Foto Economica.net
Ritmic Suceava

Orașul Făget din județul Timiș este prima localitate din cel mai vestic județ al țării – și a treia din România – care intră în carantină din cauza numărului crescut de infectări cu COVID-19. Alături de Făget, autoritățile au mai introdus carantina în trei sate aparținătoare. În zonă sunt 47 de bolnavi infectați cu SARS-CoV2.

Autoritățile din județul Timiș au cerut, duminică, introducerea în carantină a orașului Făget și a trei sate aparținătoare, Bichigi, Temerești și Colonia Mică, pentru o perioadă de 14 zile, după ce numărul cazurilor de infectări cu coronavirus a ajuns la 47.

Decizia a fost aprobată tot duminică, printr-un ordin semnat de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, astfel că zona amintită intră în carantină din 26 iulie, de la ora 19.

Conform legii, în localitățile introduse în carantină sunt permise intrarea și ieșirea doar în condiții speciale:

*pentru transport de marfă;

*pentru persoanele care nu locuiesc acolo, dar desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor;

*pentru persoanele care susțin examene de admitere la facultate;

*pentru persoanele care fac naveta, în baza unei adeverințe semnate de angajator, legitimație de serviciu sau oricare alt document care să ateste activitatea profesională.

Mai pot intra în localitățile introduse în carantină – și ieși din ele – persoanele care lucrează în agricultură sau comercializează produse agroalimentare sau cele care se deplasează din alte motive justificate, cum ar fi îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie. De asemenea, este permisă deplasarea pentru urgențe medicale sau pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată la distanță. 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a decis că se împuternicește primarul și Consiliul Local al orașului Făget să ia măsuri pentru a asigura funcționarea serviciilor de protecție și asistență socială, funcționarea corespunzătoare a serviciilor de utilități publice, precum și aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susținători sau altă formă de ajutor și care nu se pot deplasa de la locuință/gospodărie.

Conform Hotărârii CJSU, se interzice iintrarea/ieșirea în/din orașul Făget și satele aparținătoare Bichigi, Temerești și Colonia Mică, județ Timiș prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile europene, naționale, județene și comunale. Localnicii pot suna la Telverde pentru orice informații legate de coronavirus, la numărul 0800 800 358.

”Oricine are nevoie de informaţii despre noul virus poate suna la acest număr. Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă”, anunță Prefectura Timiș.

La nivelul județului, timișenii pot apela DSP, la numărul 0770 849 869, precum și Comitetul Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor Timiș – CJCCI Timiș, la numărul 0770 849 705. Se pot cere informații și prin adresa de e-mail covid.timis@gmail.com.

Sursa Libertatea

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here