More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    FOTO Cuplurile de aur din comuna Putna au fost sărbătorite de către administrația locală: „Este un eveniment plin de emoție și vorbim de oamenii de aur ai comunei noastre”

    Înainte de postul Crăciunului, administrația locală a comunei Putna, condusă de primarul Gheorghe Coroamă, a organizat o impresionantă nuntă de aur pentru 14 cupluri din comună, care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Deoarece acest eveniment nu a putut să aibă loc în ultimii doi ani, numărul sărbătoriților a fost mai mare, Biserica din Putna fiind plină de mirii de aur și familiile lor.

    Lacrimi de emoție și bucurie au fost pe chipurile celor prezenți. Din păcate, din cele 14 cupluri, doar șase au fost la Sfânta liturghie, restul având probleme serioase de sănătate. Anul acesta s-au împlinit zece ani de când edilul Gheorghe Coroamă a înmânat primele diplome de recunoștință pentru cuplurile de aur, evenimentul devenind o tradiție sfântă la Putna.

    După slujba de la biserică, a urmat o masă festivă organizată de către administrația locală la Pensiunea Dorina din localitate, unde mirii au fost așteptați cu pâine și cu sare, cu muzică, bucate alese și multă voie bună.

    „Mulțumim preacucernici părinți și pentru frumoasa rugăciune. Bun găsit vă spun tuturor la acest frumos moment, este un eveniment la care să știți că eu țin foarte mult pentru că întotdeauna este un eveniment plin de emoție și vorbim de oamenii de aur ai comunei noastre. Cum amintea părintele la biserică, exact în urmă cu zece ani, în duminica dinaintea postului Crăciunului, am organizat pentru prima oară acest eveniment, tot aici, în această locație și cred că unii dintre dumneavoastră ați participat și vă amintiți că a fost o adevărată nuntă ca-n povești. La vremea respectivă am celebrat 53 de cupluri de aur, care împliniseră 50 sau mai mult de 50 de ani de căsătorie. Din păcate, în ultimii doi ani, din cauza condițiilor restrictive pe care le știți și sperăm să nu se mai întoarcă, nu ne-am putut întâlni în acest format, așadar astăzi, în condiții absolut normale, sărbătorim 14 cupluri de aur. Avem șase tineri însurăței ai anului 1970, mai avem două familii care s-au căsătorit în 1971 și încă șase familii care s-au căsătorit în 1972.  Din păcate nu au putut toți să fie astăzi prezenți astăzi aici, în principal din cauza unor probleme de natură medicală. Însă îi felicităm în egală măsură și pe cei prezenți și pe cei absenți. Este un lucru extraordinar să atingi această bornă de 50, mai ales că știm cu toții că este greu. Nu întotdeauna au avut parte de vremuri bune, au trăit și timpuri foarte grele, dar au reușit să treacă peste toate și iată că astăzi au ajuns aici. În afară de aceasta, cred că ei au și multe calități care le-au permis să atingă această cifră impresionantă. Este nevoie în primul rând de multă înțelepciune, de răbdare, de echilibru, de iertare, o calitate pe care astăzi o găsim din ce în ce mai rar, însă ei au avut parte și de dragostea lui Dumnezeu care i-a ținut sănătoși să ajungă aceste zile. Am vrut să ne vedem astăzi și pentru a vă spune un simplu – mulțumesc – pentru tot pentru că dumneavoastră ați trăit și ați cunoscut istoria acestei comune. Lăsați ceva în urmă, lăsați copii, nepoți, strănepoți și pentru generațiile mai tinere sunteți un exemplu din multe puncte de vedere. Astăzi este și Ziua Internațională a Bunăvoinței. Iată că ne întâlnim cu dumneavoastră, oameni care ați avut mereu în suflete multă bunăvoință, multă blândețe. Nu vreau decât să vă urez să fiți în continuare sănătoși, să aveți grijă unul de celălalt, să aveți o viață lungă și liniștită. Sănătate multă și La mulți ani tuturor”, a transmis cuplurilor de aur, Gheorghe Coroamă, primarul comunei Putna.

    Decanul Facultății de Istorie și Geografie a devenit cetățean de onoare al comunei Putna

    În acest cadru emoționant, edilul Gheorghe Coroamă a înmânat titlul de cetățean de onoare al comunei Putna, profesorului Florin Pintescu, decanul Facultății de Istorie și Gheografie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, originar din Putna.

    „În acest an oferim această distincție unei singure persoane. Este vorba despre decanul Facultății de Istorie – Geografie din cadrul Universității «Ștefan cel Mare» Suceava, domnul profesor doctor, Florin Pintescu. Să știți că eu astăzi l-am întâlnit față în față pe domnul profesor, pentru prima oară. Știu de el, am citit, l-am urmărit pe diverse rețele de socializare și întotdeauna când discutam în diferite cercuri despre domnia sa, spuneam mândru că este din Putna și eu cred că merită pe deplin această distincție de «Cetățean de onoare» și îi mulțumim domnului profesor Pintescu că a acceptat-o”, a completat Gheorghe Coroamă.

    Directorul școlii din Putna, profesorul Ciprian Crețan a făcut o prezentare a activității impresionante a decanului Facultății de Istorie și Geografie, caracterizându-l ca fiind unul dintre cei mai de seamă istorici contemporani români.

    Vizibil emoționat, cadrul universitar sucevean a felicitat cuplurile de aur ale comunei și a mulțumit primarului Gheorghe Coroamă pentru onoarea oferită prin acordarea acestui titlu. Ba mai mult, strada pe care locuiesc părinții universitarului sucevean, va purta numele renumitului profesor, în semn de recunoștință și respect.

    „Cea mai importantă onoare care o poate obține un om, este cea care mi s-a conferit acum, titlul de «Cetățean de onoare» al comunei Putna. Salut inițiativa domnului primar și uite că astăzi sărbătorim un jubileu de zece ani de când, cetățenii comunei Putna care au ajuns să sărbătorească nunta de aur, 50 de ani de căsătorie, primesc această frumoasă recunoaștere a meritelor lor. Sunt pentru noi toți exemple de hărnicie și exemple de statornicie. Felicităm încă o dată cele 14 cupluri  care anul acesta au fost sărbătorite de către Primăria și Parohia Putna. În altă ordine de idei, urez localități Putna care datorită implicării domnului primar este înfrățită cu localitatea Montmorillon din Franța, să încerce și niște înfrățiri cu localități din Germania și Austria, pe baza trecutului cultural comun. Domnul primar, vă mulțumesc foarte mult pentru onoarea acordată, repet – cea mai importantă pentru un om muritor- să fie cetățean de onoare al locului de unde i se trag rădăcinile”, a declarat decanul Florin Pintescu.

    La rândul său, profesorul Florin Pintescu a înmânat diplome de recunoștință conducerii Primăriei Putna, Consiliului Local Putna și conducerii unității de învățământ din localitate, din partea Facultății de Istorie și Geografie Suceava, dar nu înainte de a promite că în viitorul apropiat va scrie o monografie a acestei comune.

    Iubitor de cultură, edilul Gheorghe Coroamă acordă o atenție deosebită educației și evenimentelor culturale, pentru că doar prin educație și cultură, tânăra generație va putea clădi un viitor mai bun. Seria evenimentelor culturale va continua și în luna decembrie în această comună binecuvântată de Dumnezeu, pentru Ziua Națională a României fiind programate activități cu o deosebită încărcătură istorică și culturală.

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello Euro Fratello

    Related articles