Ștefan Voloșeniuc (37 de ani) este un bucovinean originar din comuna Cârlibaba. El este un om de afaceri de succes în Marea Britanie și vrea să devină senator de Diaspora, fiind singurul candidat independent din afara țării pentru această funcție.
Ștefan Voloșeniuc, bucovinean din Cârlibaba, în vârstă de 37 de ani, s-a înscris în cursa electorală și candidează pentru funcția de senator de Diaspora, după ce a pus pe picioare un adevărat imperiu, în afara granițelor. Milionar în lire sterline, Ștefan Voloșeniuc provine dintr-o familie simplă. Tatăl său a muncit o viață pădurar, iar mama sa, femeie de serviciu la ocolul silvic din Cârlibaba, și-a crescut cu greu cei cinci copii.
Pentru ca cei mici să plece zilnic cu pachețel cu mâncare la școală, părinții rămâneau de multe ori flămânzi, fapt ce l-a determinat pe copilul de atunci, să-și promită că va face tot posibilul ca să-și ajute familia. Așa se face că la 19 ani și-a luat viața în piept și a părăsit casa părintească, luând drumul străinătății, al singurătății și al sacrificiilor.
„Am plecat pentru că am fost cinci frați, mama împrumuta bani ca să ne hrănească, mama a fost femeie de serviciu la ocolul silvic, tata a fost pădurar, care s-a luptat cu sistemul. Făcea sesizări la toate tăierile ilegale, n-a vândut niciodată un arbore, n-a vrut să facă business din serviciul pe care l-a avut. Și a avut cinci copii, pe care i-a fost foarte greu să-i întrețină. De multe ori ne făcea mama pachețelul să mergem la școală și ei rămâneau fără mâncare. Și de copil am zis: <<Doamne, nu pot să-i văd pe ai mei flămânzi ca să mă țină pe mine în școală, o să mă duc în străinătate să muncesc, o să-mi fac o afacere și o să-i ajut eu pe ei>>”, a povestit Ștefan Voloșeniuc.
După absolvirea Liceului Silvic din Năsăud, acesta a fost declarat admis la Facultatea de Drept dar lipsurile materiale l-au forțat să renunțe și a decis să plece la muncă în străinătate. A plecat prima dată în Portugalia, în anul 2002. Singurii bani pe care îi avea, erau 300 de euro, împrumutați de la bunica.
„Prima dată am plecat în 2002, în Portugalia. Copil naiv, 19 ani, a venit unul din Portugalia, mi-a povestit că acolo totu-i pe calculator, prazu-l pui și pleacă automat, mă și vedeam, eu, copil în cizmulițe de cauciuc, cu cafeaua la calculator, cum pleacă prazul, cum se face totul automatizat. Și am avut un șoc când am ajuns acolo. M-au băgat la muncă manuală, în cizme, pe arătură, strângeam varza tăiată, o puneam în cutii și o duceam la capul rândului, încărcam 17 camionete pe zi, munceam până îmi dădea sângele pe nas. Pentru că eram foarte orgolios, patronul vorbea urât cu muncitorii, striga la ei, îi înjura și ca să nu cumva să mă înjure munceam până cădeam din picioare, seara aproape că nu mai puteam să merg acasă. Apoi am lucrat și în construcții”, a continuat Ștefan Voloșeniuc, candidatul independent pentru funcția de senator din Diaspora.
Alura de rus nu l-a avantajat
Pentru că în Portugalia câștiga puțin, aproximativ 700 – 800 de euro pe lună, Ștefan Voloșeniuc a plecat în 2006, în Franța, dar după doar câteva luni s-a întors în Portugalia, de unde a plecat în Anglia. Băiat harnic și cu frică de Dumnezeu, Ștefan Voloșeniuc a fost dezavantajat de aspectul fizic. Blond și cu ochi albaștri, acesta a fost luat drept un rus periculos, cei cu care împărțea locuința, simțindu-se în pericol în preajma lui.
