More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    Domeniu schiabil impresionant pregătit de Primăria Șaru Dornei în Munții Călimani: „Turiştii vor putea să schieze până în luna mai”

    Turismul, perceput ca activitate cu caracter recreativ, contribuie în mare măsură la dezvoltarea durabilă atât economică cât și socială a unei comunități, iar acest aspect a fost înțeles pe deplin de primarul Cătălin Iordache, care încearcă, prin toate proiectele implementate în comuna Șaru Dornei, să transforme zona într-o destinație turistică de prestigiu. Munca și perseverența de care dă dovadă edilul, împreună cu atuurile care le are zona, sunt rețeta perfectă pentru transformarea comunei Șaru Dornei în stațiune turistică.

    Țara Dornelor, din care face parte și comuna Șaru Dornei, este a cincea destinație de ecoturism din România, singura de acest fel din Bucovina, recunoscută oficial și are în componența sa municipiul Vatra Dornei şi nouă comune – Ciocănești, Cârlibaba, Iacobeni, Dorna Arini, Șaru Dornei, Panaci, Dorna Candrenilor, Coșna și Poiana Stampei. Destinația este străjuită de patru masive montane din Carpații Orientali: Giumalău, Călimani, Suhard și Bistriței. Prezența ariei naturale protejate, Parcul Național Călimani, face și mai necesară dezvoltarea ecoturismului în zonă, pentru conservarea acestui cadru natural cu o valoare deosebită.

    Parcul Național Călimani protejează pe teritoriul său ecosisteme și habitate valoroase, precum pădurile de molid cu zâmbru, tufărișurile de jneapăn cu smârdar, pajiștile cu bujori de munte, gențiene, toporași, sclipeți. Zâmbrul mai poate fi găsit în România doar în câteva zone izolate din Carpații Orientali și Meridionali. Parcul ocupă o suprafață de aproximativ 24.000 de hectare.

    Zona cuprinsă în Țara Dornelor se evidențiază prin prezența uriașei caldere vulcanice, cu un diamentru de aproximativ 10 kilometri, fiind una dintre cele mai mari din Europa. Munții Călimani sunt cei mai tineri și mai înalți munți vulcanici din țara noastră, cel mai înalt vârf, Pietrosu Călimani, atingând 2.100 de metri.

    Legenda spune că faimosul haiduc Pintea și-ar fi ascuns comorile aici, în Călimani. Se pare că aici ar fi zona perfectă pentru iubitorii sporturilor de iarnă, deoarece iarna începe devreme și se termină târziu, iar primarul Cătălin Iordache vrea să construiască o pârtie pentru a aduce cât mai mulți turiști în zonă, dezvoltându-se astfel întreaga comună.

    Mai multe proiecte au fost aprobate în ultimii ani pe lista de investiţii a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului și printre acestea se numără și proiectul depus de Primăria comunei Şaru Dornei, care presupune construcţia unei pârtii în munţii Călimani. După cum a explicat primarul Cătălin Iordache, investiţia constă în construcţia unei pârtii de schi pe latura nordică a masivului Călimani, lungimea acesteia fiind de 3,8 kilometri. Pârtia va avea două tronsoane, unul inferior, de 2.000 de metri, şi unul superior, de 1.800 de metri.

    „Pârtia porneşte de la o altitudine de 1.770 de metri şi ajunge până la 1.100 de metri. De precizat că pe al doilea tronson, turiştii vor putea să schieze până în luna mai”, a explicat Cătălin Iordache, primarul comunei Şaru Dornei.

    El a mai spus că pârtia, instalaţia de transport pe cablu, precum şi celelalte investiţii din proiect vor fi făcute pe terenul primăriei.

    „Investiţia nu va afecta Parcul Naţional Călimani. Pârtia va fi construită pe terenul primăriei şi va ajunge până în apropierea parcului”, a declarat edilul Cătălin Iordache.

    El a mai spus că investiţia este un destul de costisitoare, urmând să depună și proiecte pentru obținerea de fonduri europene, pe lângă fondurile guvernamentale prevăzute. Odată finalizat, acest proiect va contribui enorm la dezvoltarea comunei, fiind o adevărată gură de oxigen pentru proprietarii de pensiuni, pentru producătorii agricoli, creșcătorii de animale, cât și pentru relocarea tinerilor în mediul rural.

    „Avem mare nevoie de această investiție, acolo fiind singurul loc cu zăpadă din zonă. Această pârtie ar fi benefică, nu doar pentru Șaru Dornei, ci și pentru Țara Dornelor, dar și pentru Suceava”, a completat primarul comunei Șaru Dornei, Cătălin Iordache, conștient că unitatea teritorial administrativă pe care o conduce este atractivă din punct de vedere turistic.

