More
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava

  FOTO O tehnică de evaluare cu precizie a mușchiului inimii a fost utilizată în premieră în Moldova la Spitalul Județean Suceava

  În cursul săptămânii trecute, odată cu definitivarea trainingului specific de utilizare a dispozitivului SPECT/CT în acest sens (susținut de un trainer din Grecia), în Laboratorul de Medicină Nucleară al Spitalul Județean Suceava s-au efectuat primele două scintigrafii miocardice de perfuzie, o tehnică imagistică cu sensibilitate crescută, deosebit de utila în evaluarea fluxului sanguin al mușchiului inimii prin folosirea de radiotrasori. Metoda poate fi utilizată individual dar și complementar angiografiei coronariene și aduce informații despre perfuzia miocardului deservit de artera coronară obstruată (vizualizată în prealabil angiografic) realizând astfel o evaluare funcțională globală miocardică cu mare capacitate de prognostic pe termen scurt și lung. Expunerea la radiații în timpul scintigrafiei miocardice este mai mică decât în cazul examenului de angiografie coronariană – cateterism coronarian.

  Primii doi pacienți evaluați au fost:

  • Un pacient cu antecedente de boală coronariană dublu stentat la care s-a evidențiat un defect de perfuzie în teritoriul arterei descendente anterioare stângi (ramură din artera coronară stângă) sugestiv pentru infarct antero – inferior sechelar ( evaluare în condiții de repaus);
  • Un pacient cu antecedente de miocardită la care s-a evidențiat un minim defect de perfuzie indus de efort reversibil în condiții de repaus (evaluare în condiții de stres indus de efort și ulterior repaus – protocol de o zi).

  Imagistică de perfuzie miocardică folosește un preparat farmaceutic radioactiv administrat intravenos pentru a descrie distribuția fluxului sangvin din mușchiul inimii și identifică zonele în care fluxul relativ redus se asociază cu un proces patologic (ischemie sau necroză). Cu ajutorul acestei tehnici perfuzia inimii poate fi măsurată atât în repaus, cât și în condiții de efort.

  Indicațiile majore ale scintigrafiei de perfuzie sunt stabilite de către medicul cardiolog: în contextul obiectivării ischemiei miocardice vs infarct miocardic, pentru evaluarea reversibilității ischemiei miocardice și a caracterului sau (indusă de efort ?) în vederea stabilirii oportunității unei intervenții sau evaluarea perfuziei cardiace postintervenție (angioplastie, bypass, etc.).

  Detectarea în timp util a tulburărilor de perfuzie ale inimii prin scintigrafia miocardică poate ajuta la prevenirea unui infarct, indicând necesitatea începerii unui tratament medicamentos, dilatare vasculară sau intervenție chirurgicală de bypass. Dacă în urma acestei proceduri nu există constatări patologice, riscul pentru un eveniment cardiac în următorii 5 ani este mai mic de 1%, lucru confirmat de mai multe studii clinice.

  Activitatea este susținută cu succes de colectivul Laboratorului de Medicină Nucleară al SJU Suceava format din: doctorul Mihai Guțu – medic primar Medicină Nucleară, doctorul Mihaela Guțu – medic specialist Medicină Nucleară, Diana Teodorescu – Perijoc, fizician medical, asistenți principali Ramona Ioana Oanea Florea, Loredana Murariu, Florentina Ilețchi. La evaluarea primelor două cazuri au participat din cadrul secției de cardiologie, doctorul Ramona Rusu – medic primar cardiolog și doctorul Alexandra Ilisei medic specialist cardiolog.

  Articole recente

  Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello Euro Fratello

  Related articles