FOTO Monitorul de Suceava
Ritmic Suceava

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat pe inculpatul Mihai Gherman zis „Porcu”, de 33 de ani, din comuna Șcheia, la patru ani de închisoare pentru comiterea, în stare de recidivă postcondamnatorie, a infracțiunii de tâlhărie. Magistrații au dispus executarea în întregime a restului rămas neexecutat de 778 de zile de închisoare, dintr-o pedeapsă mai veche, alături de cea de 4 an, în final inculpatul urmând să execute o pedeapsă rezultantă de patru ani şi 778 de zile de închisoare.

În același dosar a mai fost condamnat și inculpatul Silviu Costel Gherman la trei ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată.

Decizia magistraților suceveni este definitivă.

Fapta pentru care a fost condamnat Mihai Gherman zis „Porcu” a fost comisă la data de 8 decembrie 2020, la opt luni după ce a fost eliberat din închisoare, unde a executat o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru tentativă de omor. Porcu a ajuns după gratii pentru că în noaptea de 29 spre 30 septembrie 2012 a înjunghiat doi tineri în restaurantul Vama Veche din comuna Șcheia.

Revenind la noua condamnare, Porcu și fratele său au fost pedepsiți pentru că și-au tâlhărit propriul tată.

La data de 8 decembrie 2020, în jurul orei 19.45, pe timp de noapte, Radu Rostoș se deplasa pe jos, împreună cu doi nepoți pe o stradă din comuna Șcheia. La un moment dat a fost acostat de către fii săi, Silviu Costel Gherman și Mihai Gherman care, prin întrebuințarea de violențe ce i-au produs leziuni care pot necesita un număr de 3-4 zile  îngrijiri medicale, i-au sustras suma totală de 4.800 de lei, din care după comiterea faptei i-au restituit suma de 2.000 de lei, astfel că prejudiciul produs este în sumă de 2800 lei.

Cu ocazia audierii, Radu Rostoș a declarat că, la data de 8 decembrie 2020, a avut asupra sa suma de 5.000 de lei, bani proveniți din cerșetorie, dar din aceștia a mai cheltuit 200 de lei. În jurul orei 19.00, se afla la locuința fiului său, Silviu Costel Gherman, împrejurare în care le-a propus nepoților să vină să stea cu el peste noapte la un hotel din comuna Șcheia, deoarece avea camera plătită. Cei doi minori au acceptat și au plecat pe jos împreună cu persoana vătămată spre hotel, oprindu-se pe traseu la o stație PECO, de unde au cumpărat două sticle cu bere și dulciuri.

Când au ajuns în apropiere de hotel, Radu Rostoș a fost acostat de fiii săi Silviu Costel Gherman și Mihai Gherman zis „Porcu”, care l-au lovit cu pumnii și picioarele și i-au sustras portofelul în care avea suma de 4.800 de lei. El a precizat că în momentul agresiunii a început să țipe și să strige că este jefuit, moment în care fiul său, Silviu Costel Gherman i-a tras în jos fermoarul de la geacă și i-a luat portofelul cu bani. În continuare acesta a scos banii din portofel, i-a numărat, după care i-a propus să-i împartă întrucât sunt bani furați, a luat apoi o sumă de bani pe care i-a dat-o lui Mihai Gherman, iar acesta a plecat de la fața locului.

După ce a fost agresat, Radu Rostoș s-a îndreptat spre hotel, iar în urma sa a venit fiul său, Silviu Costel Gherman care i-a înmânat o parte din banii sustrași, după care plecat de la fața locului.

La data de 9 decembrie 2020, persoana vătămată și-a completat declarația și a arătat că a doua zi a fost abordat de nora sa, care este soția lui Silviu Costel Gherman și l-a rugat să meargă să spună la poliție că a pierdut banii ca să îi scape de pușcărie pe fiii săi, iar atunci când va lua alocația pentru copii îi va restitui banii furați. De gura ei a fost de acord și a mers la poliție, ocazie cu care în prezența ei a afirmat verbal în fața lucrătorilor de poliție că a pierdut banii, însă acest lucru nu este adevărat.

Ulterior, Radu Rostoș a revenit și a relatat că primele declarații sunt cele care corespund adevărului, iar nu cele în care a afirmat că nu a fost tâlhărit de fii săi. El a mai menționat că a procedat astfel ca urmare a rugăminților exercitate de nurori și vecini care i-au spus să nu-i bage la pușcărie pe copii săi.

Inculpatul Silviu Costel Gherman a declarat că, atunci când s-a întâlnit cu tatăl său l-a întrebat de ce i-a luat de acasă băiatul, iar acesta i-ar fi răspuns să nu-și facă griji pentru că este plătit. În continuare l-a întrebat de unde are bani, ocazie cu care acesta și-a scos singur portofelul din buzunar pentru a-i arăta că are mulți bani asupra sa. Inculpatul a precizat că i-a luat portofelul din mână persoanei vătămate, a scos banii din acesta și i-a numărat, constatând că are suma de 2.260 de lei. Potrivit inculpatului, victima a început să facă urât, să sară la ceartă, spunând că-l duce la poliție. Cu acea ocazie i-a  cerut tatălui său 200 de lei să-și ia var în casă însă acesta a refuzat, făcând urât, luând-o la fugă spre hotel, țipând, înjurând, probabil cu intenția să dea telefon la poliție, iar el a rămas cu portofelul în mână. În fața hotelului, în stradă, i-a dat banii înapoi, aspect ce a fost văzut de paznic și încă o persoană. Inculpatul a mai relatat că în acele momente fratele său a intrat în panică și a fugit acasă singur.

La rândul său, inculpatul Mihai Gherman a declarat că, atunci când s-au întâlnit cu tatăl lor, Silviu Costel Gherman i-a reproșat acestuia că i-a luat băiatul la hotel, iar în momentul în care tatăl său a scos portofelul din buzunarul interior de la piept fratele său i l-a luat din mână ca să vadă câți bani sunt în el. Potrivit inculpatului, tatăl său l-a bruscat pe fratele său și au căzut amândoi în șanț. Tatăl său a început să țipe că îi ia banii apoi s-a îndepărat. În continuare, fratele său a mers în urma tatălui și i-a înapoiat acestuia banii. Când a văzut că tatăl său continuă să țipe a plecat înapoi spre casă și nu știe ce s-a mai întâmplat. Inculpatul a mai declarat că nu l-a agresat fizic pe tatăl său, doar l-a ridicat pe acesta dar și pe fratele său din șanț.

Cei doi frați au fost reținuți a doua zi după comiterea faptei, însă după 24 de ore de reținere au fost puși în libertate.

Radu Rostoș, de 65 de ani, din comuna Șcheia, este un hoț notoriu, care operează în municipiul Suceava. Acesta este adesea însoțit de Cristina Elena Gherman, de 27 de ani, și împreună intră în locuințele bătrânilor sub diverse pretexte de unde fură tot ce le pică la îndemână.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here