More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    FOTO Mii de refugiați au fost ajutați de comunitatea extrem de omenoasă din Mănăstirea Humorului: „Stau cât îi putem ține, după care nu știu ce vor face”

    Întreaga administrație a comunei Mănăstirea Humorului, în frunte cu primarul Viorel Croitoru, a sărbătorit Ziua Femeii, alături de refugiatele din Ucraina și copiii lor care și-au găsit adopost la pensiunile din zonă. Peste 3.000 de refugiați au trecut până acum prin comună și au găsit aici un pat cald și o farfurie de mâncare, după care și-au continuat drumul spre Europa.

    Ziua de 8 Martie, le-a prins pe aproximativ 120 de femei ucrainence în Mănăstirea Humorului. Numărul total al refugiaților ucraineni care au fugit din calea războiului, era de 287, dar aproximativ 70-80%, sunt copii. Toate mămicile au primit câte o floare, o ciocolată și o atenție din partea oamenilor de bine, iar la final au stat împreună la masă.

    O adevărată lecție de omenie, bun simț și responsabilitate a fost predată, în adevăratul sens al cuvântului, de către primarul Viorel Croitoru. Fiecare dintre aceste femei are o poveste de viață, o dramă cu care a plecat la drum. Multe au un plan, sunt care au și bani dar marea majoritate nu știu încotro să apune. Nu au cuvinte să mulțumească pentru ajutorul primit și spun că nu se așteptau să fie ajutate în acest mod.

    „Ne-am mobilizat împreună cu ceilalți primari din GAL-ul Putna-Sucevița și am început să ajutăm fiecare cu ce a putut. Un băiat care lucrează în Italia, are casa gata, mobilată, a sunat și a spus că primește refugiați. Tatăl său stă alături, a mers, a descuiat, a făcut focul și a pus pe masă ce avea. Oamenii își fac singuri mâncare acum, se gospodăresc singuri, noi le-am dus carne, cartofi. Am dat lemne peste tot, aceasta e cea mai mare problemă și cred că am epuizat tot stocul de lemne pentru următorii doi ani. Nu se aștepta lumea la așa ceva. Cei care au pensiuni în comună erau pregătiți cu lemne, raportat la numărul de turiști de anul trecut, iar acum e greu, dar ne descurcăm. Oamenii au bun-simț. Fac curățenie după ei, strâng, schimbă lenjerii. Nu așteaptă să li se pună totul în față”, a povestit primarul Viorel Croitoru.

    În Căminul Cultural din comună sunt întinse pe mese tot felul de produse de igienă, scutece pentru bebeluși, iar mămicile ucrainence vin și aleg ce au nevoie. Găsesc acolo, de la șampon, absorbante, până la mâncare pentru copii mici și lapte praf. Dorm o noapte, două și apoi pleacă.

    „Am avut două mămici care se îndreptau spre Polonia. Mi-au povestit că munceau în Ucraina în IT, iar firma la care erau angajate le-a închiriat un apartament în Polonia pentru a-și putea continua activitatea. Nu aveau bani la ele, le-am făcut plinul cu motorină și le-am urat tot binele. Altei mămici i-am cumpărat bilet la avion. Pleca în Italia și nu avea bani suficienți pentru ea și cei doi copii. Mi-a trimis un filmuleț din avion, să vad cât de liniștit dorme bebelușul de câteva luni în brațele ei. Era fericită că a scăpat de război iar copiii ei au o șansă la o viață normală. Cel mai mult m-a impresionat desenul unei fetițe ucrainence. Mi-a lăsat și un autograf pe el, <<Pentru domnul primare>>, îl păstrez în birou. E foarte greu. Sunt prea multe nenorociri și nu știm ce va urma. Fiecare pleacă unde are pe cineva, dar sunt la noi în comună și aproximativ 100 de persoane, care mi-au spus că nu au unde pleca. Stau cât îi putem ține, după care nu știu ce vor face”, a continuat vizibil impresionat edilul comunei Mănăstirea Humorului, Viorel Croitoru.

    Acesta s-a implicat împreună cu soția sa, încă din prima zi și a ajutat fără a spune o singură dată, că nu se poate. A găsit soluții pentru fiecare caz în parte și unde simțea că nu reușește, a cerut la rândul lui, ajutor. Edilii din județ nu au mai ținut cont de coloratura politică și s-au mobilizat exemplar.

    „De la Iasvolăț am primit o cantitate importantă de cartofi, de la Burla mi-au trimis tot felul de ajutoare, pentru că la ei s-au strâns cantități foarte mari. Ținem legătura toți, între noi, ne sunăm indiferent de oră și găsim soluții. După cum arată lucrurile, până acum au venit ucraineni înstăriți care au avut nevoie de o noapte unde să doarmă și au plecat, dar acum au început să vină cei mai necăjiți, bătrâni. Nu știu nici eu de unde mai am atâta energie. Mă culc la 3 noaptea, iar la 5 dimineața îmi sună telefonul și o iau de la capăt. Dar trebuie să găsesc resurse. Au mai fost cârcotași, că de ce îi ajutăm, i-am invitat să facă un exercițiu de imaginație și să se gândească cum ar fi dacă mâine dimineață ar trebui să-și urce soția și copii de câteva luni, în mașină, să plece spre nicăieri, iar ei să ia arma și drumul războiului. Au încremenit și nu au mai spus nimic”, a completat Viorel Croitoru, primarul comunei Mănăstirea Humorului.

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello

    Related articles