Ritmic Suceava

Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu a anunțat suplimentarea alocării bugetare pentru proiecte de lungmetraj documentar cu o sumă între 1 şi 2 milioane de lei, ca urmare a succesului obținut de fimul „Colectiv”.

„Documentarele sunt mărturii ale societății noastre şi au menirea de a transcende vremurile. În contextul social actual, sprijinirea creatorilor de filme documentar este o necesitate, astfel ca viitoarele generaţii să nu uite şi să aibă o perspectivă asupra realităţilor noastre. Dubla nominalizare la Premiile Oscar a filmului <<Colectiv>> ne arată că valoarea producțiilor românești este universală.

În același timp, nominalizarea co – producției internaționale <<Quo Vadis, Aida>>, la cel mai bun film străin, o co – producție în care România a participat prin sprijinul acordat de CNC, ne arată că producătorii români încep să aibă un cuvânt de spus în cinematografia mondială, iar relațiile pe care aceștia le construiesc nu pot decât să aibă un rol benefic pentru cultura românească.

Ministerul Culturii trebuie să fie în continuare alături de creatori, nu doar prin vorbe, ci şi prin măsuri care să servească întregului sector. Astfel, am în vedere susținerea suplimentării alocării bugetare pentru proiecte de lungmetraj documentar cu o sumă între 1 şi 2 milioane de lei, care să reflecte importanța acestui gen cinematografic.

Voi face această propunere Centrului Naţional al Cinematografiei, dar şi Studioului VIDEO ART, o instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii, urmând să analizăm cea mai eficientă modalitate prin care filmele documentare și creatorii să primească sprijinul necesar”, a declarat ministrul Bogdan Gheorghiu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here