Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava continuă seria activităților de informare pentru prevenirea infracțiunilor specifice sărbătorilor Pascale, în cadrul Campaniei „Sărbători în siguranță”. Activitățile sunt continuate și în perspectiva minivacanței de 1 Mai.
Tradițional, în această perioadă se înregistrează o creștere a numărului de persoane în spațiile publice, în piețe și centre comerciale, în lăcașuri de cult și zone turistice, ceea ce poate crește vulnerabilitatea la diverse forme de criminalitate. În acest sens, polițiștii de prevenire reamintesc tuturor sucevenilor măsurile pentru siguranța personală, a bunurilor și a locuinței, dar și a măsurilor de prevenire a accidentelor rutiere.
În activitățile derulate în perioada premergătoare Sfintelor Sărbători Pascale peste 1.000 de persoane au fost informate de către polițiștii de prevenire cu privire la situațiile ce pot genera riscuri specifice și modalități de prevenire a acestora. Activitățile au fost derulate în parteneriat cu asociațiile de proprietari de pe raza municipiului Suceava.
În zilele ce urmează, polițiștii suceveni vor fi la datorie, pentru ca întreaga comunitate să se bucure în siguranță de Sărbătorile Pascale. Pentru ca liniștea acestor zile să nu fie tulburată, este important ca fiecare dintre noi să manifeste atenție și responsabilitate – atât în raport cu bunurile și acțiunile sale, cât și față de propria persoană.
Este perioada cumpărăturilor și a pregătirilor de sărbători…
• Furturile din buzunare și din genți se comit, în special, în locurile aglomerate sau în mijloacele de transport în comun. Dacă sunteți împins în astfel de locuri, verificați imediat buzunarul cu bani sau geanta.
• Nu vă lăsați amăgiți de vânzătorii de „chilipiruri”. De multe ori, produsele sunt contrafăcute sau provin din săvârșirea unor infracțiuni.
• Nu purtați portofelul în buzunarele exterioare ale hainelor, în sacoșă sau la vedere. Când achitați cumpărăturile, nu scoateți toată suma de bani, ci doar strictul necesar.
Dacă optați pentru cumpărături online, pentru siguranța tranzacțiilor:
• Evitați accesarea link-urilor din surse necunoscute și asigurați-vă că vă aflați pe un site oficial, înainte de a efectua orice tranzacție sau plată online.
• Fiți foarte atenți la denumirea site-ului; aceasta trebuie să corespundă perfect (de exemplu, pe un site fals, o literă poate fi dublată sau litera „o” poate fi înlocuită cu cifra „0” – diferența poate fi greu de observat la o privire rapidă).
• Nu trimiteți niciodată numărul cardului, codul CVV (de trei cifre de pe spatele cardului), codul PIN sau alte informații despre card prin e-mail, SMS sau aplicații de mesagerie.
• Pentru a primi bani în cont, este suficient să furnizați codul IBAN (combinația de 24 de caractere – litere și cifre – care identifică un cont), nu datele cardului.
Pentru mai multe informații și recomandări privind siguranța tranzacțiilor efectuate pe Internet, puteți accesa site-ul: www.sigurantaonline.ro
Protejați-vă locuința:
• În cazul în care plecați de acasă, încuiați ușile și asigurați ferestrele.
• Nu vă anunțați plecarea de acasă prin postări pe rețelele de socializare. Pregătirile pentru deplasare trebuie să fie făcute cât mai discret.
• Nu permiteți accesul în locuință persoanelor necunoscute, chiar dacă motivele invocate par credibile („vă oferă de pomană”, „colectează sume de bani în scopuri umanitare”, „vă oferă un ajutor de la Primărie, dar trebuie să le dați rest” etc.).
Fiți prevăzători atunci când petreceți timp în aer liber:
• Supravegheați cu atenție copiii, în special în zonele aglomerate. Discutați cu cei mici despre cum ar trebui să acționeze dacă se rătăcesc, folosind scenarii relevante (locuri publice, zone de cumpărături etc.).
• Dacă vremea este favorabilă și ieșiți în natură, păstrați mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, locul în care ați lăsat obiectele personale.
• Nu lăsați bani sau obiecte de valoare la vedere, în autoturism.
Nu uitați: Conform statisticilor, cele mai multe acte de violență au loc pe fondul consumului excesiv de alcool. De la o simplă ceartă se poate ajunge la infracțiuni grave, așa că evitați implicarea în dispute cu persoane aflate sub influența alcoolului.
În cazul în care sunteți martor sau victimă a unei infracțiuni, vă rugăm să apelați de urgență 112 sau sa contactați cea mai aporpiată unitate de poliție.
Poliția suceveană urează tuturor cetățenilor sărbători pascale cu liniște, lumină și siguranță!

