Ritmic Suceava

Andres Pastrana Arango, cel de-al XXX-lea președinte al Columbiei, care a condus destinele țării între 1998 și 2002, a venit în vizită în Bucovina.

Acesta a fost găzduit de fostul deputat Dumitru Mihalescul.

„M-am bucurat să-l găzduiesc acasă in Bucovina pe fostul președinte al Columbiei, Andrès Pastrana împreună cu frumoasa lui soție. Un om care iubește libertatea și a luptat toată viața pentru ea”, a menționat Dumitru Mihalescul.

Andres Pastrana Arango are o poveste de viață incredibilă, ce pare desprinsă din filme. Acesta este fiul lui Misael Pastrana Borrero, care a fost de asemenea președintele Columbiei între anii 1970 și 1974.

La data de 18 ianuarie 1988, Andres Pastrana Arango a fost răpit de către membrii cartelului Medellin, care doreau să pună presiune pe guvernul columbian pentru a bloca extrădarea liderului lor Pablo Escobar, poate cel mai mare traficant de droguri din istorie, în Statele Unite ale Americii.

După o săptămână de captivitate, Pastrana a fost salvat de polițiști, iar în luna martie a aceluiași an a devenit primarul capitalei Bogota, poziție pe care a deținut-o până în anul 1990.

În anul 1994, Andres Pastrana Arango a candidat pentru prima dată pentru funcția de președinte al Columbie, însă a pierdut la doar câteva voturi diferență în fața lui Ernesto Samper. Atunci, Pastrana l-a acuzat pe Samper că și-a finanțat campania electorală cu bani proveniți de la cartelurile de droguri.

În anul 1998, Andres Pastrana Arango a candidat din nou pentru președinție, ieșind învingător de această dată.

În anul 1999, Columbia condusă de Pastrana a primit 1,6 miliarde de dolari de la Statele Unite ale Americii pentru a finanța armata columbiană care lupta cu gherilele comuniste. În mandatul său, producția de cocaină a crescut cu aproape 50% în Columbia.

În anul 2005, Andres Pastrana Arango a devenit ambasadorul Columbiei în Statele Unite ale Americii.

Pastrana este membru al consiliului de administrație al Fundației Internaționale pentru Sisteme Electorale și președinte de onoare al Uniunii Partidelor Latino-Americane (UPLA). El este, de asemenea, membru al comitetului de onoare al Fundației Chirac și al Clubului de Madrid, un grup de peste 80 de foști lideri ai țărilor democratice, care lucrează pentru consolidarea conducerii democratice la nivel mondial. Pastrana face parte, de asemenea, în Consiliul de consilieri pentru Global Panel Foundation.

El este semnatar al Cartei de la Madrid lansată în 2020 de partidul spaniol Vox pentru a uni dreapta radicală din Spania și America Latină împotriva „narco-comunismului, stângii și crimei organizate”.

În octombrie 2021, numele său a fost menționat în Pandora Papers ca proprietar al unei companii situate în Panama, țară considerată paradis fiscal, prin care face investiții în Columbia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here