Ritmic Suceava

Comuna Mălini se remarcă la nivel județean și nu numai, prin procesul continuu de dezvoltare, prin respectul pentru tradiții și prin grija pentru semeni de care dă dovadă administrația locală condusă de primarul Petru Nistor. Acesta nu doar că păstrează tradițiile populare, dar reînvie istoria și nu permite tinerei generații să-și uite rădăcinile.

Așa s-a întâmplat și cu Crucea Talienilor din Munții Stânișoarei, un adevărat obiectiv istoric demn de luat în seamă deoarece acesta are legătură cu regele Carol I, și pe care a refăcut-o, predând astfel o importantă lecție de istorie, tuturor.

Regele a dorit să creeze o legătură strategică între Valea Moldovei și Valea Bistriței, iar italienii au început amenajarea unui drum pentru acest lucru. Acesta se regăsește pe ruta DJ 209 B de la Mălini, Obcina Stânișoarei, Borca, și astfel a apărut și denumirea de Drumul Talienilor. Apoi după finalizarea lucrărilor de la acest drum, a fost realizată o cruce din piatră, în cel mai înalt punct al drumului, în Pasul Stânișoara, la 1.235 m. Apoi această cruce de piatră a fost înlocuită cu o cruce metalică și cu o troiță. Nu există locuitor în Mălini care să nu cunoască istoria acestei cruci, dragostea pentru trecut și respectul extraordinar pentru înaintași fiind la Mălini, la fel de sfinte ca icoanele din Biserică.

„Vizitele principesei Maria și ulterior a reginei Maria în spațiul Domeniului Coroanei Mălini, relevă interesul uneia dintre cele mai importante personalități ale istoriei României pentru zona dintre culmea Stânișoarei și râul Moldova. Cercetând documente legate de acele timpuri, în paralel cu informațiile despre vizitele reginei, am găsit mărturii legate de distrugerea Crucii Talienilor. Monumentul pe care constructorii de drumuri italieni l-au dedicat regelui Carol I la încheierea lucrărilor la drumul care leagă zona Mălini de Valea Bistriței, a fost distrus, în mod intenționat, de trupele armatei rusești în retragerea samavolnică spre est, spre Rusia, în decembrie 1917. Deci nu nemții au distrus monumentul în august 1944, ci hoardele militare rusești în decembrie 1917”, a menționat Petru Nistor, primarul comunei Mălini.

Din această dragoste nemărginită pentru strămoși a edilului, s-a născut și dorința de refacere a acestui obiectiv istoric important și nu a renunțat până nu și-a transformat visul în realitate. Pentru că nu s-au găsit documente sau schițe ale vechii cruci, la baza noii construcții au stat doar niște fotografii, iar rezultatul este absolut uimitor.

„Noul edificiu nu este copia fidelă a originalului fiindcă nu s-au găsit documente, schițe, fotografii care să înfățișeze exact felul în care a arătat, de fapt, Crucea Talienilor. Noul monument a fost ridicat pe culmea Stânișoarei, a fost realizat din piatră și are o înălțime de peste zece metri. Pe fațada principală sunt sculptate stema României și motto-ul casei regale «Nihil sine Deo». Iată, după 104 ani de la distrugerea monumentului, o replică inspirată de original a apărut în locurile de legendă din munții Stânișoarei”, a încheiat primarul comunei Mălini, Petru Nistor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here