More
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava

  FOTO Soldații ruși au furat pisaniile domnitorului Ștefan cel Mare din Muzeul de Istorie al orașului Herson din Ucraina

  Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, afirmă că a discutat cu omologul ucrainean, Olexandr Tkachenko, despre „posibilul furt al pisaniilor moldoveneşti ale lui Ştefan cel Mare din muzeul de istorie al oraşului Herson de către agresorii ruşi”, menţionând că există date privind furturi de picturi din muzee din Mariupol şi de artefacte din aur din Melitopol.

  „Despre situaţia din Herson, având în vedere situaţia de acum de pe teren, nu există informaţii certe dar avem promisiunea unei verificări a celor semnalate de noi cât de curând posibil”, arată Romaşcanu.

  „Urmare semnalelor din presă privind posibilul furt al pisaniilor moldoveneşti ale lui Ştefan cel Mare din muzeul de istorie al oraşului Herson de către agresorii ruşi, am avut în această dimineaţă o discuţie telefonică cu ministrul ucrainean al culturii, dl. Olexandr Tkachenko. I-am transmis situaţia semnalată de presa din România, detalii despre pisanii şi am primit promisiunea că vom avea o informaţie oficială cât de curând. Din informaţiile sale legate de acţiunile agresorului rus, există date certe că au fost sustrase picturi din muzeele din Mariuopol şi artefacte din aur din muzeele din Melitopol, unele despre care se ştie că au fost deja scoase la vânzare. Despre situaţia din Herson, având în vedere situaţia de acum de pe teren, nu există informaţii certe dar avem promisiunea unei verificări a celor semnalate de noi cât de curând posibil”, a afirmat, sâmbătă, într-o postare pe Facebook, Lucian Romaşcanu.

  El a adăugat că a reiterat promisiunea de a ajuta la evacuarea şi păstrarea patrimoniului ucrainean aflat în pericol, partea ucraineană urmând să analizeze şi să revină cu solicitări concrete.

  Potrivit Digi 24, pisaniile moldoveneşti ale lui Ştefan cel Mare, artefacte din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetăţii Albe de pe Nistru, ar fi fost furate de la muzeul din Herson şi duse în Crimeea de către armata lui Putin, potrivit lui Anatol Popescu, preşedintele fondator al Asociaţiei românilor din sudul Basarabiei.

  Sursa: News.ro

  Articole recente

  Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello Euro Fratello

  Related articles