Secția de Chirurgie din cadrul Spitalului Județean Suceava funcționează încă de la începuturile unității spitalicești, îmbunătățindu-și mereu serviciile oferite pacienților. Personalul medical cât și aparatura performantă, au făcut ca această secție să aibă o adresabilitate crescută atât printre suceveni cât și printre pacienții din județele limitrofe, tratând patologii tot mai dificile. Pe lângă sutele de cazuri cronice, care sunt operate anual, cu succes, la Suceava, medicii chirurgi din cadrul secției acoperă și toată patologia chirurgicală de urgență.
„Colectivul secției este unul tânăr, având o bogată experiență, atât prin colegii care au o vârstă mai înaintată cât și prin cei foarte tineri. Împreună facem o echipă care oferă pacienților din județul Suceava, și nu numai, servicii, de chirurgie generală în regim de spitalizare continuă și de zi, precum și în Ambulatoriul de specialitate, într-o gamă largă de afecțiuni din sfera chirurgiei generale. Deși se cheamă Chirurgie generală, specialitatea noastră se adresează în primul rând patologiei din sfera digestivă și am în vedere aici bolile chirurgicale ale stomacului, intestinului subțire, intestinului gros, rectului, ficatului, colecistului, splinei, pancreasului. Operăm pe aceste organe atât bolile cronice, inclusiv cancerele cât și urgențele care ajung în fiecare zi prin Unitatea de Primire Urgențe. Intervențiile chirurgicale din sfera digestivă se realizează atât în manieră clasică, laparoscopic, sau cum se mai spune popular, cu laser. În afara sferei digestive, operăm și pacienți care au patologii endocrine, în speță boli ale glandei tiroide, operăm patologie mamară, boli ale sânului, inclusiv cancere de sân, hernii, fie că sunt la nivel inghinal fie la nivel abdominal, atât clasic cât și laparoscopic, la bărbați și la femei, indiferent de mărimea lor. De asemenea, datorită dotării pe care o avem la Blocul operatoriu, cu aparatură de ultimă generație, mă refer la aparate de electrochirurgie care permit sigilări vasculare. Această aparatură ne permite să abordăm patologii din sfera oncologică, cancere care înainte erau mai puțin abordate și mă refer la faptul că în ultima vreme am realizat duodenul pancreatic”, a declarat medicul chirurg Valeriu Gavrilovici, șeful secției de Chirurgie generală din cadrul Spitalului Județean Suceava.
În prezent secția dispune de un număr de 73 de paturi, dintre care, zece paturi sunt destinate Compartimentului de Chirurgie Toracică. Chirurgii suceveni obțin rezultate foarte bune în intervenții din sfera chirurgiei oncologice digestive, cum ar fi intervenții chirurgicale la stomac, intestine, colon, rect. Ceea ce puțini pacienți știu, este faptul că la Suceava se operează patologia sânului și glanda tiroidă.
„Întreg colectivul secției de Chirurgie generală, în afara activității din Blocul operatoriu, se ocupă cu îngrijirea post operatorie a pacienților, indiferent dacă sunt patologii cronice sau de urgență. Avem serviciu de gardă non stop, 24 din 24, 7 din 7 și în zilele lucrătoare asigurăm consultații și intervenții în Ambulatoriul de specialitate pentru o gamă la fel de largă de afecțiuni, și mă refer la patologii ale țesutului subcutanat, asigurăm pansamente, drenaje, mici intervenții, cât și consultații pentru pacienții care își fac programări atât telefonic cât și online”, a mai completat chirurgul Valeriu Gavrilovici.
Pacienții care se vor adresa secției de Chirurgie generală vor simți că secția va deveni clinică în sensul că se va oferi instruire pentru studenții care sunt angrenați în studiile de licență la Facultatea de Medicină și Științe Biologice Suceava și astfel vor fi prezenți mulți studenți, în secție.
La dobândirea statutului de secție clinică a contribuit din plin aparatura performantă care se află în dotare cât și profesionalismul cadrelor medicale.
„Aparatura pe care o avem în dotare ne permite să stăm cu fruntea sus în fața oricărei alte secții clinice de chirurgie iar calitatea și nivelul de dificultate al operațiilor pe care le abordăm, este într-o continuă creștere. Pe secție avem de asemenea dotări la standardele care se cer și exigențele care sunt impuse, astfel încât îngrijirea post operatorie a pacienților nu suferă nici într-un fel, având la dispoziție dispozitive și materiale sanitare de cea mai bună calitate. De aproape un an de zile avem în dotare un ecograf mobil care ne permite o evaluare rapidă a pacienților care au nevoie de această investigație”, a precizat doctorul Valeriu Gavrilovici.
Ca și nivel de confort, trebuie menționat faptul că aproape toate saloanele beneficiază de televizor și în curând vor avea și instalații de aer condiționat.
În cadrul secției de Chirurgie activează în prezent 11 medici iar organigrama ar mai permite angajarea încă a unui chirurg.
„În secție avem zece chirurgi cu contracte pe perioadă nedeterminată și un coleg care are contract de prestări servicii iar pe viitor sperăm să fie ocupat, prin concurs, un post care să completeze echipa, astfel încât să putem desfășura activitatea în condiții optime”, a încheiat medicul chirurg Valeriu Gavrilovici, șeful secției de Chirurgie generală Suceava.