    Peste 15 kilometri de drumuri comunale reparate de Primăria Șaru Dornei

    Pentru a veni cât mai mulți turiști în zonă, comuna are nevoie și de o infrastructură rutieră foarte bine pusă la punct, edilul Cătălin Iordache având mai multe proiecte în acest sens, inițiate încă de anul trecut și care urmează să fie finalizate.

    „Acum avem în derulare modernizarea a trei drumuri comunale și sper că vor fi finalizate în curând. Imediat ce condițiile atmosferice ne vor permite, ne vom reapuca de treabă”, a mai completat Cătălin Iordache.

    Printre acestea se numără și repararea DC 82, pe o distanță de aproape zece kilometri. Proiectul se derulează cu fonduri în valoare de 4,2 milioane de lei, de la Compania  Națională de Investiții (CNI). Tot cu fonduri obținute prin CNI se vor repara și 5,7 kilometri de drumuri comunale, afectate de inundații, valoarea lucrărilor fiind de 6,3 milioane de lei.

    Gazul metan ajunge și la Șaru Dornei

    Pentru a oferi locuitorilor comunei condiții de mediu urban, primarul Cătălin Iordache încearcă să aducă în comună conducta de gaz metan. Locuitorii au nevoie de gaz metan, aceasta înseamnă sursă de încălzire, alta decât lemnul, înseamnă protecția pădurilor, înseamnă civilizație și înseamnă dezvoltare.

    „Întocmim documentația pentru aducțiunea de gaz metan în comuna Șaru Dornei, în parteneriat cu alte patru comune, Poiana Stampei, Coșna, Panaci și Dorna Arini. Gazul metan dus la populație pentru încălzire înseamnă stop defrișări. Este una din măsurile moderne, inteligente și de viitor. Gazul metan va putea fi folosit și în industria alimentară, și în alte industrii, pentru dezvoltare și crearea de locuri de muncă. Este un pas uriaș spre civilizație”, a mai menționat primarul comunei Șaru Dornei.

    Investiții consistente în unitățile de învățământ din Șaru Dornei

    Conștient de importanța educației tinerei generații, edilul Cătălin Iordache investește în cele opt unități de învățământ din comună. Educația a fost mereu la loc de cinste în această comunitate, Școala din Neagra Șarului având o existență de peste 150 de ani.

    „Un alt proiect pe care îl avem în curs de implementare prevede modernizarea, extinderea și dotarea școlii din Șaru Dornei. De altfel, am depus un proiect pentru extinderea și modernizarea Școlii Neagra Șarului, prin Programul Național Operațional”, a completat primarul Cătălin Iordache.

    Pe lista proiectelor edilului din Șaru Dornei se află și modernizarea Grădiniței cu Program Prelungit din Neagra Șarului, lucrări în valoare de 1,5 milioane de lei, cât și eficientizarea energetică a Căminului Cultural din Șaru Dornei.

    „De asemenea, avem în vizor modernizarea iluminatului public, precum și un proiect legat de extinderea alimentării cu apă. Avem un alt proiect pentru introducerea internetului în toată comuna”, a mai adăugat primarul Cătălin Iordache.

    Primăria Șaru Dornei continuă să fie un sprijin pentru crescătorii de animale

    Creșterea animalelor reprezintă o ocupație de bază pentru locuitorii comunei Șaru Dornei, iar primarul depune toate eforturile pentru a încuraja tinerii să ducă mai departe această îndeletnicire, dorind să înființeze o fabrică pentru colectarea și procesarea laptelui.

    După ce grupul Lactalis a închis fabricile de lapte de la Vatra Dornei și de la Floreni, producătorii agricoli din zonă au fost afectați, iar până la faliment este doar un pas. Decizia a afectat activitatea de colectare a laptelui de la producătorii locali, chiar dacă la început s-a promis că se va continua colectarea laptelui, aceasta urmând să se desfășoare normal, cu păstrarea integrală a contractelor încheiate cu fermierii români parteneri și direcționarea laptelui către celelalte fabrici.

    „Susținem înființarea unei Cooperative Agricole în vederea colectării și procesării laptelui”, a mai menționat primarul Cătălin Iordache.

    Internet gratuit în comună

    Acesta a adăugat că a mai accesat fonduri pentru un proiect de introducere a internetului gratuit în comună, dar și pentru extinderea rețelelor deja existente. În același timp, primarul Cătălin Iordache implementează un proiect prin care să reînnoiască infrastructura informatică din cadrul Primăriei pentru a putea lucra ma ușor la proiectele ce vor sta la baza următoarelor investiții din comună.

    „Noi ne uităm încrezători la finanțările care vor veni în perioada 2021 – 2027 pentru a accesa toate fondurile posibile și suntem pregătiți să dezvoltăm în continuare localitatea”, a menționat edilul comunei Șaru Dornei, care în ultimii patru ani a reușit să aducă în comună fonduri europene de peste două milioane de euro.

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello Euro Fratello

    Related articles