More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    FOTO Biserica „Coborârea Duhului Sfânt” din Solonețu nou a găzduit cea de-a IX-a ediție a Festivalului Bucovinean al Colindelor: „Acest Festival vine să completeze această legătură dintre majoritate și minoritate”

    Uniunea Polonezilor din România a organizat miercuri, 27 decembrie 2023, a IX-a ediție a Festivalului Bucovinean al Colindelor. Evenimentul plin de încărcătură spirituală, a avut loc la Biserica „Coborârea Duhului Sfânt” din Solonețu Nou. Au cântat și au încântat publicul, corurile din Solonețu Nou, Poiana Micului, Pleșa, Cacica, Gura Humorului, Rădăuți, Moara, Suceava, Siret și Vicșani. Au fost interpretate colinde în limba polonă și română, cele cunoscute de toată lumea, dar și colinde vechi, rar cântate chiar și în Polonia, dar păstrate aici, de polonezii din Bucovina.

    „Mă bucur mult că sunteți mulți prezenți la acest eveniment pentru că acesta este scopul nostru, să păstrăm tradițiile, religia noastră catolică și e foarte bine că suntem aici, în Bucovina, unde cultura, tradiția, religia sunt foarte puternice. Acest Festival vine să completeze această legătură dintre majoritate și minoritate. Vrem să prezentăm aceste frumoase colinzi vechi pe care le păstrăm cu drag. Am umblat pe la diferite Biserici, invitat de preoți și am auzit multe colinzi și așa ne-a venit idea să le adunăm în cadrul acestui festival. Mulțumesc preoților care au contribuit la pregătirea acestui eveniment. Sincer, mă simt onorat să am astăzi, aici, atât de mulți oameni dragi”, a declarat președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher.

    După concert, participanții la festival s-au întâlnit la Casa Polonă din localitate pentru a se așeza împreună la masă și pentru a se împărți cu „opłatek” – azimă.

    Gazdele festivalului au fost președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher și capelanul polonezilor din dieceza de Iași și paroh la Solonețu Nou pr. Stanislav Ioan Cucharec. De asemenea, au participat la eveniment preoți din întreg decanatul Bucovinei împreună cu decanul pr. Alois Farţadi, precum și vicepreședinții Uniunii Polonezilor din România și președinți ai organizațiilor locale.

    „Noi organizăm astfel de evenimente dar reușita se datorează acestui public minunat. Mulțumim corurilor de la Bisericile noastre romano-catolice din Bucovina și cred că lor le datorăm foarte mult, deoarece ei se pregătesc și vin să colinde. Mă bucur că putem organiza acest festival, aici, în Bucovina, unde există foarte multă tradiție și sper să putem să păstrăm în continuare, tradițiile polonezilor care trăiesc aici, în Bucovina. Aceste colinde sunt foarte importante pentru comunitatea poloneză. Sunt colinzi vechi, păstrate de sute de ani, de când au venit polonezii aici”, a completat deputatul Ghervazen Longher.

    Pentru organizarea Festivalului Bucovinean al Colindelor, Uniunea Polonezilor din România a primit cofinanțare de la Cancelaria Președintelui Consiliului de Miniștri al RP în cadrul concursului „Diaspora și Polonezii din Străinătate 2023”.

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava

    Related articles