Ritmic Suceava

Familia de standarde ISO 14000 ofera un ghid pentru organizatiile care doresc sa-si gestioneze impactul asupra mediului. In cadrul acestuia se afla standardul ISO 14001, care acopera implementarea unui Sistem de Management de Mediu. Acesta este un standard generic, ceea ce inseamna ca poate fi implementat in organizatii de orice dimensiune si in orice industrie. De la o fabrica mare care spera sa-si reduca deseurile pana la un birou mic care cauta sa reduca consumul de gaz si electricitate, standardul este potrivit pentru toti. 

Cadrul ISO 14001 este conceput pentru a masura si imbunatati modul in care organizatiile utilizeaza si elimina resursele naturale. Standardul isi propune sa va ajute sa reduceti impactul asupra mediului, indrumandu-va sa luati in considerare toate aspectele afacerii voastre, cum ar fi: depozitare, distributie si productie. Printr-o utilizare mai eficienta a resurselor si o reducere a deseurilor, standardul ajuta organizatiile sa isi imbunatateasca performanta de mediu.

ISO 14001 este un standard international. O certificare acreditata la acest standard demonstreaza o atitudine angajata fata de managementul mediului fata de partile interesate. Mai mult, atunci cand o organizatie a implementat corect un sistem de management de mediu, aceasta asigura conformitatea cu mediul, imbunatateste performanta de mediu si ofera o abordare sistematica si strategica a problemelor de mediu.

Exista multe avantaje ale implementarii ISO 14001:

1. Asigurarea angajamentului managementului

ISO 14001 cere managementului de top sa se angajeze si sa conduca implementarea si mentinerea celor mai bune practici de mediu. Implicarea echipei de conducere va creste implicarea angajatilor. Atunci cand toata lumea din organizatie lucreaza pentru acelasi scop, probabilitatile de a-l atinge cresc. 

2. Consolidarea relatiilor cu partile interesate 

O certificare ISO 14001 poate imbunatati reputatia unei organizatii si poate imbunatati relatiile cu partile interesate. Daca o parte interesata solicita certificarea ISO 14001, este evident ca relatia se va imbunatati odata cu certificarea. Cu toate acestea, chiar daca partile interesate nu necesita certificarea ISO 14001, detinerea certificarii poate creste increderea partilor interesate.

 3. Imbunatatiti dezvoltarea afacerilor 

Daca o organizatie cauta noi clienti, este posibil ca o organizatie sa intalneasca un client care solicita ca furnizorii sai sa fie certificati ISO 14001. Astfel, certificarea poate oferi organizatiilor un avantaj competitiv. 

4. Identificati riscurile si oportunitatile 

Fiecare organizatie este diferita, ISO 14001 permite organizatiilor sa identifice problemele de mediu care li se aplica. Acesta ghideaza organizatiile in managementul, monitorizarea si controlul acestor probleme si identificarea riscurilor si oportunitatilor care ar putea fie sa sporeasca, fie sa impiedice atingerea obiectivelor lor de mediu.

5. Imbunatatirea procesului de garantii 

Procesul de audit al certificarii poate fi, de asemenea, benefic pentru o organizatie. Un audit al organismului de certificare asigura ca sistemul de management a fost implementat si mentinut corect si, de asemenea, identifica oportunitatile de imbunatatire si riscurile potentiale pe care organizatia le-ar fi putut rata. 

6. Conformarea legala

Fiind certificate ISO 14001, organizatiile pot respecta reglementarile legale. Respectarea reglementarilor legale ar insemna evitarea amenzilor uriase si a presei negative din partea guvernului si, respectiv, a publicului. Acest lucru este esential pentru reducerea costurilor si mentinerea/imbunatatirea imaginii de marca a organizatiei. 

7. Reduceti risipa de resurse si incidentele de mediu

Standardul ISO 14001 isi propune sa ajute organizatiile sa isi reduca productia de deseuri si potentialele incidente de mediu prin identificarea, controlul, imbunatatirea si eliminarea proceselor organizationale ineficiente cu riscuri ridicate de mediu si productie de deseuri. 

Un exemplu al modului in care ISO 14001 va poate ajuta compania este cultivarea unui program intern robust de formare a angajatilor. Angajatii sunt invatati tehnicile corecte de operare a utilajelor. Functionarea corecta a utilajelor va avea ca rezultat o eficienta sporita a resurselor, o risipa redusa si sanse mai mici de poluare a mediului, reducand astfel costurile totale de operare.

8. Cresterea increderii in consumatori si alte lucruri interesante

Potrivit unui sondaj Statista, mai multi consumatori „devin ecologici” in ultimii ani, ceea ce inseamna ca acum consumatorii analizeaza mai mult sursele de produse si amprenta de carbon.

Pentru o organizatie, certificarea ISO 14001 va oferi consumatorilor asigurarea ca produsele lor sunt ecologice si durabile. Acest lucru ar creste receptivitatea si intentia de cumparare a consumatorilor, beneficiind astfel indirect intreprinderile prin volum mai mare de vanzari si imbunatatirea imaginii marcii.

9. Proces mai usor la implementarea modificarilor si imbunatatirea proceselor

Certificarea ISO 14001 ajuta organizatiile prin furnizarea de sisteme de management de mediu organizate, sistematice si robuste, care faciliteaza colectarea datelor vitale ale companiei care sunt necesare pentru analiza.

Prin colectarea de date de calitate, companiile pot face analize si decizii mai bune in ceea ce priveste implementarea schimbarilor si imbunatatirea proceselor curente.

Imbunatatiti avantajul competitiv si avantajul financiar

Beneficiile enumerate mai sus vor asigura in mod colectiv ca o organizatie poate obtine un avantaj competitiv si financiar in comparatie cu un concurent care nu este certificat ISO 14001.

Procesul de certificare implica de obicei proiectarea si implementarea unui sistem de management de mediu (EMS) care urmeaza cele mai bune practici ale ISO. Acesta trebuie sa abordeze probleme legate de aspectele de mediu ale unei afaceri. Un auditor trebuie sa efectueze un audit complet de la un organism de certificare pentru a-si evalua performanta si eficacitatea de mediu.

Durata estimata pentru obtinerea certificarii poate fi de la sase luni la un an, in functie de dimensiunea si complexitatea organizatiei voastre. Pentru a trece auditul, auditorul trebuie sa verifice si sa verifice o cantitate mare de documentatie. Astfel, se recomanda cu tarie detinerea unei baze de date centralizate care colecteaza si inregistreaza toata documentatia .

Organizatia poate implementa ISO 14001 fara a solicita certificare, cu toate acestea, in multe cazuri, certificarea este cea care va oferi incredere partilor interesate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here