Ritmic Suceava

Dimitre Onciul, cel mai vestit locuitor al comunei Straja, a fost comemorat la 100 de ani de la trecerea la cele veșnice, în comuna natală, în cadrul unei serii de activități menite să-i păstreze vie amintirea. În cadrul unui eveniment excepțional, de o înaltă ținută culturală  și științifică, organizat de către Primăria comunei Straja în colaborare cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, gândit în două etape, cei prezenți au asistat la o serie de dezbateri despre viața și activitatea lui Dimitrie Onciul.

Activitățile au debutat sâmbătă dimineață, cu o slujbă de pomenire la mormântul lui Dimitre Onciul din cimitirul Cernăuți. Delegația condusă de primarul comunei Straja, Mihai Juravle, și secretarul de stat Gheorghe Florin Cârciu, a fost însoțită de Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava și de senatorii PSD de Suceava Ioan Stan și George Mîndruță, cât și de reprezentanți ai Arhivelor Naționale, ai Academiei Române, instituții pe unde istoricul Dimitre Onciul a trecut și și-a  pus în mod puternic amprenta.

Aceștia s-au recules la mormântul marelui istoric și s-au întors la Straja, unde au continuat activitățile de comemorare, cu un puternic mesaj, acela să  fim demni de înaintașii noștri. În sala Căminului Cultural Staja a avut loc o sesiune de comunicări și discuții, care l-au avut în prim plan pe Dimitre Onciul istoric, profesor, fondator, patriot.

„Zile de bucurie pentru întreaga Bucovină dar mai ales pentru comuna noastră dragă Straja, aici unde s-a născut marele om de cultură, istoric și academician Dimitre Onciul, fiu de preot, așa cum a amintit și domnul primar, și credem că de aici a moștenit o dragostea aparte față de neam și de țară, un patriot adevărat. Transmit din partea Înalt Preasfințitului părinte Calinic, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, felicitări tuturor celor implicați în organizarea acestor momente comemorative dedicate împlinirii a 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui istoric Dimitre Onciul. Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților s-a dovedit și se dovedește a fi un partener fidel și de încredere pentru această inițiativă frumoasă și transmit binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Calinic, domnului primar pentru inițiativă dar și domnului Florin Gheorghe Cârciu, ministru secretar de stat pentru implicarea în organizarea acestui eveniment, care ne dorim să rămână pe răbojul vremii ca un eveniment important pentru comunitatea noastră de la Straja, pentru Bucovina. Dumnezeu să binecuvânteze aceste zile cu pace, cu liniște și să ne dea putere în a mărturisi cu adevărat aceste fapte mărețe pe care istoricul Dimitre Onciul le-a lăsat pentru istoria culturii noastre naționale”, a transmis preotul din Straja Constantin Oprea, în calitate de reprezentant al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Vizibil emoționat după vizita în Ucraina la mormântul lui Dimitre Onciul, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, a menționat faptul că administrația județeană își dorește să aducă mai aproape românii din cele două părți ale granițelor, iar deschiderea mai multor puncte de trecere a frontierei, este doar un prim pas în atingerea acestui obiectiv.

„Doamnelor și domnilor, preacucernici părinți, este o zi deosebită, este o zi cu mari emoții, cu mare încărcătură. Am fost parte astăzi la un eveniment extraordinar. Am văzut, la Cernăuți, zeci de români cu lacrimi în ochi. Era acea bucurie de a fi mereu, de aici înainte, românii împreună. Când vorbesc despre acest lucru, vreau să aduc și o mulțumire doamnei consul general deoarece știu cum arătau lucrurile și înainte de mandatul dumneaei și acum am aflat ce se întâmplă cu comunitatea românilor din regiunea Cernăuți. Este un lucru la care eu sincer nu credeam că se va ajunge așa curând dar iață că încercările prin care a trecut această parte a lumii, au făcut ca cei încercați să fie uniți. Vă mulțumesc dumneavoastră și tuturor celor care au lucrat în acest sens. Despre personalitatea lui Dimitre Onciul s-au spus și se vor spune foarte multe lucruri. Astăzi, la 100 de ani de la trecerea la cele veșnice, mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să putem fi la mormântul lui să-i aducem un omagiu și lucrul acesta s-a întâmplat în condițiile în care lucrurile sunt atât de tulburi dincolo de granițe. Astăzi avem aici Academia Română, avem Biserica și atunci când am vorbit despre Dimitre Onciul am vorbit și despre Ciprian Porumbescu, și am văzut astăzi că mergând pe urmele lui Dimitre Onciul, îl regăsim și e Ciprian Porumbescu. Pare a nu fi nimic întâmplător în istorie. Ca reprezentant al administrației aș vrea să spun că pe lângă faptul că trebuie să-i cinstim și să-i omagiem pe cei care au făcut istorie, avem și rolul de a lega oamenii din cele două regiuni prin infrastructură și mă bucur că drumurile sunt din ce în ce mai accesibile, se deschid noi puncta de trecere a frontierei, pentru ca românii de o parte și de alta a graniței să se poată întâlni mai ușor”, a declarat Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava.

