FOTO Suceava Smartpress
Ritmic Suceava

De Ziua Culturii Naționale, sâmbătă, 15 ianuarie, ora 10.00, la Muzeul Național al Bucovinei i se va înmâna titlul de „Cetățean de Onoare al Județului Suceava” sculptorului Ion Mândrescu.

Consiliul Județean Suceava a acordat titlul de „Cetățean de Onoare al Județului Suceava” maestrului Ion Mândrescu pentru contribuția adusă la dezvoltarea mediului artistic și cultural și la promovarea imaginii județului Suceava prin recunoașterea activității sale pe plan național și internațional.

Ion Mândrescu, unul dintre cei mai importanți sculptori români contemporani, s-a născut în 1954 la Mihoveni, comuna Șcheia, apoi a urmat Liceul de muzică și arte plastice din Botoșani și Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București.

În anul 1986 a sculptat bustul lui Mihai Eminescu, care, cinci ani mai târziu, va fi transpus în bronz, trei exemplare. Unul se află expus în Caracas, unul se află la Chișinău și al treilea la Mănăstirea Sucevița. Modelează seria „Omul, Timpul, Spațiul”. În martie 1995 o lucrare din acest ciclu va fi prezentă la „Salon International d’Art Contemporain” de la Strasbourg, alături de opere ale unor artiști celebri, Toulouse, Cesar, Picasso, Giacometti, iar o lucrare a intrat în anul 2003 în colecția Consiliului de Miniștri ai Comisiei Europene.

Ion Mândrescu a participat cu 30 de lucrări la expoziția deschisă la Centrul Cultural Român la Paris în 1993.

În străinătate, Ion Mândrescu a expus, între altele, la Sofia, Budapesta, Varșovia, Berlin, Viena, Beijing, Paris, Strasbourg, Sevilla, Belgrad. Are mai multe premii și distincții, numeroase lucrări în colecții private și este prezent permanent cu opere în galerii din București, Viena și Paris. Are peste 200 de lucrări în colecții private din România, Franța, Anglia, Germania, Italia, Israel, SUA, Grecia, Austria și Serbia.

  1. Expoziție Ion Mândrescu, la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava

Prin mesajul transmis, expoziția este mai acasă ca oriunde. Viața este o luptă și, indiferent de micile sau marile încercări, ea merge înainte.

Conform referințelor critice, sculptura maestrului Ion Mândrescu aduce în prim-plan o problemă existențială privind destinul „Omului”, efortul de a ieși din spațiul său limitat.

Această expoziție cu opt lucrări, deschisă la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava cu ocazia Zilei Culturii Naționale, este, prin mesajul său, mai acasă ca oriunde. Viața este o luptă și, indiferent de micile sau marile încercări personale, ea merge înainte, nestingherită, la fel ca spiralele, spițele și înlănțuirile prezente în creația maestrului Ion Mândrescu.

În expoziția de la Spital sunt și sculpturi realizate de artist acasă, la Mihoveni, în pandemie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here