În ciuda condițiilor economice vitrege cauzate de pandemia de Coronavirus, comuna Adâncata continuă să se dezvolte, edilul Viorel Cucu implementând proiecte după proiecte. Unele sunt în execuție, pentru altele s-a primit aprobare și urmează să se demareze lucrările, iar altele sunt pregătite pentru când se vor deschide linii de finanțare, comuna Adâncata schimbându-se „la față”, an de an, cu bani europeni.

„Avem un proiect pe care l-am așteptat foarte mult, în valoare de 1.200.000 de euro, prin Agenția de Dezvoltare Nord Est, construirea unei săli de sport la Școala <<Ion Băncescu>>, deoarece este singura unitate de învățământ din comună care nu dispune de un spațiu care să permită organizarea orelor de sport, așa cum se cuvine și așteptăm verificarea. Am trimis proiectul la Piatra Neamț și așteptăm să ne dea acceptul privind verificarea, să putem să organizăm licitația. Sperăm ca cel târziu la sfârșitul lunii august, să putem începe lucrările”, a declarat primarul comunei Adâncata, Viorel Cucu.

Un alt proiect important pentru dezvoltarea comunei, cât și pentru calitatea vieții locuitorilor, este construirea unui cămin cultural nou în satul Călugăreni.

„De asemenea așteptăm, scoaterea la licitație a lucrărilor la Căminul Cultural Călugăreni, o investiție prin CNI. Dorim să începem lucrările anul acesta”, a completat Viorel Cucu.

Om implicat în educația copiilor, edilul comunei Adâncata a investit mereu în infrastructura școlară, demonstrând de-a lungul timpului că acordă o importanță extraordinară tinerei generații și educației acesteia. Tocmai din aceste motive, a fost mare bucurie la Adâncata, la începutul acestei luni, când s-a primit confirmarea că două proiecte pentru accesarea de fonduri europene, având ca destinație dotarea unităților de învățământ din comună, au fost aprobate, iar acum urmează să fie semnat contractul de finanțare.

„Am avut bucuria ca cele două proiecte pe care le-am depus în perioada de pandemie, privind dotarea școlilor cu materiale sanitare, cu aparatură pentru prevenirea și combaterea bolilor în școli, cât și pentru digitalizarea unităților, cu finațare tot prin Agenția de Dezvoltare Nord Est, în valoare totală de 350.000 de euro, să fie aprobate. Sunt două proiecte foarte importante pentru școli, pentru infrastructura școlară din comună, proiecte care vor contribui la siguranța copiilor în școli. Primul proiect, în valoare de aproximativ 200.000 de euro, constă în dotarea unităților de învățământ din comună, cu tablete, calculatoare, video proiectoare și table inteligente. Ni s-au mai cerut niște clarificări, iar la începutul lunii s-a dat ultima hotărâre de Consiliu Local pentru modificarea indicatorilor economici. Cofinanțarea de la bugetul local este foarte mică, aproximativ 150.000 de lei. Acum așteptăm ca în cel mai scurt timp să semnăm contractul de finanțare ca să putem achiziționa aparatura, până la începutul anului școlar”, a menționat primarul comunei Adâncata, Viorel Cucu.

Modernizarea drumurilor continuă într-un ritm alert în această comună suceveană.

„Avem spre finalizare, 10 kilometri de drum. Constructorul a cerut de două ori o prelungire a termenului, sperăm să se finalizeze. Ar trebui să fie gata la sfârșitul lunii august. Fiecare proiect este foarte important pentru că orice proiect pe care îl finalizăm, face practic deschiderea către o altă finanțare, cu bani europeni. Sperăm să terminăm modernizarea celor 4,45 de kilometri de drum finanțat din fonduri europene pe ADI Pleșa, Adâncata, Hănțești. Mai avem un proiect de modernizare a șapte kilometri de drum cu bani de la CNI pe care l-am depus deja, precum și unul pentru modernizarea a 10 kilometri de alei pietonale. Sperăm să semnăm anul acesta contractele. Lucrăm la un alt proiect de modernizare a încă șapte kilometri de drum pe bani europeni. Dacă facem aceste proiecte ajungem ca 95% din drumurile din comună să fie modernizate în următorii ani. Așteptăm cu nerăbdare și acest program de reziliență ca să putem și noi depune cât mai multe proiecte. Suntem pregătiți cu proiecte pentru racord la apă, canalizare, gaz metan. Noi am depus un proiect de finanțare pentru racord la gaz metan, la ADR Piatra Neamț, împreună cu comuna Hănțești, am fost printre ultimii care au reușit să depună toată documentația, sesiunea s-a încheiat de 16 decembrie 2020. Așteptăm să vedem dacă ni se mai cer clarificări și alte documente”, a mai completat primarul Viorel Cucu.

Bun gospodar, acesta drămuiește cu mare grijă și banii din bugetul local, iar prioritatea principală este infrastructura școlară, conștient fiind de importanța educării tinerei generații.

„Din bugetul local, avem două proiecte pentru terenuri de sport, unul la Călugăreni, unde se va construi un teren de sport, un spațiu de joacă, fiind prevăzută în proiect și o împrejuire și o anexă pentru materialul de încălzire în școli. Sperăm ca până la începerea anului școlar să finalizăm la Călugăreni, după care ne vom muta în satul Fetești, unde avem un alt proiect, tot pentru un teren de sport, un spațiu de joacă, împrejmuire și anexe. Dacă reușim să finalizăm aceste proiecte, vom avea toate condițiile pentru practicarea sportului în comună, toate cele patru unități de învățământ având spații special amenajate pentru desfășurarea în siguranță a orelor de sport și respectând toate normele școlare reglementate de Ministerul Educației”, a încheiat Viorel Cucu, primarul comunei Adâncata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here