În ultima perioadă au fost înregistrate la nivel județean mai multe evenimente rutiere cu implicarea bicicliștilor și conducătorilor de mopede. Minorii au condus biciclete pe drumurile publice fără a avea acest drept, iar unele persoane adulte au condus mopede sub influența alcoolului și fără permis de conducere, constituind adevărate pericole pentru siguranța rutieră.
Polițiștii atrag încă o dată atenția asupra riscului victimal reprezentat de conducerea bicicletelor și mopedelor pe drumurile publice cu neatenție și sub influența alcoolului, astfel de comportamente în trafic putând avea urmări din cele mai grave.
În acest context și în scopul combaterii nerespectării de către conducătorii de biciclete, mopede şi atelaje hipo a normelor legale privind circulația pe drumurile publice, Serviciul Rutrier din cadrul IPJ Suceava împreună cu formațiunile de profil din județ, a organizat o acţiune de prevenire și combatere a evenimentelor rutiere cu implicarea acestor participanți la trafic.
Au fost aplicate 184 de sancțiuni contravenționale în valoare de 41.400 lei, din care: 59 pentru bicicliști, 31 pentru mopediști, 12 pentru conducători de atelaje hipo și 82 de sancțiuni altor participanți la trafic (pietoni, șoferi).
Tot în cadrul acțiunii au fost reținute și 5 permise de conducere și 4 certificate de înmatriculare.
Au fost întocmite și 3 dosare penale pentru mopediști care circulau cu încălcarea legislației rutiere.
Polițiștii din cadrul Serviciul Rutrier – IPJ Suceava, în timp ce acționau pe DJ 208 B localitatea Dumbrăveni, au oprit pentru control un moped care nu avea plăcuță de înmatriculare, condus de un bărabt de 28 ani, din com. Dumbrăveni, fără a poseda permis de conducere.
În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat valoarea de 1,46 mg/l alcool pur in aerul expirat. S-a dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore și introducerea în arestul IPJ Suceava.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunile de „conducere fără permis” și „conducere sub influența alcoolului”.
Polițiștii reamintesc că pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să aveți vârsta minimă de 14 ani, să cunoașteți regulile de circulație și să fiți echipați corespunzător.
Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulației bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă.
Bicicletele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse pe un singur rând.
NU traversaţi carosabilul pe trecerile pentru pietoni PE bicicletă!
Pe timpul circulației pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligați să aibă asupra lor actul de identitate.
Se interzice conducătorilor de biciclete:
– să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificația „Accesul interzis bicicletelor”;
– să învețe să conducă biciclete pe drumurile intens circulate;
– să circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale;
– să circule în timp ce se află sub influența alcoolului, a produselor ori a substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;
– să se țină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;
– să transporte o altă persoană, cu excepția copilului până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în față un suport special, precum și a situației când vehiculul este construit și/sau echipat special pentru transportul altor persoane;
– să circule pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, fără să îndeplinească condițiile referitoare la echipare;
– să circule cu defecțiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor;
– să circule fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent – reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.