la internarea părintelui că nu-și explică cum s-a îmbolnăvit brusc acesta. „A ieşit de-acasă, deci a plecat de-acasă ca tot omul, bine. La prânz a ajuns acasă, am petrecut împreună timp, am luat masa împreună și i s-a făcut rău, am chemat ambulanţa şi l-am adus la spital”.

După internare, medicii au stabilit că preotul înghițise o substanță toxică.

Preotul Moroșan, apropiat de ÎPS Teodosie

Preotul Cătălin Moroșan, originar din Gura Humorului, era un apropiat al arhiepiscopului Teodosie cu care apare în nenumărate fotografii. Ierahul a fost chiar la nunta acestuia, apoi el este cel care l-a hirotonit preot în Arhiepiscopia Tomisului, iar familia Moroșan a stat o perioadă chiar în casa în care locuiește și ÎPS Teodosie.

Mai mult, preotul Moroșan a fost numit paroh al bisericii Sfântul Ștefan din zona Gării CFR Constanța și administrator al unei afaceri pe care Arhiepiscopia Tomisului o are la Costinești (o bază de tratament).

Doar că, spre finalul anului 2022, preotul Moroșan a pierdut toate beneficiile acordate de ÎPS Teodosie: a fost schimbat din parohiat și din funcția de administrator al firmei de la Costinești.

„Cu privire la informațiile prin care se prezintă opiniei publice faptul că preotul în cauză ar fi fost demis din anumite funcții administrative, facem precizarea că acest aspect nu reprezintă o sancțiune aplicată părintelui, ci reprezintă dinamismul caracteristic din administrația bisericească, conform Statutului de organizare și funcționare a Bisericii Ortodoxe Române, misiunea principală a preotului fiind aceea de a sluji la sfântul Altar”, a transmis arhiepiscopul prin intermediul avocatului Adrian Cuculis.

ÎPS Teodosie, acuzat de tentativă de omor

În cazul preotului Moroșan, ÎPS Teodosie a fost acuzat de tentativă de omor de către Cristi Călin, cunoscut drept „călugărul-amant”. Plângerea penală a fost clasată de procurorul Teodor Niță.

Mai mult, Niță a dispus disjungerea către Parchetul Judecătoriei Constanța a cauzei ce-l privește pe Cristi Călin, în baza articolului 268 din Codul penal – inducerea în eroare a organelor judiciare.

Sursa: Adevărul

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here