Ritmic Suceava

Valentin Donu, fost Jaronska, de 46 de ani, din municipiul Suceava, își așteaptă condamnarea într-un dosar în care a fost trimis în judecată pentru că l-a agresat pe fostul fotbalist Radu Sava.

La data de 24 decembrie 2018, la sediul Poliției Municipiului Suceava s-au prezentat Radu Sava și Valentin Donu s-au reclamat, reciproc, că au fost victimele unei agresiuni.

Fostul fotbalist de la Rapid Suceava a arătat că, la data de 24 decembrie 2018, a fost urmărit, în trafic, de Valentin Donu, pe raza municipiului Suceava, după care acesta a oprit autoturismul în dreptul său, a dat jos geamul și l-a lovit, în față, cu o sticlă cu apă, scuipat și l-a amenințat cu acte de violență, fiind despărțiți de un prieten de-al său, solicitând a se efectua cercetări, în acest caz, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau amenințare.

La rândul său, Valentin Donu a arătat că a fost lovit în zona feței și a gâtului de Radu Sava, fără motiv, în mașina personală.

Acesta din urmă a precizat că îl cunoaște pe interlopul Valentin Donu de aproximativ 3-4 ani, perioadă în care au lucrat, împreună, în Germania. La finalul anului 2017, pe fondul unor neînțelegeri, au încetat colaborarea, între ei existând o stare conflictuală.

La data de 24 decembrie 2018, pe la ora 11.30, Radu Sava se deplasa cu mașina pe raza municipiului Suceava, urmând a se întâlni cu un prieten la un bar situat din cartierul Zamca.

La un moment dat, din sens contrar a observat un autoturism de culoare albă, care a efectuat o manevră bruscă de virare spre stânga. Inițial a crezut că a dorit să evite o groapă dar în momentul în care s-au intersectat, a observat că mașina era condusă de Valentin Donu.

Radu Sava și-a continuat deplasarea, întrucât nu și-a dat seama dacă a fost o simplă coincidență sau acesta a vrut să îl intimideze și, în momentul în care s-a uitat în oglinda retrovizoare, a văzut că mașina condusă de Donu a întors brusc și a început să îl urmărească.

Cunoscând faptul că acesta are o atitudine violentă, s-a speriat și l-a sunat pe prietenul său cu care urma să se întâlnească, rugându-l să-l aștepte în fața barului, deoarece îi era frică.

Ajuns în fața barului, Radu Sava a parcat mașina, Valentin Donu a parcat și el exact în spatele lui, motiv pentru care s-a deplasat la portiera șoferului și l-a întrebat pe acesta de ce îl urmărește.

Valentin Donu a început să îi adreseze cuvinte jignitoare și l-a amenințat, după care i-a aruncat, în față cu o sticlă de apă, lovindu-l în nas, și l-a prins de tricou, cu mâna stângă, iar cu dreapta l-a lovit în zona feței, fără însă a-i lăsa urme vizibile.

În acel moment a intervenit un martor, care l-a tras și l-a ajutat să se elibereze pe Radu Sava, timp în care, deoarece drumul era blocat iar mașinile aflate în spate claxonau, Valentin Donu și-a mutat mașina aproximativ 10 metri și a continuat să îi adreseze cuvinte și expresii jignitoare, respectiv să îl amenințe, după care a plecat.

Întrucât în urma loviturii primite îi sângera nasul, fostul fotbalist a revenit la mașină și ajutat de prietenul său a încercat să își tamponeze nasul, după care s-a deplasat la poliție unde a depus o plângere penală.

Fiind audiat, Valentin Donu a confirmat faptul că îl cunoaște pe Radu Sava și că au mai multe neînțelegeri de la niște sume de bani.

Acesta a precizat că, la data de 24 decembrie 2018, în timp ce se deplasa pe o stradă din municipiul Suceava, la volanul autoturismului său, a încetinit, respectiv a oprit din cauza unor gropi și, întrucât avea geamul deschis, a fost surprins de Radu Sava care s-a apropiat de el și fără a-i spune ceva l-a prins de tricou și l-a lovit de 6-7 ori cu pumnul în zona feței, tricoul rupându-se.

Profitând de faptul că Radu Sava se dezechilibrase, a reușit să pună mașina în mișcare și să se deplaseze la sediul Poliției, unde a depus plângere. El a negat faptul că l-ar fi lovit pe Sava.

„Analizând probatoriul administrat se constată că, deși agresiunea a cărei victimă a fost Radu Ionuț Sava nu s-a soldat cu zile de îngrijiri medicale, aceasta prezintă o gravitate deosebită prin prisma mai multor factori.Astfel, fapta trebuie apreciată, în primul rând, prin prisma faptului că agresorul este recidivist, fiind condamnat la 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pentru o perioadă de 5 ani, prin Sentința penală nr. 138/02.07.2018 a Tribunalului Suceava, definitivă prin Decizia Penală nr. 1154/20.11.2017 a Curții de Apel Suceava, pentru infracțiuni de constituire grup infracțional organizat și trafic de minori sub 15 ani, săvârșit prin constrângere, deci fapte cu un pericol social deosebit. Cu toate că a fost condamnat definitiv, inculpatul a continuat să dea dovadă de un comportament agresiv, șicanând în trafic și urmărind persoana vătămată, în contextul în care fapta s-a săvârșit în preajma sărbătorilor de iarnă. Mai mult, așa cum rezultă din declarația martorului D., autoturismul condus de Valentin Donu a blocat, pe de-o parte, mașina victimei, iar pe de altă parte traficul de pe strada … din Municipiul Suceava, agresiunea încheindu-se în momentul în care ceilalți participanți, blocați în trafic, au început să claxoneze. Mai mult, starea de spirit a persoanei vătămate trebuie apreciată atât prin prisma antecedentelor penale ale inculpatului dar și a faptului că Radu Ionuț Sava îl cunoștea de mai mult timp și știa că este o fire foarte agresivă. În acest context considerăm că hotărârea de condamnare cu suspendarea executării pedepsei nu a avut caracterul educativ prevăzut de lege iar clemența instanței de judecată nu a fost corect înțeleasă de inculpat, drept pentru care o altă soluție în prezentul dosar decât trimiterea în judecată nu este oportună”, au arătat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Valentin Donu a fost condamnat cu suspendare în dosarul minorilor racolați și obligați să comită furturi și tâlhării în Germania și Austria

