Ritmic Suceava

Deputatul PPU-SL Vlad Popescu Piedone, afiliat grupului PSD, i-a atras atenția ministrului Energiei, Virgil Popescu, asupra faptului că creșterea facturilor la energie electrică afectează spitalele din România.

„Presa de la nivel național a atras atenția că facturile spitalelor din București și din alte orașe din țară au crescut foarte mult comparativ cu cele de anul trecut. Spre exemplu, Spitalul Floreasca a primit în lunile august și septembrie o factură de 420 mii de lei, mult mai mare comparativ cu aceeași perioadă din anul 2021, când factura era de 310 mii de lei. În același timp, Institutul Matei Balș a primit o factură la energie electrică de 300 de mii de lei, pentru luna august, comparativ cu luna august 2021 când factura era de 200 de mii de lei. Dar, cazul cel mai grav este cel al Institutul de Neurologie din București unde de 3 luni pacienții nu au apă caldă și nici căldură, pentru că spitalul nu își permite să investească într-o centrală proprie. Această creștere bruscă a prețurilor la energie electrică va avea un efect direct asupra calității serviciilor medicale oferite în spitalele din România, având în vedere că 80% din bugetul unui spital merge pe salariile angajaților, iar 20% rămâne pentru plata utilităților și a celor necesare pentru îngrijirea bolnavilor. Astfel, spitalele sunt puse într-o situație foarte dificilă, fiind obligate să-și reducă bugetul pentru tratarea bolnavilor, pentru a putea plăti facturile la energie electrică. Din acest motiv, mulți bolnavi vor trebui să-și cumpere din banii proprii medicamentele care lipsesc, iar în unele cazuri aceștia vor trebui să vină de acasă cu paturi și cu haine groase pentru a face față temperaturilor scăzute din spitale. În acest context, Ministerul Energiei trebuie să propună de urgență Guvernului României măsuri prin intermediul cărora spitalele să beneficieze de un ajutor special de la bugetul de stat, prin intermediul căruia să poată fi plătite fără probleme facturile la energie. Nu putem să rămânem nepăsători în momentul în care prețurile la energie cresc, iar pacienții încep să sufere în spitale din cauza lipsei de medicamente, de care au nevoie. Este obligația fiecărui stat membru UE să asigure fiecărui cetățean european un serviciu medical de calitate și să găsească soluțiile necesare atunci când apar probleme, cum este cea legată de plata facturilor la energie electrică. Având în vedere cele enumerate mai sus, vă rog să-mi precizați ce măsuri aveți în vedere pentru a facilita plata de către spitalele din România a facturilor crescute la energie electrică?”, a transmis deputatul Vlad Popescu Piedone.

Ministerul Energiei a răspuns sec că nu este de competența sa să rezolve astfel de probleme.

„În prezent este în vigoare OUG nr.27 din 18 martie 2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările și completările ulterioare, act normativ care stabilește că pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 august 2023, prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice și private definite conform Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății republicată cu modificările și completările ulterioare (art.1 alin (1) lit (d)). Nu intră în sfera de competență a Ministerului Energiei identificarea fondurilor de la bugetul de stat sau din surse de care să beneficieze spitalele în vederea plății facturilor la energie electrică, problematica fiind de resortul Ministerului Finanțelor, Ministerului Sănătății și/sau autorităților locale care au spitale în subordine”, a răspuns Ministerul Energiei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here