„Prietenul omului meu de legătură, m-a luat de la aeroport, m-a dus la el acasă. Eu, fiind blond cu ochi albaștri, ziceau că sunt rus. Mai aveau bani prin casă, se certau între ei: <<Băi, l-ai adus pe rusul ăsta, nici nu știi cine e, poate e un hoț, ne ia banii și se duce>>. Mi-era așa de rușine, nici de mâncat nu mai puteam mânca și aveam nevoie să am putere că munca era grea pe șantier. Când vedeam că la fiecare dulap puseseră o scobitoare ca semn să vadă dacă am umblat, mi-era atâta de frică să nu cumva să ating, să cadă scobitoarea și să zică oamenii ăia că am umblat acolo. După ce ne-am împrietenit, după vreun an, unul dintre ei mi-a spus: <<Domne, știi, noi aveam strânși bani în casă vreo 30.000 de lire, puteai să-i iei să pleci cu ei>>. Și i-am zis: <<Doamne ferește, cum să fac așa ceva?! Nu sunt genul>>. Și ne-am împrietenit și mi-a fost și naș la cununie”, își amintește cu emoție Ștefan Voloșeniuc, candidat independent pentru funcția de Senator de Diaspora pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie.
A ajuns la o avere de 30 de milioane de lire sterline
Din ianuarie 2007, Ștefan Voloșeniuc locuiește în Marea Britanie, iar de la cei 300 de euro cu care a plecat în lumea largă, a ajuns la o avere estimată la 30 de milioane de lire sterline. În spatele imperiului financiar, stă multă, multă muncă.

„Majoritatea patronilor se poartă foarte urât cu muncitorii în construcții, știu, i-am văzut, am simțit pe pielea mea. Și am vrut eu să fiu altfel. Mi-am făcut acte să muncesc ca <<self employed>>, persoană fizică autorizată. Zideam cămine pentru semafoarele electrice din Londra. Lucrând foarte ordonat, foarte curat, lăsam mereu curat trotuarul în jur seara când terminam ziua de lucru, calitativ era, de asemenea, totul OK, un inginer, englez, inspector la recepția lucrărilor, mi-a zis <<Măi Ștefan, eu te văd pe tine foarte muncitor, foarte serios, foarte ordonat, foarte cuminte, nu vrei să începi pe cont propriu?>>, <<Păi cum aș putea să încep pe cont propriu?>>. Și m-a învățat el ce să fac, eu nu știam nici cum se scrie o factură, eu am fost primul meu angajat și apoi am mai luat un băiat din Bistrița, unul din Craiova și unul din Cluj. Ăștia patru am fost la început. Primul contract a fost în jurul stadionului Wembley, am muncit foarte greu că n-aveam mașină, utilaje, mergeam cu roaba cu materiale, parcă făceam naveta, nu ne lăsau în autobuz cu roaba, mergeam pe jos kilometri întregi, a fost greu la început. Dar îmi aduc aminte primul cec încasat. Ca angajat luam în jur de 350 de lire pe săptămână, iar primul cec ca <<self employed>>, pe cont propriu adică, a fost de 2.800 de lire. Am rămas fără respirație, a trebuit să mă așez pe o băncuță. Și am crescut, am evoluat, am adus mai mulți oameni și am făcut firma <<SF Stefan Civil Engineering and Utility Contractors LTD>>. Și acum avem clienți cu care lucrăm din 2009”, a continuat Ștefan Voloșeniuc, vocea independentă a Diasporei.
După ce lucrurile au început să se așeze din punct de vedere financiar, Ștefan s-a întors acasă, la Cârlibaba și s-a căsătorit cu aleasa sufletului său, Georgeta Simona, o bucovineancă strașnică. Cei doi au împreună trei copii, o fetiță și doi băieți.
A salvat de la desființare echipa de fotbal FC România
Un proiect de suflet al lui Ștefan Voloșeniuc este echipa de fotbal FC România, o echipă care joacă în orășelul Cheshunt, la aproximativ 30 de kilometri nord – est de Londra.
