Ritmic Suceava

Titlul de cetățean de onoare este cea mai importantă distincție pe care o poate primi o persoană din partea autorităților locale. Cetățean de onoare este un titlu onorific acordat de autoritățile unei localități unei persoane a cărei activitate sau existență este legată în mod deosebit de viața localității sau pentru talentul și serviciile deosebite aduse de aceasta localității.

De obicei, titlul se acordă unor personalități din domeniul culturii, artei, științei, învățământului sau sănătății, dar și unor sportivi și oameni de afaceri care au valoare, competență, moralitate recunoscute de către comunitatea locală, au avut o contribuție deosebită la dezvoltarea și la creșterea prestigiului localității sau al țării pe plan național și internațional, persoane care, prin acțiunile lor, au contribuit la preîntâmpinarea producerii de evenimente deosebit de grave, în cazuri de calamitate naturală sau situații de urgență sau care au contribuit la salvarea de vieți omenești, etc..

Astăzi, într-o ședință solemnă, Primăria comunei Vama a acordat patru titluri de cetățean de onoare, medicilor Dana Mihaela Jianu și Tudor Toma, și profesorilor Lețiția Orșivschi Heiser, fondatoarea Muzeului Oului Vama – Bucovina, și Liviu Giosan.

Doctorul Dana Mihaela Jianu este doctor în Științe Medicale, inventatoare și inovatoare în Chirurgia Estetică și Plastică Regenerativă. În anul 1994, aceasta a înființat Clinica medicală ProEstetica. La această clinică au fost realizate mai multe premiere medicale românești, precum primul implant mamar siliconic, primele operații de hernie fără internare, primele reconstrucții mamare cu țesut adipos sau primele augmentări mamare prin areolă.

Doctorul pneumolog Tudor Toma este membru al Colegiului Regal al Medicilor din Marea Britanie. Acesta a inițiat noi tratamente pentru pacienții cu enfizem. Doctorul Tudor Toma a absolvit Facultatea de Medicină din Iași în anul 1993, iar după 7 ani în care a lucrat în România a plecat în Marea Britanei, unde și-a finalizat teza de doctorat la Universitatea din Londra. Din anul 2007, doctorul Toma lucrează la Londra ca medic consultant respirator. Acesta conferențiază frecvent la întâlniri internaționale pe tema tratamentelor endoscopice pentru emfizem.

Letiția Orșivschi Heiser este profesor de artă textilă și decorativă, care a fondat Muzeul Oului Vama – Bucovina, cel mai mare muzeu de acest gen din România, pe care îl și manageriază. Muzeul Oului din Vama este întins pe o suprafață de 800 de metri pătrați și adăpostește peste 15.000 de ouă, unele cu o vechime între 50 și 100 de ani. În cadrul muzeului de la Vama poate fi admirat un ou de emu din Australia, realizat în tehnica zgârierii de un aborigen, cu o vechime de peste 120 de ani, un ou de crocodil, provenit de pe Valea Nilului, pictat de un nubian cu motive zoomorfe sau un ou de struț transformat într-o capelă, care are pardoseala, tavanul și vitraliile pictate manual.

Profesorul Liviu Giosan este licențiat în geologie, doctor în oceanografie al Universității de Stat din New York și cercetător la Woods Hole Oceanographic Institution din Statele Unite ale Americii. Acesta studiază rolul fenomenelor naturale în dezvoltarea/colapsul civilizațiilor și rolul societăților umane în modificarea Pământului pe baza reconstrucțiilor din depozitele marine/continentale.

„Cele patru persoane cărora le-au fost acordate titlul de cetățean de onoare sunt niște personalități de excepție care aduc cinste comunei Vama. Suntem mândri de activitatea dumnealor și prin acest gest am vrut să ne arătăm recunoștința și respectul”, a declarat Nicolai Baltag, primarul comunei Vama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here