Ritmic Suceava

Tinerii trebuie să înţeleagă că această boală – COVID-19 – există, este una periculoasă şi  că noul coronavirus are o virulenţă crescută, care poate afecta şi ucide chiar şi persoane tinere, care nu au comorbidităţi, a declarat, la Digi 24, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru, referindu-se la cazul tragic al femeii de 39 de ani care a murit din cauza acestei boli.

„Am mai avut cazuri de persoane tinere de 30-39 de ani care au dus chiar şi la deces. Avem două faze – una infecţioasă, pe care o trăieşte toată lumea, tuse, dureri în gât, în nas, lipsa gustului, lipsa mirosului, dar avem şi o fază inflamatorie, în care organismul  nostru reacţionează. Această fază inflamatorie poate fi cea care duce la o insuficienţă multiplă de organe, inclusiv acele pneumonii cu microtromboze, care pot duce la deces”, a spus Tătaru.

Ministrul a spus că „există modificări la nivelul mai multor organe, nu doar la nivel pulmonar, cum se credea prima data, la un moment dat: ficat, rinichi” şi că această boală poate fi, astfel, mortală.

„Tinerii trebuie să înţeleagă că această boală există, că această boală este periculoasă, că acest virus are o virulenţă crescută. Există şi modificări la nivelul mai multor organe, nu doar la nivel pulmonar, cum se credea prima data, la un moment dat: ficat, rinichi. Poate fi şi mortală”.

„Această boală nu poate fi negată, avem peste 1.600 de decese până în prezent. Avem 18 decese din rândul cadrelor medicale şi peste 3.200 de persoane din personalul medical infectate. Aş îndruma pe cei care nu recunoşteau sau  făceau vâlvă că un guvern sau o ţară a inventat ceva din interes politic, să-şi revină”.

Ministrul Sănătăţii a precizat că, în prezent, „suntem încă într-un moment pandemic, avem o creştere progresivă a cazurilor noi”.

Sursa: Digi24