„Mulți m-au întrebat de FC Romania, de ce m-am implicat la FC Romania? Când am auzit de FC Romania și l-am cunoscut pe Ionuț Vintilă, sufletul echipei, fondatorul și antrenorul echipei, când am auzit ce a făcut Ionuț Vintilă fără bani, am zis: <<Stai un pic, dacă Ionuț va avea bani, putem să facem lucruri frumoase îmi doresc să aducem jucători din România, să avem români, chiar dacă nu putem avea numai români pentru că federația engleză de fotbal nu permite așa ceva, doar până pe la 80 la sută. Vreau să facem o Academie, o bază sportivă, unde să avem teren pentru fotbal, sală de forță, sală de evenimente, un post TV. Construiesc un proiect ca să pot să intervin și la guvernul britanic. Este un proiect care, zic eu, în trei, patru ani va ridica imaginea românilor. Anul ăsta au fost condițiile de așa natură încât n-au putut să se pregătească, au pierdut primele meciuri, în Cupă și în campionat, n-au atacanți, faze clare de gol au avut trei, patru pe meci, n-au reușit să înscrie, dar important este că echipa trăiește”, a mai menționat Ștefan Voloșeniuc.
Acesta a anunțat că intenționează să aducă jucători din România, cu contracte de fotbaliști profesionști.
„Nu mai vreau să muncească ziua și să se antreneze de două, trei ori pe săptămână seara. Planul meu este să le pun la dispoziție 10 case în care să poată locui 20 de jucători, le dau cazare, condiții de antrenament, hrană pregătită de un nutriționist, adică să fie profesioniști. Deja trei case sunt aproape gata. Echipa asta a plecat de jos și nimeni nu le-ar fi dat vreo șansă. Dacă noi ajungem în trei ani să jucăm meciuri cu echipe din Premier League, va fi o realizare extraordinară, un mare succes, o împlinire totală”, a completat Ștefan Voloșeniuc.
S-a implicat în politică tot de dragul semenilor săi
Om cu viziune și proiecte reale în ceea ce privește ajutorul concret al românilor din afara granițelor țării, omul de afaceri Ștefan Voloșeniuc este ca o gură de oxigen pentru alegătorii din Diaspora.
După ce a confirmat pe plan profesional, că prin muncă și seriozitate se pot cunoaște cele mai înalte satisfacții, Ștefan Voloșeniuc vrea să se dedice binelui comunității și din acest motiv a ales să pornească în cursa electorală, sprijinit doar de conaționalii noștri, plecați peste hotare, și nu de vreun partid politic.
Voloșeniuc cunoaște gustul amar al străinătății și știe problemele cu care se confruntă românii care trăiesc și muncesc în Diaspora, iar după data de 6 decembrie, mai exact după alegerile parlamentare, vrea să le dea românilor ceea ce mulți au pierdut, și anume, încrederea că împreună, uniți, pot schimba mentalități, pot schimba destine, pot schimba modul în care se face politică.
„La alegerile parlamentare din acest an, sunt singurul, absolut singurul candidat INDEPENDENT, din toată România și Diaspora, pentru funcția de senator. Un lucru care mărturisesc că mă surprinde. Suntem atât de dezamăgiți de ceea ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, atât de dezgustați de clasa politică și atât de critici la adresa celor care au curajul să intre în luptă, încât m-aș fi așteptat să fim mai mulți candidați independenți. Mai mulți români care să aibă curajul să candideze pe cont propriu, fără mașinării de partide în spate. Orice s-ar întâmpla și indiferent de rezultat, vă asigur că eu voi lupta până la capăt pentru români si România. Pentru o Diasporă Unită, Puternică și Respectată! Istoria se scrie de oameni și de faptele lor. Vă aștept alături de mine. Împreună suntem mai puternici!”, este mesajul lui Ștefan Voloșeniuc, candidat independent pentru funcția de senator de Diaspora.
Aproximativ 7,5 milioane de români locuiesc în afara granițelor țării – o comunitate însemnată –, care are nevoie de sprijin și informare pertinentă, de reprezentare dar și de asistență. Ștefan Voloșeniuc își propune să vină în sprijinul românilor de pretutindeni printr-o informare corectă și de actualitate, prin crearea și implementarea unei platforme/aplicații performante, care să ofere românilor din diaspora informații de interes, prin consiliere și asistență în situații de urgență, printr-o legătură rapidă între cetățeni și echipa biroului senatorial, prin reprezentarea problemelor de interes către instituțiile de resort.
