Ritmic Suceava

Dilatația și torsiunea gastrică reprezintă urgențe medicale, așa că nu te juca atunci când apar. Cum le identifici? Parcurge rândurile ce urmează pentru a afla. De cele mai multe ori, acestea necesită internare și bineînțeles tratament imediat.

Ce sunt dilatarea și torsiunea gastrică?

Dilatația gastrică este caracterizată de momentul care stomacul câinelui se umple cu mâncare, gaze sau lichide, astfel mărindu-se. Această boală este întâlnită de obicei la câinii de rase mari. În cazul grave, în care stomacul animalului se dilată extrem de tare și se rotește în jurul axei sale, apare torsiunea gastrică.

Cum se manifestă un câine cu torsiune gastrică?

Primele simptome ale torsiunii gastrice să știi că apar destul de rapid. Iată câteva dintre ele:

 • agitație;
 • abdomen umflat;
 • salivare excesivă;
 • încercări de a vomita.

În cazuri mai grave de torsiune gastrică, câinele va manifesta și colaps, gingii palide, lipsa aerului, slăbiciune, dar și creșterea ritmului cardiac. Dacă vezi schimbări în comportamentului câinelui tău, du-l de urgență la un cabinet veterinar. Dacă ești din Suceava, recomandarea este Nord Vet.

De ce apare torsiunea gastrică la câini?

Unele lucruri care cresc riscul de apariție a bolii sunt de ordin genetic și anatomic. Bineînțeles, și mediul de viață poate fi un factor declanșator în acest sens.

Iată câteva exemple de factori care contribuie la apariția torsiunii gastrice:

 • stres;
 • mâncatul foarte rapid;
 • mâncatul unei singure mese pe zi, foarte consistentă;
 • activitatea fizică intensă imediat după masă.

Cum se tratează torsiunea gastrică?

După cum s-a enunțat și anterior, când observi schimbări în comportamentul cățelului, du-te de urgență cu el la un cabinet veterinar. În Suceava la Nord Vet te poți prezenta oricând, mai ales dacă vorbim despre o urgență medicală.

Primul pas pe care medicul veterinar îl va face este de a încerca să elibereze presiunea acumulată în stomac prin introducere unui tub pe esofag. Dacă stomacul este răsucit, va fi nevoie de o incizie direct în stomac și introducerea unui ac mare pentru a elibera presiunea.

Va fi obligatoriu nevoie de o ecografie pentru a vedea poziția stomacului. În acest caz, de impune o intervenție chirurgicală pentru a repoziționa organul.

Torsiunea gastrică la câini poate fi prevenită?

Da, poate fi prevenită în unele cazuri. Există anumite rase care sunt mult mai predispuse la această boală. Iată câteva metode pe care le poți aplica pentru a împiedica apariția bolii:

 • înainte sau după masă, ai grijă ca prietenul tău necuvântător să nu se agite prea mult;
 • alege un castron de mâncare potrivit, la recomandarea medicului veterinar;
 • asigură-te că bea în fiecare zi o cantitate normală de apă pentru rasa și vârsta lui;
 • porționează-i mâncarea în fiecare zi. Mai bine porții mai mici și mai dese, decât o singură porție prea mare.

Și nu uita! Prezintă-te de urgență cu câinele la un cabinet veterinar dacă dă semnele acestei boli și nu numai. Trecerea timpului dictează șansele de viață ale acestuia. Despre Nord Vet, cabinet veterinar în Suceava, găsești mai multe informații pe nordvet.ro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here