More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    Vameșul sucevean Bogdan Dorobanțu a fost arestat preventiv în dosarul instrumentat de Parchetul European. Prejudiciul din dosar se ridică la 650.000 de euro

    Curtea de Apel Iași a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpatului Bogdan Dorobanțu, lucrătorul vamal de la Biroul vamal Siret, pentru comiterea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor bugetului Uniunii Europene sau ale bugetelor administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată și cu consecințe deosebit de grave.

    Conform procurorilor ieșeni de la Parchetul European, vameșul ar fi comis recent 49 de acte materiale de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor bugetului Uniunii Europene sau ale bugetelor administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată și cu consecințe deosebit de grave.

    Magistrații ieșeni i-au mai interzis vameșului din Suceava să discute cu co-inculpatul din acest dosar, Constantin Ostrovan, dar şi cu diverşi martori, cu alţi eventuali suspecţi / inculpaţi şi martori din dosar (cu excepţia celor care sunt membri ai familiei inculpatului).

    Potrivit anchetei, mai multe persoane fizice şi juridice din Cehia, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Ucraina au pus în aplicare un circuit vamal fraudulos pentru importul de tutun prelucrat (tutun de narghilea şi tutun de pipă) din Emiratele Arabe Unite şi Turcia. Aceste produse din tutun erau în mod aparent destinate unor ţări terţe (din afara UE), cum ar fi Ucraina şi Kazahstan, şi, prin urmare, au fost declarate ca fiind în tranzit prin UE, ceea ce permite suspendarea plăţii taxelor până la achiziţionarea mărfurilor în ţara de destinaţie finală. În realitate, bunurile nu au părăsit spaţiul UE, ci au fost vândute ilegal pe piaţa neagră din unele ţări ale UE, inclusiv Belgia şi Germania.

    Acest lucru ar fi fost făcut cu complicitatea vameşilor români de la Biroul Vamal Siret, care este principalul punct vamal de la frontiera României cu Ucraina. Între iunie 2017 şi ianuarie 2018, un total de 50 de transporturi de produse din tutun prelucrat au fost declarate ca fiind în tranzit prin UE – majoritatea provenind din Italia (35). Au existat, de asemenea, transporturi care au pornit din Germania (opt), Lituania (şase) şi Cehia (unul).

    Anchetatorii cred că vehiculele declarate la Biroul Vamal Siret ca fiind transporturi de tutun erau în realitate goale, pentru a simula tranzitul către ţări terţe şi a se sustrage de la plata taxelor şi impozitelor vamale. În consecinţă, mărfurile erau vândute în ţările UE cu profituri uriaşe, sustrăgându-se în acelaşi timp de la colectarea taxelor, accizelor şi TVA. Se estimează că această schemă a cauzat prejudicii de peste 650.000 de euro numai în ceea ce priveşte taxele vamale.

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello

    Related articles