Ritmic Suceava

Județul nostru se confruntă de la an la an cu un număr tot mai mare de bolnavi mintal. Sucevenii sunt tot mai preocupați de efectele pandemiei de Coronavirus, de stresul de la locul de muncă, de grija zilei de mâine, de grija facturilor, de lipsa de orizont, iar aceste aspecte se văd tot mai mult în starea de sănătate a acestora. Numărul persoanelor diagnosticate cu probleme mintale, de la depresii ușoare până la diagnostice mult mai severe, este într-o creștere continuă.

Aproape 4% din populația județului suferă de o afecţiune psihică. Depresia, tulburarea bipolară şi schizofrenia sunt cele mai frecvente. Mulţi bolnavi ascund boala, de teama discriminării. Alţii nu au posibilităţi să se trateze, iar alții, refuză să o facă, ba chiar încearcă să-și exagereze simptomele, pentru a beneficia de indemnizația de handicap și de celelalte beneficii, conform legislației în vigoare.

Estimările arată că peste 5.000 de suceveni suferă de tulburare bipolară. Tulburarea bipolară este o afecțiune care presupune trecerea de la o stare de manie, de dispoziție euforică, expansivă, când te simți foarte bine, ai foarte multă energie, poți să faci multe lucruri, dar în același timp nu te poți concentra, nu ești atent, poți să ai gânduri mai bizare, poți să ai idei delirante de grandoare care alternează cu stări de depresie, când ai un tonus scăzut, ești trist, nu te poți concentra.

Cei mai mulți dintre semenii noștri se confruntă cu depresie. Depresia este o afecțiune foarte des întâlnită în ultima perioadă. Principalele simptome sunt legate de dispoziția depresivă, tristă, lipsa chefului, lipsa plăcerii, tulburări de somn, tulburări de alimentație, care se manifestă nu doar o singură zi, deci nu o stare de tristețe trecătoare, ci pe o perioada mai lungă de timp, minim două săptămâni, iar simptomele să fie prezente zi de zi. În plus, pacientul este afectat din punct de vedere funcțional.

Medicii psihiatri susțin că în ultima perioadă au fost diagnosticați tot mai mulți suceveni și cu schizofrenie. Schizofrenia tipică se manifestă prin prezența halucinațiilor, preponderent auditive, dar și vizuale, asta înseamnă că pacientul aude voci sau are vedenii, vede lucruri care nu sunt reale, dar și prin prezența ideilor delirante: de prejudiciu, de persecuție, de urmărire, de grandoare.

Pentru o persoană cu boală psihică, internarea şi tratamente adecvate sunt esenţiale pentru vindecare. La noi în ţară, internările sunt prea scurte, iar monitorizarea post – externare se face greu. Statul oferă prea puțin acestor bolnavi. Medicamentele sunt gratuite doar dacă bolnavul e asigurat medical, iar serviciile de psihoterapie în spitale nu există. Psihoterapia în cabinete private se decontează în anumite limite, iar de cele mai multe ori, prețurile practicate sunt mult peste posibilitățile sucevenilor cu venituri mici.

Direcția de Sănătate Publică Suceava a pus la dispoziție date edificatoare. Dacă la finalul anului 2016, în județul nostru erau înregistrați 18.388 de pacienți bolnavi mintal, în prezent sunt 22.650 de persoane cu afecțiuni psihice, numărul cazurilor nou diagnosticate fiind de peste 1.000 de pacienți în fiecare an. Anul 2019 a fost cel mai negru din acest punct de vedere, când au fost diagnosticați 2.255 de suceveni cu diferite afecțiuni psihice, iar specialiștii avertizează că efectele dezastruoase ale pandemiei de Coronavius se vor cunoaște în următorii ani.

„În anul 2016 au fost 1.032 de pacienți nou intrați în evidență, iar la finele anului erau în total 18.388 de pacienți cu afecțiuni psihice. În anul 2017 au intrat în evidențele medicilor specialiști 1.334 de cazuri noi, pentru ca la sfârșitul anului să avem 19.124 de cazuri. În 2018 au fost 1.353 de cazuri noi cu un total de 21.053 de pacienți, iar în anul 2019 au fost 2.255 de cazuri nou înregistrate, însumând un total de 22.659 de cazuri, fiind și multe cazuri de deces. În cursul anului 2020 au mai fost înregistrați 1.503 suceveni cu boli psihice, dar totalul pacienților din județ a scăzut la 22.592. De la începutul acestui an, au mai fost diagnosticate 58 de cazuri noi, pentru ca în momentul actual să fie 22.650 de persoane cu afecțiuni psihice, centralizate la nivelul județului Suceava”, a menționat Gabriela Băncilă, purtătoare de cuvânt în cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava.