„Primele generații de români care au pornit pe drumul străinătății după revoluție sunt acum la vârsta la care sunt îndreptățiți să primească răsplata muncii corecte și a taxelor plătite în alte state. O prioritate a mea este colaborarea cu Guvernul României, instituțiile abilitate și autoritățile din alte state, pentru clarificarea situației pensiilor și a oricăror altor categorii de beneficii la care au dreptul cetățenii români care locuiesc sau au locuit în diaspora. Am și eu dorința de a mă reîntoarce acasă, într-o Românie corectă și primitoare a fiilor pribegi prin lume. Astfel, voi sprijini programele de reintegrare a românilor care doresc să se întoarcă în țară și îmi voi pune cunoștințele și viziunea mea de antreprenor în slujba definirii unor programe sustenabile de revigorare a mediului de afaceri din România, pentru a crea pe termen lung locuri de muncă pentru românii din diaspora. Anii petrecuți în străinătate mi-au arătat și dimensiunea mai puțin plăcută a traiului de afară: situațiile extreme, de urgență. Consider că este absolut necesară crearea unui fond de urgență prin care să venim în sprijinul acestor cazuri (repatrieri, accidente, etc). Fiecare dintre noi este un ambasador al României. Este datoria fiecăruia dintre noi să promovăm țara în care am crescut și să încercăm să ne aducem aportul la dezvoltarea ei. Sunt antreprenor și expertiza mea doresc să o pun în sprijinul unor proiecte sustenabile de promovare a României și a oportunităților pe care le oferă. Copiii noștri se nasc acum mai mult în afara patriei, decât în România. Studiile recente arată o creștere demografică cutremurătoare a comunității românești din afara granițelor, o nouă generație care are nevoie de definirea identității și de la care sperăm că va continua afirmarea ca români. Mă voi ocupa îndeaproape de tot ce înseamnă: păstrarea și transmiterea limbii române, a identității culturale și a apartenenței la națiunea română”, a încheiat Ștefan Voloșeniuc, candidat independent pentru funcția de Senator al românilor din Diaspora.
Parlamentarul britanic Bob Blackman îl susține pe Ștefan Voloșeniuc
Acesta este susținut deopotrivă de români și de britanici. Unul dintre susținătorii acestuia, care crede în viziunea și în ideiile lui Ștefan Voloșeniuc, este parlamentarul britanic Bob Blackman, reprezentant al circumscripției Harrow East, recomandându-le românilor în general și lui Ștefan Voloșeniuc în special, să-și facă vocea auzită, să fie un lider de care românii din Diaspora au o atât de mare nevoie.

„Mă bucur mult să îl am alături pe Bob Blackman, un prestigios membru al Parlamentului Britanic, ce reprezinta circumscripția Harrow East, din Londra. Pe lângă experiența politică de peste două decenii, Bob Blackman este o voce cu greutate a Partidului Conservator, dar și un prieten, un admirator al României, pe care a vizitat-o de nenumărate ori. Am avut plăcerea să-i prezint o serie de afaceri românești din zona de nord a Londrei, iar mesajul pe care ni l-a transmis în finalul întâlnirii a fost: să ne organizăm mai bine, să ne reprezentăm mai bine, să fim deschiși dialogului și colaborării. Este același mesaj pe care l-am primit de multe ori în ultimii ani, sub diferite forme. Noi alegem cum vrem să fim, drumul pe care mergem mai departe. Ca o comunitate fără voce, dezbinată și izolată, sau o comunitate unită, bine reprezentată, un partener de dialog cu autoritățile și oficialii, nu doar din Anglia, ci din orice țară în care trăim. Suntem milioane de români în Diaspora, prea puțin conștienți, din păcate, de forța pe care o avem”, a încheiat Ștefan Voloșeniuc, candidat independent pentru Senatul României din partea Diasporei.
[…] border of Romania and Ukraine. He was born Stefan Volosenius in Cârlibaba in the Romanian part. A November 2020 Romanian website profile describes him as one of the five children of a forester and a maid, who knew considerable hardship […]