La acest eveniment a luat parte și Irina Loredana Stănculescu, consul general al României în Cernăuți, omul care a adunat împreună românii din zona Cernăuți, acum când aceștia au nevoie de unitate, mai mult decât oricând.

„Mă bucur să fiu astăzi alături de dumneavoastră, vin cu bucuria comunității istorice din regiunea Cernăuți. A fost o bucurie fără margini că v-am avut alături și la Cernăuți. Vă invit să veniți la activitățile noastre culturale, astăzi în pantheonul cimitirului Cernăuți a fost o mare sărbătoare pentru că l-am comemorat pe distinsul savant Dimitre Onciul. Mă bucur că am putut să fiu alături de Departamentul Românilor de pretutindeni, Vă mulțumesc mult că sunteți alături de comunitatea istorică de la Cernăuți”, a declarant consulul general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu.

Sufletul acestui eveniment care a pus din nou comuna Straja pe harta culturii românești, este edilul comunei, Mihai Juravle, care s-a dovedit încă o dată a fi un iubitor incontestabil de tradiții, care respectă și duce prin tot ceea ce face, mai departe, cultura acestor locuri. 

„Vă mulțumesc frumos. Că ați stat până la această oră, arată faptul că v-a plăcut și dacă v-a plăcut nu este altceva decât rodul muncii noastre, al tuturor, drept pentru care încă o dată vă mulțumesc. Mulțumesc tuturor celor care au urcat pe scenă și ne-au predat astăzi un secol de istorie. Mulțumesc dumneavoastră tuturor pentru că ați stat până la acest moment și ne-ați onorat cu prezența la centenarul trecerii la cele veșnice al lui Dimitre Onciul și se cuvine să aducem mulțumiri în primul rând lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să organizăm așa ceva. La început, în urmă cu multe luni, totul  mi se părea ușor, apoi cu cât ne apropiam, ni se părea tot mai greu, dar alături de toți partenerii noștri, am reușit și pentru aceasta îi dăm slavă bunului Dumnezeu. Îi mulțumesc în primul rând Înalt Preasfințitului Calinic Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților pentru susținere. Mulțumesc încă o dată Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, domnului ministru secretar de stat Gheorghe Florin Cârciu pentru suport, părintelui stareț al Mănăstirii Putna nu știu dacă voi reuși să-i mulțumesc pentru tot”, a încheiat primarul comunei Straja, Mihai Juravle.

Gheorghe Florin Cârciu, secretarul de stat al Departamentului Românilor de Pretutindeni, s-a arătat extrem de încântat de evenimentele organizate la Cernăuți și Straja, lăudându-l pe primarul Mihai Juravle pentru modul excepțional în care a organizat comemorarea marelui istoric Dimitre Onciul.

„Cea mai mare bucurie a românului este să fie printre români! Asta am simțit și eu când am ascultat frumoasele cântece românești interpretate de grupul vocal «Străjerii Datinilor», din Straja. Mă bucur că am avut onoarea, ca după slujba de pomenire, de ieri, de la mormântul lui Dimitrie Onciul, să spun câteva cuvinte și în incinta Căminului Cultural din Straja. Marele istoric a fost și primul președinte al Comisiei Consultative heraldice, în consecință, am luat decizia să marcăm 100 de ani de la moartea acestuia, printr-o medalie comemorativă executată de Monetăria Statului. Pe avers este efigia istoricului, iar pe revers este monumentul funerar de la Cernăuți, renovat în 2022 în cadrul unui proiect finantat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Îi mulțumesc primarului din Straja, domnul profesor Juravle Mihai, pentru o implicare de excepție în organizarea comemorării marelui nostru istoric”, a declarat secretarul de stat Gheorghe Florin Cârciu.

Seara de sâmbătă s-a încheiat cu un moment artistic prezentat de grupul vocal „Străjerii Datinilor”, iar în final, surorile Teodora și Casiana Juravle au interpretat Balada lui Ciprian Porumbescu la vioară și pian, ridicând sala în picioare, cu un ropot de aplauze, micile artiste marcând prin prestația lor fără de cusur, Anul Ciprian Porumbescu. 

Seria de evenimente dedicate lui Dimitre Onciul a continuat duminică cu o slujbă arhierească și de pomenire a marelui istoric, la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Straja. Slujba a fost oficiată la biserica unde a trudit, după cum s-a exprimat preotul din Straja Constantin Oprea, familia istoricului Dimitre Onciul, de doi reprezentanți de seamă ai Bisericii, Înalt Preasfințitul Părinte Iosif, mitropolit la Paris, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, urmată de o slujbă de pomenire.

Ziua de luni va încheia aceste activități, printr-o ședință solemnă a Consiliului Local al comunei Straja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here