Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava, a anunțat, în prezenta prim-ministrului Ciucă, planurile cele mai importante menite să dezvolte Spitalul Județean și să-l transforme într-un adevărat punct de referință pentru zona Moldovei. Aceste declarații au avut loc cu ocazia prezentării Centrului de Radioterapie și Imagistică de la unitatea spitalicească suceveană, de către Sorin Blaga, reprezentantul centrului.
„Domnule prim-ministru vă mulțumim foarte mult pentru prezență, mulțumesc și domnilor miniștri prezenți. Ceea ce doresc să vă menționez, sperăm că într-un termen cât mai scurt, mai avem de obținut câteva avize, să putem ajunge la momentul mult dorit, să dăm drumul la acest centru, să devină funcțional, să putem începe tratamentul bolnavilor oncologici. Așa cum a spus și domnul președinte al Consiliului Județean, este o investiție semnificativă, care a necesitat un anumit număr de ani pentru finalizare. Centrul are o suprafață de 2.125 de metri pătrați, va avea funcțiuni pe radioterapie, chimioterapie și ambulator, deci va avea o adresabilitate către pacienții oncologic. În acest sens, vom avea o colaborare foarte bună și cu medicii din Spitalul Județean, atât pe partea de oncologie cât și pe alte patologii și de asemena vom avea o colaborare foarte bună și cu alte centre medicale, Cluj, Iași, București și cu centre din străinătate cu care avem contacte și cu care deja suntem în discuții pentru a putea da o a doua opinie pentru cazurile mai dificile care necesită altă abordare”, a declarat Sorin Blaga.
Un spital de Pediatrie, unul de Oncologie și unul de Boli Infecțioase urmează să se înființeze la Suceava.
„Are deja angajată toată schema de specialiști, de la fizicieni, medici și sper ca într-un timp foarte scurt să se deschidă acest centru. Domnule prim-ministru, pentru că dumneavoastră sunteți cel care trebuie să ne spuneți mai multe astăzi, am aici trei panouri, cu trei proiecte mari, mature, pe care noi, Consiliul Județean Suceava și Spitalul Suceava le-am pregătit. Este vorba despre un pavilion de oncologie, de 75 de paturi, chiar aici în spatele nostru, dorim să-l facem în acest părcușor, care să aibă ambulator, să aibă săli de tratament, inclusiv spații pentru aparținători, și toate dotările corespunzătoare tratamentului pacienților cu cancer, o investiție de 11 milioane de euro, noi am demarat toate procedurile, suntem pregătiți să dăm drumul și pe banii Consiliului Județean, dar ne-am bucura să fim preluați de PNRR sau de alte surse de finanțare, pentru că este un buget mare. Suceava ar deveni, după Iași, al doilea centru unde se poate trata cancerul, fără să mai aștepți șase luni, pentru programări. Al doilea este depus la CNI, pavilionul pentru pediatrie, un corp de clădire cu toate specialitățile, inclusiv maternitate, cu 495 de paturi. Să știți că am făcut multe studii, județul Suceava, un județ cu peste 750.000 de locuitori are multe cazuri. Avem peste 300 de cazuri pe zi, prezentări la UPU, cred că suntem, din păcate, unul dintre campioni. Un pacient din trei este copil, cu problematici foarte complexe. Este o investiție curajoasă pe care am dori să o facem. Am finalizat studiul de fezabilitate la CNI, urmează aprobarea. Mai avem și pavilionul de Boli infecțioase de 111 locuri. Pandemia ne-a arătat că este nevoie să avem un pavilion separat de celelalte corpuri de spital și este important să gândim așa. Facem toate astea pentru că tot aici am pregătit și apartamente pentru medici, pregătim și alte investiții curajoase la Suceava. Pregătim un pasaj subteran care să lege cele două corpuri de spital și în felul acesta, spitalul de la Suceava va deveni un spital cu adresabilitate regională”, a declarat Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava.
Prim-ministru Nicolae Ciucă l-a felicitat pe președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur și l-a asigurat de tot sprijinul.
„Am dorit să desfășor această activitate la Suceava. Finalizarea acestui Centru de radioterapie, construit în parteneriat public-privat ne bucură mult. Este cât se poate de oportun să vedem cât mai multe astfel de activități și de inaugurări. În luna iunie, la Guvern, am aprobat un plan de măsuri pentru lupta împotriva cancerului și sunt evidențe foarte clare are ne spun că este absolut obligatoriu să ne focalizăm atenția și să facem tot ceea ce depinde de noi, cât mai repede și mai responsabil posibil. Ceea ce am desprins din prezentările făcute aici, este foarte clar că avem nevoie de tehnologie de ultimă oră în ceea ce înseamnă tratamentul împotriva cancerului, avem nevoie în același timp de resursă umană, specialiști care nu se găsesc chiar atât de ușor și de asemenea este nevoie ca la nivel național să se identifice acele centre unde să putem să dezvoltăm astfel de facilități pentru a putea să asigurăm tratamentul pe un spațiu cât mai mare. În acest moment, în Moldova există doar un centru la Iași. Ceea ce doresc să subliniez este inițiativa pe care autoritățile locale au avut-o, domnul președinte al Consiliului Județean, domnul Flutur, și vă felicit pentru modul în care ați reușit să puneți împreună toate resursele financiare pe care le-ați avut și folosindu-vă de asemenea de sprijinul financiar guvernamental, să realizați aceste facilități care sunt absolut necesare pentru proiectul nostru de îmbunătățire a serviciilor medicale pentru populație. Ați făcut referire la cele trei proiecte, sigur că ele sunt în agenta de activități prevăzute a se realiza prin Planul Național de Redresare și Reziliență dar în același timp vreau să subliniez că au fost operaționalizate programele pentru cadrul financiar multi-anual 2021-2027 și există sume consistente de bani, aproximativ 4 miliarde de euro și vă îndemn ca împreună cu toți responsabilii de specialitate să vă îndreptați și spre alte accesări de fonduri. Este nevoie ca la nivelul Casei de Sănătate să se actualizeze grila de finanțare a acestor tratamente oncologice, intervențiile medicale care vor exista la acest centru, fiind de ultimă generație și nu sunt cuprinse”, a transmis prim-ministrul României.