More
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava

  Numărul copiilor născuți prematur este în scădere la Spitalul Județean Suceava

  La data de 17 noiembrie 2022 se sărbătorește Ziua Prematurului.

  Prematurul este nou-născutul cu vârsta gestațională mai mică de 37 de săptămâni, cu greutatea mai mică de 2.500 de grame. Cu toate progresele înregistrate în neonatologie și obstetrică, prematuritatea este încă principala cauză de morbiditate și mortalitate neonatală. În ultimele decade a crescut numărul nașterilor premature pe de o parte și ca urmare a progreselor medicale în depistarea semnelor de suferință fetală, care antrenează travaliul prematur indus. Șansa de supraviețuire a unui nou născut prematur este mult mai mare în zilele noastre prin progresele realizate în secțiile de terapie intensivă neonatală.

  În copilărie și în perioada de adult, foștii nou născuți prematuri prezintă risc de a dezvolta: astm, miopie, surditate, hipertensiune arterială, paralizie sau atrofie cerebrală, risc de autism de 5 ori mai mare, risc de infecții virale și bacteriene.

  „Prin celebrarea acestei zile se dorește creșterea conștientizării asupra riscurilor pe care le implică nașterea prematură. Scopul este de educare a mamelor în vederea diminuării anumitor riscuri, care ar putea duce la nașteri premature și determinarea găsirii resurselor financiare pentru dotarea maternităților cu aparatura necesară acestor copii. Complicațiile care apar la copilul prematur sunt principala cauză a mortalității copiilor sub 5 ani. În Maternitatea Suceava în 2022, până acum, s-au născut 221 de prematuri spre deosebire de anul 2021 și 2020 când au fost peste 300. Maternitatea Suceava este Maternitate de grad 3 care îngrijește prematurii cu vârste de gestație de la 24 de săptămâni și greutăți de la 500 de grame și deține aparatura necesară pentru îngrijirea acestor copii”, a declarat doctorul Dana Murariu, șefa secției Neonatologie de la Spitalul Județean Suceava.

  Articole recente

  Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello Euro Fratello

  Related articles