Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din orașul Liteni a încheiat cu calificativul „foarte bine”, evaluările ARACIP și a fost acreditat pe toate cele cinci niveluri de studiu, de la învățământul preșcolar la învățământul liceal, și este pregătit să-și deschidă porțile, în luna septembrie, pentru elevii care îi vor trece pragul.
Toate aceste evaluări s-au derulat pe parcursul a două zile, într-un program maraton în cadrul căruia au fost intervievați sute de elevi și părinții acestora, menționându-se de fiecare dată profesionalismul cadrelor didactice.
La Liceul din Liteni, toți sunt o mare familie, iar elevii găsesc în profesori, adevărați prieteni. Atât elevii claselor a VIII-a cât și cei din clasele a XII-a au fost consiliați, fiecare în parte, pentru a alege cât mai bine ceea ce li se potrivește, o viitoare specializare pentru următoarea etapă din viața lor.
Chiar dacă aceste evaluări implică foarte multă muncă din partea personalului dar și un efort financiar pe măsură, conducerea unității de învățământ a făcut față cu brio, datorită directorului Demis Maranda și a directoarelor adjuncte Cristina Poenaru și Briana Ana Maria Belciug, care știu să chibzuiască fondurile liceului, iar elevii beneficiază de cele mai bune condiții de studiu.
Toate acestea n-ar fi posibile și fără o colaborare exemplară cu Primăria orașului Liteni, edilul Tomiță Onisii, investind în permanență în infrastructura educațională și fiind alături de școală, de elevi și de părinți.
Pentru prima dată, începând de anul școlar viitor, la Liteni va funcționa o Grădiniță cu Program prelungit cât și o clasă pentru învățământ dual, acest fapt fiind un avantaj extraordinar atât pentru elevii din Liteni cât și din comunele învecinate.
„Am încheiat contract cu abatorul «Avastar» pentru învățământ dual și avem o clasă aprobată, pentru 24 de locuri. Această clasă conferă posibilitatea elevilor să aibă un loc de muncă stabil, după terminarea școlii. Elevii vor primi pe toată durata școlarizării, o bursă profesională în valoare de 400 de lei pe lună. Elevul are obligația de a nu părăsi școala, în caz contrar trebuie să dea toți banii înapoi, iar operatorul economic are obligația de a-i oferi un loc de muncă pentru cel puțin trei ani. Ne dorim ca elevii să aibă stabilitatea unui loc de muncă, la finalizarea studiilor. În primul an vor avea câte patru zile de cursuri și o zi de practică, iar în anul doi, vor face câte trei zile de școală și două zile de practică”, a explicat profesorul Demis Maranda, directorul Liceului Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni.
Noua specialitate de la această unitate de învățământ de „Preparator din carne și pește” a fost acreditată ARACIP, iar din luna septembrie va funcționa prima clasă de 24 de elevi.
Pe lângă aceasta, absolvenții claselor a VIII-a pot opta și pentru învățământ liceal, unitatea de învățământ din Liteni având profilul uman cu specializarea Filologie, unde sunt 26 de locuri, profil real cu specializarea Științe ale Naturii, aici fiind o clasă cu 26 de locuri și profil tehnic. La acesta va fi calificarea Tehnician mecanic pentru întreținere și reparații, cu 24 de locuri. Școala profesională cu o durată de studii de trei ani, va avea pentru anul școlar viitor, domeniul mecanic, unde 24 de elevi se vor califica pentru profesia de lăcătuș mecanic prestări servicii.
Trebuie menționat faptul că toate sălile de clasă de la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni sunt dotate cu tablă digitală, cu videoproiector și laptop. Toți elevii acestei unități de învățământ primesc tablete.
„În liceul nostru elevii și părinții pot participa activ la proiecte europene, cum ar fi Erasmus, eTwinning, Rose, iar revista «Șansele Oamenilor de Succes» – S.0.S. oferă elevilor șansa de a face parte dintr-o echipă redacțională de înaltă calitate profesională. Această revistă, cu două apariții pe an, oferă oportunitatea elevilor de a se exprima liber, iar proiectele internaționale îi ajută să se dezvolte, să cunoască oameni și să vadă locuri noi. Derulăm, după cum am spus, și multe proiecte pentru părinți. Aceștia și-au manifestat interesul și au învățat alături de noi cum să folosească diferite aplicații, începând cu catalogul electronic. Am încercat să acoperim toate nevoile din școală, de la elevi, la părinți. Și repet, profesorul este cel care schimbă mentalități. Suntem mândri pentru că am reușit să creăm o legătură extraordinară între școală, părinți și elevi iar acest lucru se vede în rezultatele foarte bune obținute. Am identificat o nevoie a elevilor noștri de a învăța o limbă străină iar proiectele Erasmus pe care le-am implementat au avut acest scop, iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate”, a explicat profesoara Briana Ana Maria Belciug, director adjunct în cadrul Liceului din Liteni.

