În plină pandemie de coronavirus, comuna Pătrăuți devine una dintre cele mai digitalizate comune din județ, întreaga activitate a Primăriei putându-se muta foarte ușor în online. Încă din anii trecuți a început digitalizarea Primăriei Pătrăuți iar administrația locală continuă să investească în acest lucru. Astfel, în acest moment, Primăria poate emite cele mai multe documente, online. Autoritățile locale au pus la punct o platformă, în cadrul site-ului Primăriei, de pe care oamenii pot afla toate informațiile importante de la nivelul comunei, pentru a încuraja limitarea deplasărilor și întâlnirilor.

„Avem implementat la nivelul primăriei un sistem care ne permite să oferim servicii publice digitalizate.  Cetățenii pot face solicitări, urmând să primească documentul respectiv, pe mail. Pe ghișeul.ro se pot plăti impozitul și taxele locale. Încercăm să încurajăm cetățenii să folosească cât mai mult acest sistem. Se poate elibera chiar și certificat de urbanism, adeverință de rol agricol, certificat fiscal. Varianta cea mai simplă pentru cetățean este să intre în legătură cu noi pe mail sau din platformă, să-și încarce actele pe care le solicită colegii mei. Mai departe acestea se încarcă într-un program de evidență a tuturor actelor din primărie și primește certificatul de urbanism scanat în format electronic. Portalul de eDigitalizare este un serviciu public ce aparține primăriei pentru a face mai ușoară comunicarea cu cetățenii. Prin intermediul serviciilor oferite, se pot înregistra sesizări, verifica online starea cererilor depuse și consulta documente de interes public”, a declarat Adrian Isepciuc, primarul comunei Pătrăuți.

Edilul dorește să continue acest proiect al digitalizării, pentru ca locuitorii să fie doar la un click distanță de administrația locală.

Acesta nu este singurul proiect ambițios al edilului Adrian Isepciuc. Primarul dorește să modernizeze zona Poiana, din imediata apropiere a cartierului sucevean Ițcani și să ofere locuitorilor de aici, condiții de mediu urban. Există un proiect în valoare de aproximativ 150.000 de euro, bani proveniți de la bugetul local al comunei, care constă în alimentarea cu apă a zonei, apa provenind de la SC ACET SA. Mai există un proiect pentru înființare rețea de gaze naturale, dar și un proiect în valoare de aproximativ 100.000 de euro, privind asfaltarea unor porțiuni de drum din zonă.

„Din venituri proprii se asfaltează acum în zona industrială a comunei. Avem și un tronson de drum Școala – Mărioara – Pod Dediu, valoarea lucrărilor fiind de aproximativ 500.000 de lei. În cadrul proiectului sunt vizate și lucrări de colectare și evacuare dirijată a apelor pluviale. Lungimea totală a acestui drum modernizat va fi de 580 de metri. Dirijarea, colectarea și evacuarea apelor pluviale se va face prin sistemul centralizat de pante, fiind prevăzute șanțuri de pământ, șanturi dalate, rigole și cameră de cădere”, a explicat primarul Adrian Isepciuc.

Menționăm că aproape 90% dintre locuințele din comună, sunt racordate la sistemul de canalizare.

În comuna Pătrăuți au fost amenajate două spații de joacă moderne, în zona centrală și urmează al treilea, în zona Moldoveni, echipamentele necesare fiind deja achiziționate. Primarul Adrian Isepciuc a investit mereu în educația copiilor, iar când nevoile comunei au depășit puterile financiare ale adminsitrației locale, edilul a apelat la fonduri europene și guvernamentale.

Grădinița cu Program Normal Moldoveni a fost modernizată prin PNDL, valoarea totală a lucrărilor fiind de aproximativ 130.000 de euro. Lucrările au constat în consolidarea fundaţiei clădirii, consolidarea pereţilor, înlocuirea parţială a planşeului, schimbarea în totalitate a acoperişului, dar şi construcţia de grupuri sanitare. Totodată, au fost realizate instalaţii de încălzire, instalaţii sanitare şi grupuri sanitare. Beneficiarii acestei investiţii sunt aproximativ 60 de copii din trei grupe.

Tot prin PNDL a fost modernizată și Şcoala Gimnazială „Constantin Morariu”, valoarea lucrărilor fiind de 240.000 de euro. Investiţia a constat în lucrări de amenajare a curţii interioare şi exterioare, lucrări de instalaţii sanitare, instalaţii termice, montarea de hidranţi interiori şi exteriori, iar scopul final al lucrărilor a fost autorizarea clădirii din punct de vedere al securităţii la incendii.

La sfârșitul acestei luni, mai exact pe 23 septembrie, se va finaliza licitația pentru construcția unei săli de sport, cu 102 locuri, în tribune. Investiția este realizată prin Compania Națională de Investiții (CNI) și va oferi mai multe opțiuni de petrecere a timpului liber, locuritorilor de toate vârstele.

„În funcție și de liniile de finanțare care se vor deschide, vom accesa și alte proiecte pentru a dezvolta comuna, sau mai bine zis, pentru a oferi oamenilor, normalitate. Ne dorim ca prin PNRR să amenajăm alei pietonale, piste pentru biciclete, cât și spații verzi cu arbori ornamentali”, a încheiat primarul comunei Pătrăuți, Adrian Isepciuc. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here