În toamna anului 2017, Curtea de Apel Suceava a dat decizia finală în dosarul în care au fost judecați cinci indivizi, cunoscuți ca și interlopi pe raza județului Suceava, cercetați pentru țepe și trafic de persoane. Astfel, Adrian Thiel, fost Serșeniuc, de 51 de ani, din Suceava, a primit cinci ani de închisoare față de 10 la instanța anterioară, pentru sprijinire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori și trafic de persoane. Neculai Strujan, zis „Nițulai”, de 55 de ani, și Sever Sutu, fost Leonte, de 52 de ani, au fost condamnați la câte cinci ani și șase luni de închisoare, iar Cristian Mihail Robu, fost Hoidrag, zis „Porcu”, de 48 de ani, s-a ales cu șase ani de detenție. Toți trei sunt din Suceava și au fost condamnați pentru comiterea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori, trafic de persoane, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și înșelăciune. Pedepsele lor au fost micșorate considerabil, după ce Tribunalul Suceava i-a condamnat pe fiecare la câte 10 ani de închisoare. Valentin Donu, fost Jaronka, de 46 de ani, din Suceava, a scăpat de gratii, fiind condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, după ce în primă instanță s-a ales cu șase ani de închisoare pentru aderare și sprijinire a unui grup infracțional organizat și trafic de minori.

La sfârșitul anului 2011, 17 persoane au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT într-un dosar de trafic de persoane, vechi de șapte ani, cu un traseu sinuos, în care principalii autori erau Sever Șutu, Adrian Thiel, fost Șerșeniuc, Dumitru Bîrtoiu, cunoscut ca Dan Popovici, Daniel Bidalah, Cristian Mihail Robu, Mihai Ilie Băbuță, Neculai Strujan, Valentin Donu, Cristian Valentin Dancu, Dumitru Marius Ciubotariu, Nicolae Mugurel Pastor, Florina Petru Pîrvu, Stefăniță Bujorean, Viorel Bordei, Marian Ciprian Pentelescu, Marian Herghelegiu, Cornel Daniel Dobroghii.

Conform rechizitoriului, aceștia au fost dați pe mâna instanței de judecată pentru săvârșirea mai multor infracțiuni – de la constituire de grup infracțional organizat la trafic de persoane, trafic de minori și înșelăciune.

În luna mai a anului 2004, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate și Antidrog din cadrul IPJ Suceava s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în perioada 2003 – 2004, Cristian Mihail Robu, fost Hoidrag, zis „Porcu” împreună cu Sever Șutu, Neculai Strujan și Mihai Ilie Băbuță au inițiat și constituit o grupare infracțională organizată, în scopul comiterii de infracțiuni de trafic de minori, în vederea obținerii de beneficii din exploatarea acestora, sprijiniți fiind în activitățile infracționale de Adrian Thiel, fost Serșeniuc, Valentin Donu, fost Jaronska, Cristian Constantin Dancu, toți din municipiul Suceava, racolând și asigurând transportul până în Germania și Austria, unde cazau mai mulți tineri, o parte dintre ei fiind minori, în vederea exploatării prin obligarea la săvârșirea de infracțiuni (furturi și tâlhării), traficanții însușindu-și ulterior toate bunurile și valorile astfel obținute. Pe de altă parte, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a fost înregistrat în luna iunie a anului 2005 un dosar penal cu privire la faptul că Cristian Mihail Robu, Dumitru Bîrtoiu, Mihai Ilie Băbuță, Ștefăniță Bujorean, Dumitru Marius Ciobotaru, Viorel Bordei, Florian Petru Pîrvu, Marian Herghelegiu, Daniel Bidalah, Sever Șutu, Nicolae Mugurel Pastor, Marius Cătălin Rusu, Marian Ciprian Pentelescu și alții s-au constituit într-o asociere cu scopul de a comite infracțiuni de înșelăciune.

Aceștia, la diferite intervale de timp, au săvârșit mai multe acte materiale de înșelăciune, inducând în eroare mai mulți transportatori de persoane în regim internațional, respectiv 11 părți vătămate prin aceea că, după ce le cereau acestora să îi transporte în străinătate, spre diverse destinații – Germania, Austria sau Italia -, le solicitau cu titlu de împrumut diferite sume de bani în valută, sub pretextul necesității prezentării acestora la vamă ori la un eventual control al Poliției de Frontieră, sume de bani pe care nu le mai restituiau.

Ulterior, au apărut indicii cu privire la săvârșirea de noi fapte penale, polițiștii de la BCCOA sesizându-se din oficiu pentru efectuarea de cercetări față de Adrian Thiel, fost Șerșeniuc, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „trafic de persoane” și „trafic de minori”, cu privire la faptul că, în cursul lunii septembrie 2004, acesta, rezident la acea dată în Viena – Austria, a racolat doi minori și alți doi tineri majori din Suceava pe care i-a transportat personal sau pe cheltuiala sa în Austria, i-a găzduit în locuința sa și i-a exploatat prin obligarea sau determinarea la comiterea de furturi din magazine, în folosul său.