Uniunea Polonezilor din România a marcat astăzi, în cadrul unui eveniment plin de încărcătură spirituală, Sărbătoarea împărțirii cu oul sfințit, o tradiție poloneză veche de secole pe care migranții polonezi au adus-o când au venit pe meleagurile Bucovinei. Semnificația este aceea că oamenii își transmit urări de bine și își doresc să aibă un an cât mai rodnic și cât mai liniștit.
Creștinii polonezi s-au adunat la Biserica „Coborârea Duhului Sfânt” din Solonețu Nou, unde liturghia religioasă a fost oficiată de către ES Petru Sescu, episcop auxiliar al diecezei de Iași împreună cu preotul Alois Farțadi, decan de Bucovina și preoții din decanatul de Bucovina.
După binecuvântarea primită în sfânta biserică, reprezentanții comunității poloneze din Bucovina au continuat ceremoniile la Casa Polonă, unde gazda evenimentului a fost președintele Uniunii Polonezilor din România – deputatul Ghervazen Longher, acesta mulțumindu-le tuturor pentru prezența la sărbătoare.
„Este o sărbătoare tradițională poloneză în care toată familia se reunește la masă și se împarte acel ou care a fost sfințit la Biserică. Tradiția noastră spune că dacă te rătăcești prin lume, trebuie să te gândești cu cine ai mâncat oul sfințit și te vei întoarce înapoi acasă. Iată că și noi, familia poloneză din România, astăzi ne-am adunat la această sărbătoare și ne-am împărțit oul sfințit cu toți invitații noștri. Recomand tuturor polonezilor din România să păstreze cu sfințenie tradițiile, cultura, limba polonă”, a declarat deputatul Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România.
Biserica ortodoxă a fost reprezentată de către preotul Mihai Cobziuc, consilier eparhial în cadrul Biroului de Relații cu Minoritățile din cadrul Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar Consiliul Județean Suceava a fost reprezentat de Irina Vasilciuc, administratorul public al judeețului, care a transmis mesajul președintelui Gheorghe Flutur.
„Avem astăzi sufletele pline de cel mai frumos sentiment pe care un om poate să-l aibă, acela al bucuriei Învierii Domnului. Suntem cu sufletele pline de emoție în fața acestei frumoase reuniuni, eveniment care astăzi ne-a adunat în această minunată familie și mulțumim din nou pentru aceasta. Vă rog din nou să-mi permiteți să vă transmit gândurile bune de prețuire pentru a păstra aceste tradiții pe care domnul președinte Gheorghe Flutur le apreciază profund. Sănătate multă dumneavoastră tuturor”, a transmis Irina Vasilciuc, administratorul public al județului Suceava.
Prietenă a polonezilor din România, Doina Iacoban, fost subsecretar de stat și specialistă în atragerea de fonduri europene, a avut doar cuvinte de laudă despre evenimentul organizat impecabil de Uniunea Polonezilor din România.
„Astăzi este un eveniment deosebit de bucurie în care acest sentiment de înnoire, de înviere, dăinuie pentru noi, pentru toți, pentru întreaga comunitate și cu acest prilej vă rog să primiți calde felicitări și urări de sănătate, de bucurie, de pace în comunitate și cu îndemnul de a păstra aceste frumoase tradiții care reunesc sufletele. Astăzi am simțit că după noi există continuitate. Dumnezeu să vă binecuvânteze”, a declarat în acest cadru plin de tradiție și bucurie, Doina Iacoban, fost subsecretar de stat, specialist în atragere de fonduri europene.
Instituția prefectului a fost reprezentată de prefectul Alexandru Moldovan, care a ținut să mulțumească atât pentru invitația la eveniment cât și pentru colaborarea extraordinară cu Uniunea Polonezilor din România.
„Este o plăcere să revin în mijlocul comunității dumneavoastră, vreau să mulțumesc domnului deputat pentru invitație. Dumnezeu să aducă prosperitate și bunăstare în sânul comunității dumneavoastră și să ne dea nouă, tuturor, înțelepciunea de a parcurge provocările care nu se aștern la picioare și nu în ultimul rând, mă rog pentru pace. Încă o dată vreau să vă mulțumesc pentru frumoasa colaborare, Dumnezeu să vă binecuvânteze”, a declarat Alexandru Moldovan, prefectul județului Suceava.
Ca de fiecare dată, la evenimentele organizate de Uniunea Polonezilor, a participat și o delegație a schimbului XII al Contingentului Militar Polonez ce staționează la Craiova în frunte comandantul maior Daniel Grabowski, cât și președinții și membrii filialelor Uniunii.
Gazdele evenimentului au fost președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher și vicepreședinții Ștefania Carmen Zielonka și Ștefan Longher.
Pe scena Casei Polone din Solonețu Nou, au urcat ansamblurile reprezentative Uniunii Polonezilor din România „Sołonczanka” și „Mała Pojana”.