Conducerea Colegiului Național de Informatică „Spiru Haret” a lansat, într-un cadru festiv, Proiectul educațional pentru promovarea performanței elevilor „Cunoaștere, Pasiune, Tenacitate, Performanță”, iar cu această ocazie a fost inaugurat Cabinetul de Robotică. Un factor important care a stat la baza acestei decizii, a fost performanța obținută de către doi elevi ai colegiului, la mai multe competiții internaționale, de profil.
Este vorba despre Adrian Hânțescu, elev al clasei a X-a F, care face parte din Echipa Națională de robotică Autovortex, alături de mai mulți elevi de la prestigioase unități de învățământ liceal din București, el fiind singurul din provincie. Acesta a participat, alături de echipă, la numeroase competiții internaționale de robotică, unde de cele mai multe ori a obținut premiul I și medalia de aur. Cu puțin timp înainte de începerea acestui an școlar, elevul Adrian Hânțescu s-a întors din Statele Unite ale Americii, unde a participat la Campionatul Internațional de Robotică și a obținut premiul I și medalia de aur.
Al doilea elev cu care Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” se mândrește, este Ștefan Bolohan, elev în clasa a XII-B, care este pasionat de același domeniu și care a obținut rezultate extraordinare. Acesta a participat la o competiție internațională de robotică, organizată în țara noastră, la Drobeta Turnu Severin, unde a obținut două premii I, la secțiunile „mini sumo” și „macro sumo”.
„Ne dorim să popularizăm performanța deoarece nu este ușor să faci performanță, este greu. Ideea aceasta de a revitaliza performanța la nivelul Colegiului Național de Informatică «Spiru Haret» mi-au dat-o elevii, iar promotorii au fost cei doi copii de care suntem foarte mândri. Dorim să creăm un proiect care să adune în jurul său energii pozitive, oameni devotați învățământului și elevi care doresc să performeze și care au speranța că vor ajunge cercetători și care vor constitui viitorul”, a declarat profesorul Virginel Iordache, directorul Colegiului Național de Informatică „Spiru Haret”.
„Aș vrea să profitați de oportunitățile pe care le aveți și să aveți încredere în sistemul educațional. Am fost în Berlin, în Paris, în Washington și m-am confruntat cu oameni pregătiți în vest și nu am avut dificultăți în a câștiga competiții sau posturi în instituții din străinătate. Am mare încredere în sistemul românesc și vreau să aveți și voi. Că sunt lucruri de îmbunătățit, asta este foarte clar și dacă vorbim despre educație pentru toți, trebuie să vedem cum facem performanță pentru toți, pentru că fiecare dintre voi, dacă își găsește pasiunea, poate ajunge la performanțe similare. Nu locul I este important ci pregătirea pe care o aveți. Când veți merge în străinătate, nu veți merge cu diplomele ci cu cunoștințele și competențele pe care le aveți”, a transmis celor prezenți, prorectorul USV Mihai Dimian.
Venit de la București pentru a-și susține elevul, Ionuț Panea, de la Academia de Științe economice din București, antrenorul echipei AutoVorrtex, a avut numai cuvinte de laudă despre performanțele elevilor suceveni și i-a încurajat pe cei prezenți să-și urmeze visul și să muncească pentru a obține performanțele dorite.
„Mă bucur foarte mult că suntem astăzi împreună. Echipa noastră i-a doborât prima dată pe americani, anul trecut, după 32 de ani în care nimeni nu a câștigat această competiție, în afară de ei. Anul acesta am confirmat și am câștigat din nou. Adi a condus robotul victorios și suntem mândri”, a menționat Ionuț Panea.





