More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    FOTO Ziua Națională a Poloniei a fost sărbătorită cu mare fast la Solonețu Nou: „Astăzi trebuie să prețuim patriile, să fim fericiți că acești copii minunați sunt în pace lângă noi”

    Întreaga comunitate poloneză din județul nostru, căreia i s-au alăturat oaspeți de seamă din țară și străinătate, a marcat, ziua de 11 noiembrie, Ziua Națională a Poloniei, printr-o serie de evenimente pline de încărcătură istorică și religioasă.

    Ziua a început cu o slujbă religioasă la Biserica romano-catolică „Coborârea Duhului Sfânt” din Solonețu Nou, oficiată de către capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, maiorul Sebastian Semrau. Alături de acesta, la liturghia religioasă au luat parte și decanul de Bucovina, preot Alois Farțadi, preot doctor Stanislav Cucharec, capelanul polonezilor din dieceza de Iași și paroh în Solonețu Nou, împreună cu preoții diecezei de Iași. Atmosfera din biserică i-a impresionat pe toți cei prezenți care s-au rugat, într-o singură voce, pentru pace. Copiii, îmbrăcați în costume tradiționale poloneze au colorat atmosfera.

    Festivitățile menite să marcheze Ziua Națională a Independenței, au continuat la Casa Polonă din Solonețu Nou unde elevii vorbitori de limbă polonă de la școlile din județ, au prezentat un program artistic. Pe scena au urcat elevii Colegiului Național „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, sub îndrumarea profesoarei lor de limba polonă, Hanna Gałęcka, elevii Școlii Gimnaziale „Henryk Sienkiewicz” din Solonețu Nou, sub îndrumarea profesoarei Maria Ostrovschi-Chahula, ansamblul „Sołonczanka” din Solonețu Nou, coordonat de Ana Zielonka, ansamblul „Mała Pojana” din Poiana Micului, coordonat de Agnieșca Poleacec și copiii din Cacica, îndrumați de Monica Cehaniuc au pregătit un program artistic care a inclus recitări și cântece patriotice poloneze, precum și imnul de stat al Poloniei și al României. La final Maria Czaykovskaya – cântăreață ucraineană, care a găsit adăpost împreună cu familia ei printre polonezii din Bucovina, a susținut un recital.

    „Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru că sunteți alături de noi, comunitatea poloneză din toate localitățile unde sunt polonezi și românilor care sunt prezenți și sărbătoresc alături de noi. Vreau să vă mulțumesc tuturor din suflet”, a transmis deputatul Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România.

    Instituția Prefectului Suceava a fost reprezentată de către subprefectul Cristian Șologon.

    „Mă bucur să fiu anul acesta a treia oară la dumneavoastră. La mulți ani și să vă bucurați de această minunată zi. Și pe noi ne încarcă acest sentiment profund de patriotism. Acum, cu acest conflict din Est, vedem cum ne sunt atacate unitatea, libertatea, lucru pe care nu-l mai credeam posibil în secolul XXI. Eu sper ca și la anul să vin aici și să sărbătorim această zi în pace”, a declarat subprefectul Cristian Șologon.

    „Excelența voastră, domnule deputat, domnule subprefect, domnilor primari, domnule comandant, onorată prezență, sunt onorată să fiu astăzi alături de dumneavoastră și vă rog să primiți caldele felicitări din partea Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene, acum de ziua națională a Poloniei, o zi atât de importantă pentru noi toți europenii, pentru că trăim vremuri care sunt schimbate. Nu ne gândeam, după 104 ani, să vorbim din nou despre conflicte care să răpească vieți, care să distrugă case, familii, care să rupă rădăcinile unui popor și să-l împrăștie într-o Europă întreagă. De aceea, astăzi mai mult ca oricând, astăzi trebuie să prețuim patriile, să fim fericiți că acești copii minunați sunt în pace lângă noi, să fim fericiți că suntem alături de ei și că familiile sunt unite. Astăzi, într-o zi în care s-au înălțat rugăciuni de pace într-un cadru absolut inedit, nu pot să spun decât că Europa ne ocrotește. Să fim fericiți că trăim în această Europă. Felicitări încă o dată și să fim cu toții uniți în pace”, a transmis Doina Iacoban, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

    Ambasadorul Republicii Polone la București, Maciej Lang, a declarat că este important să transmitem tinerei generații ceea ce înseamnă patriotism, ceea ce înseamnă să-ți respecți patria și ce înseamnă acest război.

    Inspectorul general-adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean, profesorul Petru Crăciun, a felicitat elevii din comunitatea poloneză care au obținut rezultate deosebite la Olimpiada de limbă polonă, menționând că dragostea elevilor pentru limba maternă este o dovadă de patriotism și recunoștință.

    La aceste evenimente a mai participat și consulul Republicii Polone la București, Jarosław Szkirpan, alături de delegația militarilor celui de-al XI-lea schimb al Contingentului Militar Polonez ce staționează la Craiova în frunte cu comandantul, maiorul Adam Gombiński, inspectorul școlar pentru minorități, profesoara Cristina Maria Albu, preotul Mihai Cobziuc, consilier eparhial la biroul de relații cu minoritățile din cadrul Cancelariei Eparhiale ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, primarul comunei Moara, Eduard Dziminschi cât și primarul comunei Cacica, Petru Todosi.

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava

    Related articles