Bolnavi mintal sau oportuniști?

Se pare că cele mai multe persoane au primit în ultima perioadă diagnosticul de „demență cortico-subcorticală” împreună cu recomandarea încadrării într-un grad corespunzător de handicap, ceea ce a făcut să strârnească suspiciunea unor edili locali, mai ales că atât diagnosticele cât și tratamentele recomandate de medici seamănă izbitor.

Pe lângă faptul că oamenii vin la primărie cu hârtii aproape identice, primarii și referenții sociali din primărie susțin că îi cunosc de multă vreme din comunitate și nu au avut niciodată probleme mintale. Ba mai mult, sunt primării din mediul rural care au făcut și tot felul de adrese către medicii psihiatri, explicând că persoanele respective nu au probleme de socializare, muncesc, consumă alcool și nu consider că se încadrează în vreun grad de handicap, dar sesizările lor au rămas fără răspuns.

„Sunt convins că mulți au probleme cu adevărat, dar sunt și unii care nu știu cum au obținut acele certificate, pentru că nu au niciun fel de problemă. Stau toată iarna la barul din sat, primăvara pleacă pentru câteva luni, la muncă în străinătate. Vin la primărie și îmi aruncă hârtia în față, spun că e dreptul lor și dacă nu îi pun în plată, mă dau în judecată. Indemnizația de la bugetul local este de 1.680 de lei. Unii cer și însoțitor. Știu că mai iau o indemnizație de vreo 500 de lei de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și bilete gratuite pentru transport CFR. Repet, unii sunt într-adevăr bolnavi, dar pentru alții a devenit o modă de a face bani. Nu îi interesează că sunt declarați nebuni”, a povestit un primar din zona Sucevei, care se arată îngrijorat de numărul în creștere de persoane diagnosticate cu afecțiuni psihice.

Și reprezentanții DGASPC Suceava au menționat că vor mai cere o evaluare de la un alt medic psihiatru, în cazul în care vor exista suspiciuni că referatul medical nu a fost întocmit chiar ca la carte.

„Rugăm pe această cale, primăriile din județ care au suspiciuni în privința unor persoane, să ne semnaleze acest lucru, printr-o adresă trimisă pe mail. În cazul acestor pacienți, vom solicita un al doilea referat medical, de la un alt medic, pentru că noi facem încadrarea într-un anumit grad de handicap, pe baza recomandărilor medicului psihiatru și nu vrem erori”, a menționat Nicoleta Daneliuc, purtătoare de cuvânt în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Numărul bolanvilor mintal este în creștere

Se pare însă că este destul de greu de demonstrat că ar fi ceva necurat la mijloc, mai ales că medicii psihiatri eliberează acel referat medical pe baza unui examen la Computerul Tomograf dar și a unei evaluări psihologice. În clinicile private, pacienții plătesc câte 150 de lei pentru un astfel de referat, document care cântărește foarte mult în fața comisiei de evaluare din cadrul Direcției Generale de  Asistență Socială și Protecția Copilului.

„Aceste referate se dau pe baza unui CT. În funcție de patologie, se observă o atrofiere a creierului. Mai sunt și mulți pacienți care consumă alcool, dar asta nu înseamnă că acei pacienți nu prezintă deficiențe psihiatrice. Deci, cel mai mult în stabilirea unui diagnostic, cântărește partea imagistică, pentru a se stabili atrofia creierului. În orice caz, nu medicii psihiatri încadrează pacienții într-un grad de handicap. Ei se prezintă în fața unei comisii din cadrul DGASPC, iar comisia stabilește gradul. Am avut și pacienți care au fost respinși de către comisie și au contestat în instanță decizia DGASPC. E adevărat că numărul pacienților este în creștere, eu evaluez aproape 300 de pacienți pe lună, dar sunt și pacienți care suferă de boli neurologice iar în timp se degradează și apar și dezechilibre psihiatrice, sunt și pacienții alcoolici care suferă de demență alcoolică. În perioada următoare probabil vom avea și mai multe cazuri de tulburări psihiatrice ca urmare a lipsei de socializare și a stresului care a pus stăpânire pe toată lumea din cauza pandemiei de Covid 19”, a explicat medicul psihiatru Anca Murariu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here