Ritmic Suceava

Valul 4 al pandemiei de coronavirus pare că va afecta destul de serios județul Suceava. Astfel, este de așteptat ca două spitale din județul nostru să fie transformate în spitale strict pentru bolnavii de Covid – 19. Informația a fost furnizată de doctorul Alexandru Calancea, cel care coordonează la nivel județean lupta anti – Covid.

„Noi suntem pregătiți să facem față acestui val cu materiale de protecție, dezinfectați, colaborarea cu medicii epidemiologi, circuite. Problema cu care ne confruntăm este creșterea rapidă a numărului de cazuri, de pacienți Covid. Se estimează că în octombrie spre final să ajungem la dublare a numărului de cazuri. Presiunea este foarte mare pe sistemul medical. Pentru județul Suceava am creat inițial un număr de 450 – 500 de paturi pentru bolnavii Covid, iar acum avem 600 de paturi. Rata de infectare se dublează aproape la mai puțin  de șapte zile așa că în următoarele săptămâni avem nevoie de mult mai multe paturi. Propunerea mea a fost să găsim un spital, sper să nu fie vorba de două, care, să nu spun sacrificate, dar care să vină în ajutorul real al județului. Pe zona ATI avem 20 de paturi la nivelul județului. E numărul maxim. La Fălticeni am reușit două paturi în plus, iar la Rădăuți încercăm să suplimentăm cu patru paturi. Trebuie să avem grijă și de pacienții non – Covid de aceea celelalte spitale trebuie să vină cu cât mai multe paturi Covid pentru ca Spitalul Județean să trateze patologia non – Covid. Am propus ca Spitalul din Fălticeni pentru o perioadă de o lună sau două să fie tranformat în spital Covid. Sper că doar un spital să trebuiască să fie transformat în spital Covid, dar previziunile sunt sumbre și s-ar putea să fie nevoie de două spitale. E grav să vezi că nu ai unde interna pacienții Covid. Organizarea anti – Covid din acest județ a fost dată ca exemplu la nivel național, dar din păcate creșterea numărului de cazuri ne depășește de aceea trebuie să colaborăm cu toții. Va fi o lună de foc pentru spitale”, a declarat doctorul Alexandru Calancea.

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a transmis că va sprijini cu tot ce este nevoie Spitalul Județean Suceava în lupta cu pandemia de coronavirus.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here