Cabinetele de limbi moderne cât și Clubul „Ceainăria cărților” coordonat de către directoarea adjunctă Briana Ana Maria Belciug, stimulează interesul elevilor pentru lectură, copiii fiind într-o competiție constructivă.
O altă noutate pentru anul școlar 2023-2024 la Liteni, o constituie grădinița cu program prelungit care va atrage copii din comunele de zonă, transformând astfel orașul Liteni într-un adevărat pol al dezvoltării locale.
Clădirea are peste 1.500 de metri pătrați desfășurați pe patru niveluri, demisol, parter, etaj și mansardă, unde își vor desfășura activitatea șase grupe de elevi, dintre care cinci vor fi cu program prelungit.
Imobilul beneficiază de toate facilitățile necesare desfășurării unui act educativ de calitate, și anume spații educative, spații de recreere, sală de mese, dormitoare. Valoarea acestui proiect este de peste 3,4 milioane de lei, iar bani sunt din fonduri guvernamentale. Au fost stabilite circuite separate pentru lenjeriile curate și cele murdare, spații special amenajate pentru centrala termică, pentru mașini profesionale de spălat rufe cât și vestiare pentru personal.
În perioada imediat următoare se va stabili și firma de catering care se va ocupa de masa micuților preșcolari, iar părinții au început să completeze cereri de înscriere, fiind întocmite lungi liste de așteptare.
„Copilașii vor beneficia de cele mai bune condiții. E mai mare dragul și pentru noi, ca profesori, să predăm în astfel de condiții. Am achiziționat material didactic pentru toate grupele de vârstă, tot felul de jucării. Totul arată impecabil”, a completat profesoara Cristina Poenaru, director adjunct.
Zilele trecute, la Liceul Tehnologic din Liteni au ajuns materiale de curățenie și dezinfecție care vor acoperi necesarul celor 11 unități de învățământ arondate, pentru următorii trei ani. Toate acestea au fost obținute în cadrul unui proiect cu fonduri europene, liceul fiind astfel dotat și cu echipamente de dezinfecție, aparate de spălat pe joc, lămpi de sterilizare, purificator aer, termometre digitale și dispensere pentru săpun lichid și hârtie prosop.
Cu sprijinul Primăriei Liteni, această unitate de învățământ depune proiecte peste proiecte pentru obținerea de finanțări, menite să dezvolte și mai mult școala și comunitatea. Cu finanțare obținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență, liceul din Liteni va avea utilate două laboratoare TIC cât și câte un laborator de Fizică, Chimie și Biologie.
O dovadă clară despre legătura strânsă dintre echipa managerială a Liceului și elevi, este Isabela Popa, elevă în clasa a XII-a, specializarea Filologie. Aceasta va publica în curând al doilea volum de poezii, cu sprijinul directorului Demis Maranda, pe care îl descrie în culori vii și pline de energie.
„Eu provin din sistemul de asistență socială, am fost crescută de un asistent maternal, un om extraordinar care îmi este mamă adevărată. La acest liceu am găsit încă o familie care mă sprijină în toate. Cu ajutorul dumnealor am decis ce facultate să urmez. Vin des în acest birou și îmi povestesc ofurile și mereu primesc un sfat și o vorbă bună. Îmi place foarte mult să scriu și cu sprijinul DGASPC am publicat un volum de poezii. Acum urmează să-l public pe al doilea, de această dată cu ajutorul domnului director Maranda, care este cel mai fain om pe care îl cunosc. Este mereu alături de elevi și ne cere un singur lucru, performanță. Sperăm să obținem rezultate foarte bune la examenul de Bacalaureat ca să nu-l dezamăgim”, a povestit Isabela Popa.

Colectivul profesoral al Liceului Tehnologic Liteni are peste 70% profesori cu gradul didactic I, ceea ce înseamnă experiență și profesionalism în slujba elevilor. Activitățile școlare dar și cele extrașcolare sunt organizate cu atenție, interesul elevului fiind pus în prim plan.