Ritmic Suceava

În cadrul Spitalului Județean Suceava, echipa secției de Urologie a realizat, cu succes, în premieră pentru județul Suceava, o intervenție chirurgicală de prostatectomie radicală pe cale clasică.

De această intervenție chirurgicală a beneficiat în luna august pacientul P.I., de 67 de ani, din comuna Stroiești, care a fost diagnosticat anterior cu cancer de prostată (stadiul IIB), în urma efectuării unei puncții de prostată și prezentând un nivel seric PSA (antigen specific prostate) crescut. Rezultatele postoperatorii au fost favorabile și pacientul s-a externat cu plagă vindecată la o săptămână, la trei săptămâni prezentând micțiuni fizologice, fără a mai necesita tratamente suplimentare oncologice sau radiologice, beneficiind de un tratament chirurgical curativ .

Prostatectomia radicală este tratamentul  chirurgical curativ al cancerului de prostată, care este o afecțiune des întâlnită la bărbați și este a doua cauză de deces, după cancerul de plămâni. Unul din zece bărbați din Europa este afectat de acest tip de cancer.

Prostatectomia radicală reprezintă extirparea în totalitate a prostatei în bloc cu veziculele seminale, țesutul celulo-grasos periprostatic și ganglionii limfatici urmat de anastomoza vezico-uretrală. Este opțiunea fundamentală pentru pacienții aflați în stadiul curativ în tratarea cancerului de prostată, cu speranță lungă de viață și status biologic bun.

Prostatectomia radicală a devenit procedura cea mai comodă ca urmare a rezultatelor de succes în tratarea cancerului de prostată, incluzând opţiunile de terapie medicală, radioterapie şi chirurgie. Exista mai multe tipuri de prostatectomie radicală: Prostatectomia clasică –  este metoda tradițională și  implică realizarea unei incizii în partea de jos a abdomenului prin care se va scoate glanda prostatică. Prostatectomia laparoscopică – chirurgul face mai multe incizii de mici dimensiuni de-a lungul abdomenului, prin care introduce un tub cu o cameră atașată, precum și instrumentele chirurgicale. Prostatectomia asistată robotic – asemănătoare celei laparoscopice, se vor realiza mici incizii în abdomen, însă intervenția chirurgicală va fi realizată cu ajutorul unui sistem robotizat controlat de medic.

Riscurile prostatectomiei radicale clasice sunt: sângerare, infecții, tromboză venoasă profundă și trombembolism pulmonar, lezarea oraganelor de vecinătate, incontinența urinară prin lezarea sfincterului, disfuncție erectilă.

Majoritatea pacienților pot prezenta incontinență urinară. Mulți dintre ei au un control foarte bun imediat după scoaterea cateterului uretro-vezical în schimb alții vor pierde urina timp de câteva săptămâni. Cei mai mulți vor avea un control urinar bun după 6-12 săptămâni postoperator.

Din echipa medicală au făcut parte  doctorul Alexei Filip, medic primar urolog, doctorul Andrei Ilisei Andrei, medic urolog, și Ioana Bumbu, asistentă de bloc operator, intervenția menționata fiind efectuată sub anestezie generală: doctor Dănuț Bărbunc, medic primar ATI, și asistenta Aura Adochiței.

„Ne bucurăm că prin experiența noastră reușim să oferim bolnavilor cu această afecțiune gravă șansa vindecării totale și rapide. Pacienții beneficiază, datorită dotărilor, confortului și siguranței oferite de Spitalul Județean Suceava, de un act medical complex pentru care, până acum, erau îndrumați spre clinicile universitare, fiind cunoscut faptul ca suportul familiei și prietenilor sunt factori psihologici importanți în evoluția favorabilă și recuperarea postoperatorie rapidă a pacientului”, a declarat doctorul Alexei Filip.

Conducerea Spitalului Județean Suceava împreună cu Consiliul Județean, a făcut și va face tot ce este necesar pentru îmbunătățirea actului medical atât prin susținerea și formarea continuă a personalului medical cât și prin asigurarea celor mai bune condiții de spitalizare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here