More
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava

  Consilierul județean Radu Pentiuc: „Noile legi ale educației vor asigura modernizarea învățământului, creșterea investițiilor și a salariilor cadrelor didactice”

  Președintele Comisiei pentru învățământ a declarat că noile legi ale învățământului vor asigura modernizarea învățământului, creșterea investițiilor și a salariilor cadrelor didactice. Radu Pentiuc a amintit că Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectele legilor educației „România Educată” pentru învățământul preuniversitar și universitar. Cele două proiecte pot fi analizate pe site-ul de internet al Ministerului Educației, iar propunerile cu privire la îmbunătățirea conținutului acestora pot fi transmise până la data de 14 august 2022 pe adresa de e-mail consultare.legieducatie@edu.gov.ro.

  Făcând referire la cele două proiecte de lege, prof. univ. dr. ing. Radu Pentiuc a subliniat faptul că noile legi pornesc de la nevoile elevului, identificate pe parcursul a peste șase ani de consultări în proiectul „România Educată”, inițiat de președintele României Klaus Iohannis.

  „Aceste legi sunt extrem de importate, prin modificările aduse, atât pentru cadrele didactice și nedidactice, cât și pentru elevii și părinți. Învățământul va fi centrat, mai mult ca oricând, pe nevoile elevilor și studenților. Trebuie subliniat faptul că se dorește, pe lângă modernizarea și actualizarea procesul educațional, o creștere importantă a investițiilor în unitățile de învățământ”, a precizat consilierul județean.

  El a declarat că prin adoptarea noilor legi se va realiza o creștere importantă a investițiilor în educație, dar și a nivelului salariilor cadrelor didactice.

  Astfel, Radu Pentiuc a explicat că în proiectul legii învățământului preuniversitar este prevăzută o creștere de 370% a cheltuielilor materiale pentru funcționarea școlilor și grădinițelor. Pentiuc a explicat că asta înseamnă o creștere de la 485 lei per elev, cât este costul standard pentru cheltuieli materiale în momentul de față, la 1.800 lei per elev. El a arătat că investițiile vor avea o pondere extrem de mare în raport cu cheltuielile salariale din școli, de circa 20%, ceea ce va asigura o modernizarea a unităților de învățământ.

  În același timp, Radu Pentiuc a spus că noua lege va asigura și o salarizare a cadrelor didactice care le va reda demnitatea acestora. Pentiuc a precizat că dacă în momentul de față salariul mediu în educație este de aproximativ 6.500 de lei, acesta va crește la 9.300 de lei.

  Articole recente

  Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello Euro Fratello

  Related articles